Cuma, Mart 29, 2024

ABD, Koronavirüs Aşılarında Patent Korumasının Kalkmasını Destekliyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Amerika Birleşik Devletleri’nin yeni hükümeti olan Biden yönetimi Çarşamba günü, salgını “küresel sağlık krizi” olarak nitelendirerek, COVID-19 aşılarında patent korumasından feragat etmeyi desteklediğini duyurdu.

Konu ile ilgili Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Temsilcisi Katherine Tai yaptığı açıklamada: “Bu küresel bir sağlık krizi ve COVID-19 salgınının olağanüstü koşulları olağanüstü önlemler gerektiriyor. Yönetim fikri mülkiyet korumasına şiddetle inanıyor, ancak bu salgını sona erdirme hizmetinde, COVID-19 aşıları için bu korumalardan feragat etmeyi destekliyor.” dedi.

Bu korumalardan feragat etmek, teorik olarak ülkelerin ve organizasyonların patentli aşıları yankılarla karşılaşmadan üretmelerine izin verecektir. Ancak aşıları gerçekten üretmek için ellerinde uzmanlığa ve malzemelere sahip olmaları gerekiyor olacak.

covid 19 vaccine virus bk 1500 871
ABD, Koronavirüs Aşılarında Patent Korumasının Kalkmasını Destekliyor 2

Hindistan ve Güney Afrika, daha önce Dünya Ticaret Örgütü’nün (WTO), aşıların üretimini artırmak ve daha geniş bir şekilde dağıtmak amacıyla COVID-19 aşıları ve tedavileri için belirli fikri mülkiyet haklarını askıya almasını önermişti. Geçen Ekim ayında başlayan bu çaba, Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere az sayıda ülke tarafından engellendi.

Hindistan ve Güney Afrika şu anda DTÖ’de feragat için yenilenmiş bir baskı yapıyor ve bu sefer bu çaba ABD’nin desteğini alacak. Tai, ABD’nin feragatlerin gerçekleşmesi için DTÖ’de aktif olarak pazarlık yapacağına dair söz verdi.

Amerikan halkı için aşı tedarikimiz güvence altına alındıkça, Yönetim, aşı üretimini ve dağıtımını genişletmek için – özel sektör ve tüm olası ortaklarla birlikte – çabalarını artırmaya devam edecek. Ayrıca bu aşıların üretilmesi için gerekli hammaddelerin artırılması için çalışacak.

Amerika Birleşik Devletleri, yüz milyonlarca çeşitli aşı dozunu güvence altına alırken, diğer ülkeler kendi nüfusları için yeterli aşı satın almak ve üretmek için mücadele etti. ABD, nüfusunun yüzde 32’den fazlasını tamamen aşıladı. Şu anda vakalarda korkunç bir artışla güreşen Hindistan, sadece yüzde 2,2’yi tamamen aşılamayı başardı.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler