Salı, Mart 19, 2024

AMD Ryzen 3700X ve Ryzen 3900X İşlemci İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında bugün, AMD Ryzen 3700X ve Ryzen 3900X işlemci incelemesi gerçekleştiriyoruz.

PC sahiplerinin ve yeni PC kuracakların uzun zamandır beklemeye koyulduğu yeni nesil Ryzen işlemci ailesi nihayet piyasaya sürüldü. İşlemcilerin kullanıcılara sunulması ile birlikte bizler de sizin için yeni işlemcilerin tepe modellerini temin ettik ve incelemeye koyulduk.

İncelememizde hem yeni işlemcilerin teknik detaylarını hem performans sonuçlarını hem de rakip modeller olan Intel işlemciler ile olan kıyaslamaları da sizlere sunacağız. O halde gelin, AMD’nin yeni nesil canavarlarına yakından göz atalım.

7nm’ye Merhaba

İşlemci üretim mimarisinde nanometreler, konuya az çok hakim olanlar tarafından iyi bilinir. İşlemci içerisinde konumlandırılan transistörlerin arasındaki mesafeyi ölçmek için kullanılan bu temel birim, son tüketici bazında Moore yasası ile birleşiyor. Yasaya göre her iki yılda bir üretilen yeni işlemcilerde nanometre düşer ve transistör sayısı artar. Bu durum da daha yüksek performans sonucunu doğurur.

AMD Ryzen 3900X ve 3700X İncelemesi new

Teknik detaylardan sıyrılacak olursak işlemci mimarisinde nanometre, daha yüksek performansın kilit terimi olarak görülebilir. Mimaride görünen nanometre boyutu ne kadar düşük ise, alacağımız verim ve performans da o kadar yüksek olacaktır.

AMD Ryzen 3900X ve 3700X İncelemesi 003

İşte bu doğrultuda geçtiğimiz nesil Ryzen 2 işlemcilerde göremediğimiz nanometre değişikliği, bu kez üçüncü nesil Ryzen işlemciler ile karşımıza çıkıyor. AMD, yeni nesil işlemcilerini 7nm mimari ile tasarlayarak bu noktada hem performansın kilidini kırıyor hem de en büyük rakibi Intel’i geride bırakıyor. 7nm sürecine geçiş ile birlikte tabii ki beklentiler de daha düşük güç tüketimi ve daha yüksek çekirdek hızları oluyor. Peki AMD bunları ne kadar başarıyor?

Yenilenen Chiplet Tasarımı

Yeni nesil Ryzen işlemcilerin detaylarına biraz daha inecek olursak, mimari tarafında güçlü ve önemli değişiklikler gözlemliyoruz. Elbette 7nm üretim süreci, bu değişikliklerin temelini oluşturuyor olsa da, işlemcinin içinde değişen ve yenilenen bir çok nokta bulunuyor.

AMD, yeni nesil Ryzen işlemcilerinin tasarım mimarisini tüm tüketiciler ile paylaşmış durumda. Bu doğrultuda sunulan dokümanlar işlemcinin yeni bir Chiplet tasarımı ile şekillendiğini gösteriyor. Chiplet tasarımı, işlemcinin içerisinde bulunan modüllerin birbirinden farklı olarak tasarlanması anlamına geliyor. Normal şartlarda Ryzen işlemciye baktığımızda düz bir plaka görüyoruz ancak bu plakanın altında işlemciyi oluşturan üç farklı modül bulunuyor.

AMD Ryzen 3900X ve 3700X İncelemesi Chiplet

Modüllerin ikisi, işlemcinin temel işlevlerinden sorumlu olan çekirdekleri; iş parçacıklarını ve ön bellekleri gibi önemli birimleri taşıyor. Diğer üçüncü modülde ise bellek kontrolcüleri, PCIe bağlantı denetleyicileri ve diğer giriş çıkış sorumluları bulunmakta. Chiplet tasarımı da bu birimlerin mimarilerinin birbirinden farklı yapıda olabilmesi anlamına geliyor.

AMD Ryzen 3900X ve 3700X İncelemesi

Yenilenen mimaride AMD, yeni nesil Ryzen işlemcileri için 7nm tasarımına geçiş yapmış durumda ancak tüm modüller bu değişiklikten nasiplenmiş değil. AMD’nin paylaştığı bilgilere göz atacak olursak işlemcinin asıl gücünü gösterdiği ve içerisinde çekirdek, ön bellek ve diğer önemli birimleri taşıyan ilk modül 7nm değişikliğinden tamamen faydalanıyor. Geri kalan bellek denetleyicileri, PCIe ve diğer görevli birimlerde ise 7nm teknolojisi kullanılmıyor.

İlk bakışta bu durum olumsuz bir intiba uyandırabilir ancak denetleyici modülü, AMD’ye göre zaten ulaşabileceği en iyi mimari tasarıma ulaşmış durumda. AMD, bu mükemmel tasarımın tekrar 7nm için revize edilmesini gerek görmüyor. Zira işlemcinin asıl performans gösterecek olan bölümü burası olmadığı için var olan 14nm ya da 10nm tasarımın korunması ya da 7nm tasarıma geçilmesi, olumlu ya da olumsuz herhangi bir durum yaratmıyor.

PCI-e 4.0 ve Daha Yüksek Ön Bellek Boyutu

Yeni nesil Ryzen işlemcilerde dikkat çeken bir diğer önemli atılım PCI-Express 4.0 desteği. Şimdiye kadar Intel ve AMD tarafında görmediğimiz bu veri yolunu AMD, ilk kez 3. nesil Ryzen’lar ile ortaya çıkartmış durumda. Yeni veri yolu desteklenecek donanımlar ile birlikte elbette çok önemli performans farkı yaratacaktır. Zira PCI-e 4.0, mevcut PCI-e 3.0’a göre iki kat daha yüksek bant genişliği sunuyor. 22Gbps hızlar sunan bu veri yolu, bu noktada AMD için de güçlü bir silah konumunda.

AMD 5700XT Ekran Kartı 003

Diğer tarafta AMD, L3 cache adı verilen ön bellek boyutunda da ciddi artış kaydetmiş. İlk artışı 2. nesil Ryzen’larda gördüğümüz bu alanda AMD, L3 ön belleğinin artmasının bellek hızının artmasından çok daha fazla performans sunduğunu belirtiyor. Zaten paylaşılan benchmark testlerinde de artan L3 ön bellek boyutunun, oyunlarda en az %9 ile en fazla %21 oranında performans arttırdığını gösteriyor.

AMD Ryzen 3900X ve 3700X İncelemesi gamecache

GameCache adı verilen bu yüksek L3 ön bellek tasarımı, ciddi oranda artan ve modele göre 64MB’a kadar yükselen bir değer konumunda. Ayrıca AMD, tek başına ön bellek arttırımından ziyade belleğe erişim süresinde de geliştirmeler gerçekleştirmiş. Bu noktada da %10 oranına kadar düşen bir gecikme oranı yeni nesil Ryzen işlemcilerde bulunuyor.

Şimdiye kadar tasarımın önemli şekilde değiştiğinden bahsettik ancak içinize herhangi bir kurt düşmesin. Zira AMD, yeni nesil Ryzen işlemcilerinde de AM4 soket yapısını kullanmaya devam ediyor. Tüm bu değişikliklerin aynı kalan soket ile geliştirilmesi de AMD için önemli bir başarı denilebilir. Yeni nesil Ryzen işlemcileri kullanmak için gerekli olan tek şey AM4 soketli bir anakart olacaktır.

Elbette AMD, olabildiğince çok sayıda anakarta Ryzen 3 desteği sunmak istiyor ancak üreticiler, eski model anakartları için BIOS güncellemesi sunmadıkça bu pek mümkün olmayacaktır. Ryzen 3 işlemciler için üretilen en yeni çipset ise X570.

AMD Ryzen 3700X ve AMD Ryzen 3900X

AMD bu yıl Ryzen işlemci ailesine yeni bir isim daha kazandırdı. Ryzen 9 adı ile karşımıza gelen bu yeni işlemci elbette rekabette Intel’in i9 serisine karşı konumlandırılıyor. Zira isimlendirmenin Intel’de gördüğümüz gibi 3, 5, 7, 9 gibi gitmesi de rekabetin ve kıyaslamanın açıklamasını bizlere sunuyor.

Yeni nesil AMD Ryzen işlemci ailesinde tepe modellerde AMD Ryzen 3700X ve AMD Ryzen 3900X isimlerini görüyoruz. Tamamen 7nm üretim süreci ile geliştirilen işlemciler kendi aralarında dikkat çeken teknik detaylara sahipler. İşlemcilerin sunduğu teknik detaylar ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:

AMD Ryzen 3700X Teknik Ozellikler

Her iki işlemciye de göz attığımızda yüksek sayılı çekirdek ve frekans hızları bizleri karşılıyor. Ryzen 3700X modeline 8 çekirdekli bir yapı görürken Ryzen 3900X modelinde 12 çekirdekli bir tasarım dikkat çekiyor. Bu kadar çok çekirdeği en son Thereadripper işlemcilerde görmüştük. Diğer tarafta 32MB ve 64MB boyutlu ön bellekler ve 65W ile 105W TDP değerleri dikkat çeken diğer detaylardan. Ancak en önemli detayın RAM desteği olduğunu söylememiz gerekiyor.

AMD Ryzen 3900X Teknik Ozellikler

Dikkat ederseniz her iki işlemci için AMD, RAM tarafında en az 3200MHz hızında RAM’ler kullanılmasını istiyor. Bunun temel sebebi, yukarıda zikrettiğimiz chiplet tasarım ile belleklerin tam uyumlu olarak çalışabilmesi. Dolayısı ile Ryzen 3700X ya da Ryzen 3900X işlemci kullanacaksanız, işlemcilerden tam ve en iyi performansı alabilmek için en az 3200MHz RAM kullanmanız gerekecek.

İşlemciler ile ilgili en önemli ve son detay elbette fiyat. Güncel e-ticaret sitelerinde AMD Ryzen 3700X modeli 2400 TL civarında satılırken, AMD Ryzen 3900X modeli 3700 TL civarında bir satış fiyatına sahip. Fiyatlar, yeni nesil işlemciler için gayet makul görünse de son sözü, işlemcinin sunacağı performans belirleyecek. Zira bu fiyata nasıl bir performans alacağımızı yaptığımız testler ile anlayabiliriz. Öyleyse gelin, test odamıza geçiş yapalım.

AMD RYZEN 3900X 3700X 9700K 9900K OZELLİKLER

Performans Testleri ve Intel Karşılaştırmaları

Yeni nesil Ryzen işlemcilerin teknik analizinden sonra gerçek analize giriş yapma vakti geldi. Bu noktada yeni işlemcileri hem benchmark hem render gibi çeşitli kulvarlarda zorlayarak elde ettiğimiz skorları sizlere aktaracağız. Aynı zamanda bu sonuçları, Intel’in karşılık gelen i7-9700K ve i9-9900K işlemcileri ile de kıyaslayarak aradaki farkı sizlere aktaracağız. Öyleyse gelin, sırası ile yapılan test sonuçlarına bir göz atalım ve performans kanadındaki yorumlarımızı bölüm sonuna ekleyelim.

AMD RYZEN 3900X 3700X 9700K 9900K TEST ONCESİ TEST SİSTEM OZELLİKLERİ

AMD RYZEN 3900X 3700X 9700K 9900K Cinebench R20 Single Core Testi

AMD RYZEN 3900X 3700X 9700K 9900K Cinebench R20 Multi Core Testi

AMD RYZEN 3900X 3700X 9700K 9900K CPU MARK Testi

blender testi classroom

blender testi bmw

vray test sonuclari

tdp degerleri

AMD RYZEN 3900X 3700X 9700K 9900K YUK ALTİNDA SİCAKLİK Testi

Test sonuçlarına baktığımız zaman karşımıza önemli bir tablo çıkıyor. Tabloya göre AMD’nin dersine iyi çalıştığını ve rakibi Intel’i hem render hem blender hem de diğer testlerde geride bıraktığını görebiliyoruz. Özellikle Render performansında iki kata kadar bir fark yaratan AMD, çoklu çekirdek testinde rakibini yanına yaklaştırmıyor. Tekli çekirdek skorunda da Intel’i çok az bir farkla geride bırakan AMD, TDP tüketiminde de performansa göre ciddi verimlilik sunuyor. 

Oyun Testleri ve Intel Karşılaştırmaları

Performans testlelerini geride bıraktık. Sırada biz oyun severleri en çok ilgilendiren ve meraklandıran oyun testlerine sıra geldi. Bu noktada da farklı oyunlardan elde ettiğimiz farklı sonuçları sizlere sunuyoruz. Son yorum için en aşağıdayız.

AMD Ryzen 3900X ve 3700X İncelemesi 2

AMD Ryzen 3900X ve 3700X İncelemesi 3

AMD Ryzen 3900X ve 3700X İncelemesi 1

AMD Ryzen 3900X ve 3700X İncelemesi 4

AMD Ryzen 3900X ve 3700X İncelemesi 5

Oyun testlerini de tamamladıktan sonra sonuçlara bakış attığımızda AMD’nin rakibi Intel’i yer yer geçtiği ancak çoğu zaman çok az bir farkla geride kaldığını görebiliyoruz. Elbette bu sonuç, Intel’in tek çekirdek performansında AMD’ye göre daha başarılı olmasından kaynaklanıyor zira birçok oyun tek çekirdek üzerinde çalışıyor. Yine de oyun noktasında AMD, yeni Ryzen işlemcileri ile yüksek performanslı bir oyun deneyimi sunabiliyor. 

Hocanın Yorumu

İnceleme yazımızın sonuna geldiğimizde karşımızda küllerinden doğan bir AMD olduğunu görüyoruz. Zaten Ryzen serisi ile piyasaya güçlü bir giriş yapan firma, serinin üçüncü nesil işlemcilerinde de yükselen ivmesini korumuş durumda.

Artan performansın profesyonel uygulamalarda doruğa çıktığını ve oyun tarafında da rakiplerini yakaladığını gördüğümüz bu işlemciler, özellikle yayıncılar için biçilmiş kaftan olabilir. Zira daha uygun fiyata daha yüksek uygulama performansı ve rakiplerin gerisinde kalmayan oyun performansı, bu işlemcileri göz önünde bulundurmaya yetebilir.

tavsiye fiyat performans tercih ödül

Özetle daha yüksek performans sunan tasarımsal yenilikler; artan çekirdek sayıları, PCI-e 4.0 desteği ve değişmeyen soket yapısıyla geriye destekli uyumluluk ile birlikte uygun fiyatlı Ryzen 3. nesil işlemciler, hiç şüphesiz yeni sistem toplayacak kullanıcıların ilk tercih edeceği işlemcilerden olacaktır. Bu doğrultuda yeni nesil işlemci ailesine hem fiyat/performans hem de üstün performanslı editör seçimi ödüllerini veriyoruz.

İncelememizi burada sonlandırırken, işlemcileri detaylı olarak ele aldığımız video bağlantısına aşağıdan ulaşabilir, görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz. Yeni incelemelerde görüşmek üzere!

AMD Ryzen 3900X ve 3700X İncelemesi

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

3 YORUMLAR

  1. Merhabalar r7 3700x te 3000 mhz ramler oc desteği ile 3600 vs hızlara aşırtma yapılabilirmi işlemci buna olanak sağlarmı anakart desteği mevcut olduğu varsayılarak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler