Perşembe, Mayıs 2, 2024

AOC CU34P2C Monitör İncelemesi – Özellikleri Nasıl?

Paylaş

silkroad gaminggentr

AOC, profesyonel kullanıcıları hedefleyen iddialı monitör modellerine sahip markalardan biri. İnceleme masamızın konuğu olan AOC CU34P2C monitör modeli de bu iddialı seriler arasında yer alıyor. Yeni nesil kavisli tasarımıyla dikkat çeken monitör, teknik açıdan da bir hayli zengin özellikleriyle öne çıkmakta.

O zaman sizleri daha fazla meraklandırmayalım, monitör için hem tasarım hem de teknik özellikleri değerlendirmeye alalım ve neler sunuyor bir inceleyelim.

AOC CU34P2C Monitör Tasarımı Nasıl?

Önce bir tasarımı konuşalım. AOC CU34P2C modeline şöyle bir karşıdan baktığınız zaman, zarif bir monitör görüyorsunuz. Evet genel anlamda sade bir tasarım yapısı var ama zarif bir model diyebilirim. Panel kısmında 3 taraftan çerçevesiz bir yapı var. Üst ve yan çerçevelerin durumu dışında, AOC yazısının yer aldığı alt çerçevenin de inceltilmiş olması dikkatimi çekti.

AOC CU34P2C
AOC CU34P2C Monitör İncelemesi - Özellikleri Nasıl? 14

Bunun dışında tabii ki panel tasarımı için söyleyebileceğimiz en önemli şey, kavisli bir tasarımın kullanıldığı. 1500R kavisli ekran, profesyonel kullanım düşünüldüğü zaman güzel bir görüş alanı sunuyor.

Panelden çıkıp destek ayağının tasarımına geçtiğimiz zaman, yine burada da sade bir yapı görüyoruz. Tamamen düz olan ayak, yüzeye sağlam bir şekilde oturuyor ve bu sayede ekranın sallanması gibi bir sorun yaşamıyorsunuz.

Ayak  kısmında dikkatimi çeken bir başka nokta şu oldu, ön kısımda biraz alan bırakılmış. Aşağı eklediğim görselde de görebileceğiniz bu alan, kullanışlı olabilir. PC başındayken telefonunuzu vs koyabileceğiniz bir alan diyebilirim.

AOC CU34P2C
AOC CU34P2C Monitör İncelemesi - Özellikleri Nasıl? 15

Bu arada hem ayak montajı hem de dik duruş standının montajı kolaylaştırılmış. Birkaç hamle ile kurulumu yapabiliyorsunuz. Ek bir montaj aracına ya da aletine gerek olmadığı gibi ekstra vidalarla falan da uğraşmıyorsunuz.

Ayak kısmında da dahili vidalama sistemi kullanılmış. Ayağı takıyorsunuz ve alt kısımda yer alan sıkıştırma anahtarını çevirerek montajı tamamlıyorsunuz.

Arka Kapak Tasarımı Nasıl?

Arka kapak için tek kelimeyle “Sade” diyeceğim. Herhangi bir RGB aydınlatma, biraz daha hareket kazandıracak farklı dokular ya da motifler gibi bir şey beklemeyin.

Bu kısımda portların yerleşimi de güzel. Aşağı doğru bakan portlarda bir tarafta güç açma kapatma anahtarı ve güç girişi, bir diğer tarafta ise HDMI gibi bağlantı portları bulunuyor. Ayrıca arkada yan kısımda ek USB port alanı var. Bu da kullanılabilirliği artırmış.

Ergonomik Yapısı Nasıl?

Söz konusu bir kavisli ekran olunca, ergonomik yapıyı da ayrıca değerlendirmek gerekiyor. Ne yazık ki birçok kavisli monitör modelinde Pivot hareketleri göremiyoruz. AOC CU34P2C monitör bu konuda açığı kapatan modellerden biri.

Monitörde eğme, dönüş açı ayarları ve yukarı aşağı yükseklik ayarları yapılabiliyor. Duvara montaj uyumu da olan AOC CU34P2C monitör, VESA-P2 kelepçe uyumuyla beraber geliyor.

  • Eğilme: -5/23
  • Yükseklik Ayarı: 150mm
  • Dönme: -180/180
AOC CU34P2C
AOC CU34P2C Monitör İncelemesi - Özellikleri Nasıl? 20

Tasarım için Diğer Detaylar

  • Monitör için Boyutlar Ayaklı: 611.53(H) x 808.34(W) x 275.13(D)
  • Monitör için Boyutlar Ayaksız: 367.45(H) x 808.34(W) x 100.14(D)
  • Ağırlık: 9.8kg
  • Portlar: 1 adet DisplayPort 1.2, 1 adet HDMI 2.0, 4 adet USB 3.1 Gen 1, 3,5 mm ses jakı, 1 adet USB-C 3.2
  • Kutu İçeriği: Monitörün kendisi, dik duruş standı ve ayak, 1.8m HDMI kablo, 1.8m DisplayPort kablosu, 1.8m güç kablosu, belgeler.
  • Çerçevede Renk: Siyah

Tasarım kısmını yavaş yavaş tamamlamak istiyorum. Ama eğer tasarım kısmında aklınıza takılan bir soru olursa, yorumlara sorunuzu bırakabilirsiniz. Hadi teknik özelliklere bakalım.

AOC CU34P2C Monitör Teknik Özellikleri Neler?

En genel teknik özelliklerden başlayacağım. Sonrasında bahsetmek istediğim farklı şeyler de var.

AOC CU34P2C monitör, 34 inçlik bir ekran boyutu ile geliyor. 1500R kavis ile 34 inçlik bir panel demek, gerçekten yüksek bir görüş alanı sunuluyor demek. Yani monitör bir hayli büyük. Kavisli olması burada önemli bir avantaj sağlıyor.

AOC CU34P2C
AOC CU34P2C Monitör İncelemesi - Özellikleri Nasıl? 21

Panel tercihine baktığımız zaman ise VA panel kullanıldığını görüyoruz. Arka ışık tipi birçok modelde olduğu gibi WLED. Ama panel tipi bahsettiğimiz gibi VA.

21:9 görüntü oranı sunan AOC CU34P2C için çözünürlük değerinin ise 3440 X 1440 piksel olduğunu görüyoruz. Çözünürlük konusunda özellikle profesyonellerin arayacağı bir değer sunulmuş diyebiliriz. Zira bu değerle beraber inç başına 109.7 piksel elde edilmiş oluyor. Çizim gibi işlerle uğraşanlar için güzel değerler.

Gelelim renk konusuna. 16.7 milyon renk desteği sunan AOC CU34P2C monitör; %120 sRGB, %89 Adobe RGB ve %85 NTSC renk kapsamı sunuyor.   

AOC CU34P2C Monitör Teknik Özellikleri Detay

Ekran Boyutu:34 inç
Panel: Kavisli
Eğim Çapı:1500R
Panel İşleyiş:Yansıma engelleyici
Panel Tipi:VA
Görüntü Oranı:21:9,
Arka Işık:WLED
Çözünürlük:3440 X 1440
Tepsi Süresi (GTG):4 ms 
Tepsi Süresi (MPRT):1 ms
Parlaklık:300 nit  
Yenileme Hızı:100 Hz
Akıllı Kontrast Oranı:3000:1,
Dinamik Kontrast Oranı:50M:1
Görüntü Açısı:178/178
Görüntü Renkleri:16,7 milyon
Adaptive Sync:Var

Genel teknik özellikleri de değerlendirdiğimize göre diğer önemli noktalara da geçebiliriz. Bundan sonraki kısımları başlıklar halinde kısa kısa ele alacağım.

USB-C Desteği

AOC CU34P2C monitör modelini, rakiplerinin bir çoğundan ayıran en önemli özelliklerin başında USB-C desteği geliyor. USB-C için DisplayPort alternatifi diyebiliriz.

AOC CU34P2C 1 8

Bu bağlantı sayesinde doğrudan USB-C ile ekrana görüntü verebiliyorsunuz. Mesela laptop için USB-C ile bağlantı kurdunuz. Bu durumda hem video sinyalleri monitöre aktarılıyor hem de laptop şarj oluyor.

Port, 65W’a kadar güç sağlayabiliyor. Tabii ki bir de hızlı veri aktarma artısı var. Yine altını çizeceğim ki özellikle profesyonel kullanım odaklı kişiler için USB-C güzel bir avantaj.

Dahili Hoparlör Var mı?

AOC CU34P2C monitör, dahili hoparlör ile beraber geliyor. Ses seviyesi için ek bir test yapmadık ama teknik verilere baktığımız zaman ekranda 3W gücünde 2 adet dahili hoparlör olduğunu görüyoruz.

Profesyonel kullanım odaklı bir monitör olduğunu düşünecek olursak, hoparlörler yeterli diyebilirim. Tabii ki 6W güçten mucizeler beklemeyin. 🙂

Göz Sağlığı için Neler Yapılmış?

Saatlerimizi ekran başında geçiriyoruz. Bu nedenle ekran seçiminde, göz sağlığı için ne gibi adımların atıldığına da önem vermemiz gerekiyor. AOC bu konuda gerekli çalışmaları yapmış.

Monitörde hem Low Blue Light teknolojisi hem de Flicker Free teknolojisi var. Low Blue Light teknolojisi; görüntünün rengi değiştirilmeden ve görüntü kalitesi bozulmadan mavi ışıkların azaltılmasını sağlıyor. Kısa dalga boyunda olan mavi ışıkların göze olan zararı da bu sayede en aza indirilmiş oluyor.

AOC CU34P2C

Flicker Free teknolojisi ise titreşen ışık seviyesinin en aza inmesini sağlıyor. Ekranda titreşim ortadan kaldırıldığı için, zaman içerisinde gözde oluşacak olan yorgunluk en aza indiriliyor.

İncelemeden bağımsız olarak monitör seçiminde mutlaka bu tip göz sağlığı odaklı özelliklere dikkat etmenizi öneriyorum. Ekran başında uzun zaman geçiriyorsanız, daha da önemli bir konu.  

Çoklu Görüntü Desteği Ne Durumda?

Ekranda birkaç işi bir arada yapıyor olabilirsiniz. İşte bu noktada çoklu görüntü desteği önem kazanıyor. AOC CU34P2C monitör, çoklu görüntü desteği de sunuyor. PBP ve PiP destekleri var.

AOC CU34P2C Monitör Güç Tüketim Değerleri Nasıl?

34 inçlik bir monitörden söz ediyoruz. Güç tüketimini de merak edebilirsiniz. Cihaz için verilen resmi bilgilere göre monitör G enerji sınıfında yer alıyor.

Energystar Test yönetimi değerlendirmesine göre ekran açıkken kullanım 55W seviyesinde. Bekleme modunda bu değer 0.5W oluyor. Monitör kapalı konumdayken ise 0.3W gibi bir tüketim değeri var.

AOC CU34P2C 1 13
AOC CU34P2C Monitör İncelemesi - Özellikleri Nasıl? 22

OSD Menüsünde Türkçe Dil Desteği Var mı?

Benim en çok takıldığım noktalar arasında geliyor. Türkiye’de satılan ve hala Türkçe dil desteğine sahip olmayan OSD menüleriyle gelen çok monitör var. Dil bilmiyorsanız, bazı kritik görüntü ayarlarını yapmakta zorlanabiliyorsunuz. AOC, bu seriye Türkçe dil desteği eklemiş.

Oyun için Uygun mu?

Yazı içerisinde kaç defa kullandım hatırlamıyorum ama bir kez daha söyleyeceğim ki “profesyonel odaklı” bir monitörle karşı karşıyayız. Bu demek değil ki oyun oynamak mümkün değil.

Tabii ki oyunlar için de kullanılabilir ama sonuç olarak bir oyuncu monitör değil. 100 Hz yenileme hızı var. Oyunlarda bir oyuncu monitör performansı beklemeyin. Ben oyun için düşünüyorum diyorsanız, farklı alternatifleri değerlendirin derim.  

AOC CU34P2C

Dikkat Çekmek İstediğim Bir Nokta Daha Var

İncelemeyi hazırlarken, monitör hakkında ek bir araştırma da yaptık. Kullanıcı deneyimi, sunduğu özellikler bir yana, araştırmalarda dikkatimi çeken nokta sürdürülebilirlik konusu oldu.

Biliyorsunuz küresel ısınma tehlikeli boyutlara ulaştı. Su sıkıntısı gibi büyük bir sorun kapıda. Haliyle sürdürülebilirlik ve çevre dostu üretim konuları da daha bir önem kazandı.

Özellikle teknoloji firmalarının çevreci üretim ve sürdürülebilirlik konularına daha fazla önem vermesi gerektiğini düşünüyorum. Haliyle artık ürünleri bu açıdan da incelemek gerekiyor.

CU34P2C monitör
AOC CU34P2C Monitör İncelemesi - Özellikleri Nasıl? 23

AOC, CU34P2C monitör modelinde de çevreci odaklı bir üretime yer verdiklerinden söz etmiş. Bu noktada marka monitörlerde yer alan plastik kısımlarda Energy Star, TCO ve EPEAT şartlarına uyumlu üretim gerçekleştirmiş. Ayrıda bu plastik kısımların %85’lik bölümü de geri dönüştürülmüş plastiklerden üretiliyormuş.

Diğer bir nokta ürünün kutusu. Paketleme için kullanılan karton kutularda da %80’i geri dönüştürülmüş kağıtlardan üretilen kutular kullanılıyormuş.

Üründen bağımsız sürdürülebilirlik konusunda da neler yapıldığını sizlerle paylaşmak istedim. Bu detayı da verdikten sonra artık yavaştan finale geçelim.

Son Sözler ve Genel Değerlendirme

AOC CU34P2C oyuncu monitör incelememiz için sona geldik. Genel bir yorum yapmak istersek, çok yönlü güzel bir cihaz ile karşı karşıya olduğumuzu söyleyebilirim.

Yeni nesil USB-C bağlantı desteği, monitörü biraz daha öne çıkarıyor. Çözünürlük ve renk doygunluğu konusunda da belli bir standart yakalanmış. Fakat böyle bir modeli tercih edecekseniz boyut ve kaplayacağı alan gibi konuları da göz artı etmeyin derim.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler