Popüler İçerikler #samsung #apple #google #amd #asus #Nvidia #huawei #steam
Siber Güvenlik | İrem Köse - 27 Haziran 2026

Apple Kullanıcılarına Kritik Uyarı: Yazılımla Kapatılamayan Güvenlik Açığı Ortaya Çıktı

Apple Kullanıcılarına Kritik Uyarı: Yazılımla Kapatılamayan Güvenlik Açığı Ortaya Çıktı

Apple’ın A12 ve A13 işlemcili cihazlarında, yazılımla kapatılamayan donanım tabanlı bir güvenlik açığı tespit edildi. Fiziksel erişim gerektiren bu açık, iPhone XS ve 11 serisi dahil birçok modeli etkilerken uzmanlar riskin düşük olduğunu belirtiyor.

Paradigm Shift isimli siber güvenlik şirketinin araştırmacıları, Apple’ın A12 ve A13 Bionic işlemcilerinde bulunan SecureROM katmanında "usbliter8" adlı donanım tabanlı bir güvenlik açığı tespit ettiklerini kamuoyuyla paylaştı.

Çipe Rastgele Kod Eklenebiliyor

Güvenlik açığının üretim aşamasında SecureRom’dan çipe kalıcı olarak işlendiği biliniyor. Yazılım güncellemesiyle engellenemeyen güvenlik açığı uzaktan saldırıya kapalı bulunuyor. Cihaz ancak DFU moduna alınarak özel USB donanımıyla fiziksel kullanıma erişilir halde güvenlik sağlıyor. Araştırma bulgularına göre "usbliter8" açığı, Apple cihazlarında güvenli önyükleme süreci başlamadan önce SecureROM seviyesinde rastgele kod yürütülmesine olanak sağlayabiliyor.

Sadece İki Saniyede Cihaz Güvenliği Sağlanabiliyor

Saldırının gerçekleştirilebilmesi için hedef cihazın fiziksel olarak ele geçirilmesi DFU moduna geçirilmesi ve RP2350 tabanlı özel bir mikro denetleyici kullanılarak USB üzerinden bağlantı kurulması gerektiği belirtiliyor. Araştırmacılar tüm bu işlemlerin oldukça kısa bir sürede yaklaşık iki saniyeden daha az bir zaman diliminde tamamlanabildiğini ifade ediyor.

Hangi Modeller Güvenlik Açığından Etkilendi?

A12 ve A13 işlemcilerini kullanan birçok Apple cihazı güvenlik açığından etkileniyor. Öne çıkan modellerse şu şekilde oluyor: iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max ve ikinci nesil iPhone SE modelleri bulunuyor. Ayrıca iPad Air (3. nesil), iPad mini (5. nesil), iPad (8. nesil), Apple Watch Series 4 ve Series 5, birinci nesil Apple Watch SE ile HomePod mini

A11 ve A14 Tabanlı Cihazlarda Güvenlik Sorunu Bulunuyor Mu?

Akıllarda A11 ve A14 işlemcisi bulunan cihazların etkilenip etkilenmediği sorusu gelirken araştırmacılar konuya ilişkin net bir ifade kullanarak sadece A12 ve A13 çiplerinin etkilendiğini vurguluyor. Apple’ın hassas verileri korumak için kullandığı Secure Enclave yapısının bu durumdan doğrudan etkilenmediğini gösteriyor. "usbliter8" açığı 2019 yılında ortaya çıkan ve A5 ile A11 çipli cihazları etkileyen checkm8 zafiyetiyle benzerlik taşıyor. Her iki açık da donanım kaynaklı olduğu için yazılım güncellemeleriyle giderilemiyor. Bununla birlikte saldırının uzaktan uygulanamaması ve fiziksel erişim gerektirmesi nedeniyle günlük kullanıcılar açısından risk seviyesinin düşük olduğu ifade ediliyor.

kojpg-dzgrhdtepe620rtflt-9gq.webp

Yorumlar (0)

Ziyaretçi olarak yorum yapabilirsiniz. İsminizin görünmesi için ya da .

  • Henüz yorum yok.

Sıradaki Haber

Yine Başladık: Microsoft Edge ve Chrome Saldırılarında Veriler Çalındı

Aşağı kaydırınca otomatik geçiş yapılır.