Perşembe, Nisan 18, 2024

Akıllı Telefonu Hızlandırma ya da Hızlandıramama Yöntemleri

Paylaş

silkroad gaminggentr

Günlük hayatta kullandığımız bilgisayarlar gibi akıllı telefonlarımızı hızlandırmak için internet ortamında birçok tavsiye bulunuyor. Ufak ayarlardan ek yazılım çözümlerine kadar ulaşan bu tavsiyeler ne yazık ki çok da güvenilir olmuyor. Peki doğru olanı nasıl anlayacağız? PC Hocası gururla sunar: akıllı telefonu hızlandırma ya da hızlandıramama yöntemleri.

Teknoloji içeren her yeni ürün, daha hızlı ve daha iyi performans sunma vaadi ile sunuluyor. Bu daha yüksek performans hedefi, teknoloji sektörünün lokomotifi konumunda olduğu için tüm firmalar bu hedef üzerine yatırım yapıyor. Her ne kadar kullanıcılar, yeni bir ürün yükseltmesi yapamıyor ya da yapmak istemiyor olsa da, kimse yavaş bir cihaza sahip olmak istemiyor.

akıllı telefonu hızlandırma ya da hızlandıramama 6

Peki her gün daha akıllı, daha yüksek performanslı akıllı telefon bombardımanına tutulduğumuz şu günlerde, akıllı telefon sahipleri ne yapmalı? Yeni bir yükseltme gerçekleştirilemiyorsa cevap belli, eldeki cihazı hızlandırmaya çalışmak. Peki bunun gerçekten uygulanabileceği yöntemler var mı? Ya da varsa gerçekten işe yarıyor mu? Hadi gelin çok bilinen tavsiyelere bir göz atalım.

Uygulamaları Kapatarak Telefonu Hızlandırabiliriz

Telefonlarımızda her an onlarca uygulamayı çalıştırıyoruz. Bir uygulamadan çıkmak için ise yapmamız gereken, Ana Ekran tuşuna basmak ve uygulamadan çıkış yapmak. Her ne kadar bu görünürde bir uygulama kapatma olarak algılansa da, çoklu görev ekranını açtığımızda aynı şekilde çıkış yaptığımız tüm uygulamaların orada durduğuna şahit oluruz.

Gündelik hayatta kullandığımız bilgisayarlardan yola çıkan birçok kullanıcı, cihaz üzerinde ne kadar çok uygulama açıksa o kadar yavaş çalışacağını söyler. Bunu, Chrome üzerinde birden fazla sekme açmaya da benzetebiliriz. Ancak ne yazık ki bu mantık sadece bilgisayarlar için geçerli, mobil alanda böyle bir şey söz konusu değil.

akıllı telefonu hızlandırma ya da hızlandıramama 1

Hem Android hem de iOS cihazlarda, görev yöneticisi adı altında ulaşılabilen uygulama ekranı bulunuyor. Bu ekran, yukarıda da bahsettiğimiz gibi ana ekran tuşu ile çıkış yaptığınız uygulamaların tutulduğu liste. Bu listedeki uygulamaları buradan kaldırmak yani silmek, düşünüldüğü gibi akıllı telefonu hızlandırmaz. Aslında bu durum telefonu yavaşlatabilir de.

Her iki mobil işletim sisteminde de cihazın RAM’i akıllı bir şekilde yönetilir. iOS bu sistemi ilk kez kullansa da, son sürüm Android cihazlarda da bu yöntem kullanılıyor. Buna göre uygulamadan çıkış yaptığınızı düşündüğünüz uygulama, görev yöneticisi ekranında görünüyor olsa bile çalışmaya devam etmiyor. Bu uygulamalar ya askıya alınmış bir halde bekliyor ya da sistem tarafından kapatılıyor.

Bu yöntem, akıllı telefonun bataryasının çabuk bitmesini önlerken, aynı zamanda performans açısından da kayıpları minimuma indirir. Bu yüzden bu uygulamaları kapatmanız, ekstra bir performans artışı sağlamaz. Zira askıya alınmış bir uygulama, sistem tarafından uyku moduna alınmıştır ve siz uygulamayı başlattığınızda, ilk kez başlatmaya göre daha hızlı açılabilir.

Hız Arttırıcı Booster Uygulamaları Kullanmak

Yine günümüz akıllı telefon pazarının ekmeğini yemek isteyen uygulama üreticilerinin sözde performans arttıran uygulamaları. Özellikle Android tarafında oldukça denk geldiğimiz bu uygulamalar, vaatlerine göre akıllı cihazların RAM’lerini temizliyor, işlemcinin yaptığı gereksiz işlemleri sonlandırarak cihazı maksimum performansa ulaştırıyor.

akıllı telefonu hızlandırma ya da hızlandıramama 2

İlk madde de anlattığımız gibi akıllı telefonlarımız, RAM ve belleği yönetme özelliklerine sahiptirler. Bu nedenle bu tarz ek uygulamalara gerek yoktur. Bu uygulamalar, telefonunuzu ekstra yavaşlatmakla birlikte beraberinde getirdikleri çok sayıda uygulama ve işlemlere de izin verirler. Bu durum aynı zamanda arka planda sizden habersiz gelişebilecek potansiyel güvenlik tehlikelerini de beraberinde getirir.

iOS ekosisteminin oldukça kapalı ve App Store’un titiz bir şekilde ayıklanıyor olması, iPhone tarafında bu tür uygulamaların yer almasının önüne geçiyor. Oldu da bu tür uygulamaları App Store üzerinde görürseniz de itibar etmeyin. Ancak ne yazık ki Google’ın geniş anlamda izin verdiği Google Play içerisinde bu tür uygulamalardan yüz binlerce bulunuyor. Bu noktada Android kullanıcılarının daha dikkatli olması gerekmekte.

Bozulmuş Uygulamaları Düzeltmek

Akıllı telefonlarınızın ani ve beklenmedik şekilde performans kaybı yaşadığını ya da pil ömrünün kısaldığını fark ederseniz, cihazınıza yüklü olan bir uygulamanın problemli olduğundan şüphe edebilirsiniz. Bu durum hem iOS hem de Android tarafında karşılaşılabilen bir durum. Bunun için sorunlu uygulamayı tespit edebilmek ve gerekli işlemleri yapmak gerekir.

akıllı telefonu hızlandırma ya da hızlandıramama 3

Hem Android hem iOS tarafında problem yaratan uygulamayı keşfedebilmek için sistem içerisinde yer alan pil kullanımı uygulaması yardımcı olabilir. Burada pili normalden hızlı tüketen uygulamanın bir sorun yaşadığını anlayabiliriz. Öte yandan mevcut kullanımda da sıkıntılar yaratan, örneğin beklenmedik kapanmalar, takılma ve donmalar yaşayan uygulamalarda da hem fikir olabiliriz.

Arızalı uygulamayı düzeltmenin yolu Android tarafında şu şekillerde yapılabilir:

  • Uygulamayı ayarlar üzerinden durdurmaya zorlama
  • Uygulamanın ön belleğini ayarlar üzerinden temizleme
  • Uygulama verilerini ayarlar üzerinden temizleme

Aynı durum için iOS cihazlarda tek yöntem bulunuyor:

  • Depolanan belge ve ön belleği temizlemek için uygulamayı tamamen silme ve yeniden yükleme

Yukarıdaki adımlar da sorunu çözemiyorsa, uygulamayı kaldırmak ya da düzelene kadar güncelleme almasını beklemek atılabilecek son adım olabilir.

Ücretsiz Depolama Kullanmak

Akıllı telefonlarımız, içerisinde uygulama olmadan pek de akıllı olamıyor. Bu yüzden hepimiz, ana ekranlarımızı birbirinden farklı uygulamalarla dolduruyor ve bunları yer yer kullanıyoruz. Tabii çok sayıda uygulama yüklemek, çoğu zaman telefonda bir karmaşa ve depolama noktasında da tıkanıklık sorunlarını getirebiliyor.

Ancak telefonların hafızlarını dolduran şeylerin tamamı, uygulamalardan oluşmuyor. Fotoğraflar, videolar, müzik ve uygulama ön bellekleri de bu cihazların depolarını dolduran önemli içerikler. Akıllı telefonlarda çalıştırdığımız uygulamalar, RAM üzerinde saklanır. Ancak farklı bir uygulamaya geçiş yapmak istediğimizde o uygulama, dahili depolama biriminden okunarak RAM’e ve bizlere aktarılır.

akıllı telefonu hızlandırma ya da hızlandıramama 4

Bu durumda dahili depolama alanının dolu olaması, okuma ve yazma mekanizmasında yavaşlamalara sebebiyet verebilir. Dolayısıyla telefonunuz daha ağır çalışabilir ve uygulama ya da belgeleri açmak için normalden daha uzun süreler bekletebilir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için de depolama alanını boşaltmak gerekiyor. İstenmeyen uygulamaları kaldırdıktan sonra fotoğraf ve videolar için bulut depolama çözümleri kullanılabilir.

Bugün Google Fotoğraflar, iCloud ve OneDrive gibi birçok bulut depolama hizmet sağlayıcısı, belli bir boyuta kadar ücretsiz depolama alanı sunuyor. Üstelik Google’da bu sınırsız olarak sunulmakta. Bu tür uygulamaları kullanarak hem verilerinizi her yerden ulaşılabilir hale getirebilir hem de dahili depolama alanınızı boşaltarak yerden ve hızdan tasarruf edebilirsiniz.

Telefonu Yeniden Başlatmak

Bu çözümü hepimiz biliyoruz. “Bi kapat aç düzelir” sözü, milli onarım yöntemimiz olduğu gibi, dünya genelinde de kabul görmüş bir uygulamadır. Birçok sorun için hızlı ve etkili bir düzeltme yöntemi olan yeniden başlatma işlemi, hem bilgisayarlar hem de mobil cihazlar için güvenilir bir şekilde kullanılabiliyor.

Akıllı telefonlarda ortaya çıkan en yaygın yavaşlama nedenleri arasında bellek sızıntıları bulunuyor. Her ne kadar iOS ve Android işletim sistemleri, güçlü bir bellek yönetimi uygulamalarına sahip olsalar da bu sistemler, zamanla bozulabiliyor. Bellek uygulamaya yanlış şekilde ayrıldığında ya da hiç ayrılmadığında telefon ciddi bir biçimde yavaşlayabiliyor. 

akıllı telefonu hızlandırma ya da hızlandıramama 5

Bu yüzden telefonu yeniden başlatmak, RAM’i temizler ve bazı geçici dosyaları siler. Telefon tekrar açıldığında tüm kaynaklar, olması gerektiği gibi başlatılacağı için, sistem üzerinde tıkanıklık yaratan sorun yüksek ihtimalle giderilmiş olur. Telefonunu haftalarca kapatmayan iPhone kullanıcıları ise bu uygulama kesinlikle önerilir. En azından 2 günde bir cihazı yeniden başlatmak yararlı olabilir.

Genel olarak bu yöntemler, hem kullanışlı hem de ekstra maliyet gerektirmeyen işlevsel çözümler olarak karşımıza çıkıyor. Elbette her kullanıcı cihazının yüksek seviye hızlarda çalışmasını istiyor ancak donanım ne kadar iyi olursa olsun, planlı eskitme denen bir gerçek var. Bu yüzden bu önergeler de size fayda olmuyorsa üzgünüz, planlı eskitmenin kurbanı olmuş olabilirsiniz. 

Yeni bir yazıda görüşmek üzere, yeni kalın!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler