Cumartesi, Temmuz 27, 2024

AMD Ryzen 7 7800X3D Tanıtıldı! Nasıl Özellikleri Var?

Paylaş

silkroad gaminggentr

3D V-Cache teknolojisine sahip olan 3 yeni işlemcinin, en mütevazi modeli AMD Ryzen 7 7800X3D oldu. İlk iki modelde yüksek çekirdek sayılarından ve artan performanstan söz etmiştik. Peki bu model için de aynı şeyleri söyleyebilir miyiz?

İşte değerlendireceğimiz tam da bu olacak. AMD’nin yeni işlemcisi için hem teknik özellikler açıklandı hem de AMD belli başlı bazı performans testi sonuçlarını yayınladı. Son kullanıcı testlerini biraz daha bekleyeceğiz ama şimdilik açıklanan veriler üzerinden bir değerlendirme yapabiliriz.

AMD Ryzen 7 7800X3D Özellikleri Neler?

Yeni işlemci, Zen4 mimarisinin ürünlerinden biri. 3D V-Cache teknolojisinin daha iyi bir performans sunması için optimize edildiği yeni işlemci, çekirdek kısmında ise 8 çekirdekle geliyor.

Tepe modelden yarı yarıya daha az olan çekirdek sayısına karşın 16 iş parçacığı bulunduğunu da ekleyelim.

AMD bu modelde saat hızında da ciddi bir düşüşe gitmiş. Kısa süre önce değerlendirdiğimiz Ryzen 9 7950X3D tepe modelinde 5.7 GHz saat hızı görmüştük. Bu kez ise maksimum saat hızı 5.0 GHz olarak karşımıza çıkıyor.

AMD Ryzen 7 7800X3D

Temel saat hızının ise tam olarak açıklanmadığını belirtelim. 4.X GHz şeklinde bir ifade kullanıldı. Temel saat için açıklamaları bekleyeceğiz.

Gelelim cache miktarına. AMD Ryzen 7 7800X3D, ailenin diğer üyelerinde olduğu gibi bir hayli geniş kapasiteli bir cache miktarına yer veriyor. 104 MB cache miktarını gördüğümüz seri, 96 MB L3 + 8 MB L2 düzeniyle beraber geliyor.

AM5 platformunu kullanacak olan işlemci için performans konusunda da bazı veriler paylaşıldı. Bu teknik özelliklerde işlemci eski nesil Ryzen 7 5800X3D ile karşılaştırılmış. AMD tarafından yapılan ilk karşılaştırmada işlemci oyunlarda %21 ile %30 arasında bir performans farkı ortaya koymuş.

AMD Ryzen 7 7800X3D

Açıkçası yapacağımız testleri daha da bir merakla beklemeye başladım.  7800X3D bile eski seriye göre bu denli fark sunuyorsa, tepe modelde ciddi bir performans farkı yaşanacaktır.

AMD Ryzen 7 7800X3D Teknik Özellikleri

  • Platform: AM5
  • Mimari: Zen4
  • Çekirdek: 8
  • İş Parçacığı Sayısı: 16
  • Önbellek: 104 MB / 96MB L3 + 8 MB L2
  • TDP: 120W
  • Bellek Desteği: DDR5
  • Grafik Birimi: Var

Yeni işlemci de diğer 3D V-Cache modellerinde olduğu gibi Şubat ayında karşımıza çıkacak. Fiyatları da yakın zamanda görmeyi umuyoruz.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler