Cuma, Nisan 19, 2024

Astronomi Ve Uzay Bilimcileri Nerede Çalışır

Paylaş

silkroad gaminggentr

Astronomi ve uzay bilimleri bölümü üniversitelerin özellikle fen fakültelerinde eğitim veren dört yıllık bölümlerdir.

Bu bölümün amacı, uzayın ögeleri olan galaksiler, gezegenler, yıldızlar, uydular ve benzeri birimleri incelemek ve bu alanda şimdiye dek yapılmış çalışmaları birikimsel olarak takip ederek, yeni çalışmalar ortaya koymaktır.

Mezunlar nerelerde çalışır?

Astronomi ve uzay bilimleri mezunları, eğitim sürecindeki edindikleri bilgi ve ilgi alanlarına göre çeşitli kurumlarda ve bölgelerde çalışma imkanına sahiptir.

Öğretmenlik

Fizik, matematik gibi sayısal derslerin astronomi çalışmalarında önemli olması nedeniyle, eğitim süresince, oldukça güçlü bir altyapı elde etme imkanı sağlanır. Bu sebepten dolayı mezunlar, okullarda fizik, fen ve teknoloji, matematik gibi derslerin öğretmenliğini yapabilmektedir.

Resmi Kurumlar

Bunun beraberinde, astronomi ve uzay bilimleri mezunları, ülkemiz içerisinde meteoroloji kurumunda gözlemci ve analist olarak görev alabilirler. Bunların yanında denizcilik bakanlığı ve rasathaneler de yer yer astronomi ve uzay bilimleri mezunlarına ihtiyaç duymaktadır. Bunun en önemli nedeni ise, eğitimi alan kişilerin temel teknoloji, bilgisayar kullanımı, hesaplamalar ve gezegenler arası yer çekimsel hareketlerin belirlenmesi konusunda bilgi sahibi olmalarıdır. Böylece, olası bir doğal afetin önceden belirlenmesinde oldukça faydalı olmaktadırlar.

Üniversiteler ve Araştırma Merkezleri

Eğitim süresince alana ilişkin kendini geliştiren öğrenciler sonrasında bu alanda lisansüstü eğitim alarak bir yandan alanında uzmanlık ve bilim doktorluğu elde etme imkanına erişirken, bir yandan da, akademisyen olarak görev alabilmektedir. Bunlara ek olarak, gözlem araştırma merkezlerinde araştırmacı olarak çalışma imkanına erişirler.

Hedefini yüksek tutan kişilerin ise, NASA’da çalışma imkanları mevcuttur. Zira ülkemizden bu alanda NASA’da görev almış birçok kişi bulunduğu görülecektir.

Hangi üniversitelerde astronomi eğitimi alınabilir?

 

Ülkemizde astronomi ve uzay bilimleri bulunan dört üniversite mevcuttur. Bunlar sırasıyla, Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesidir. Bu üniversiteler Lisans yerleştirme sınavı MF-1 puan türü ile öğrenci almaktadır. Öğrenciler ise genel olarak, çeşitli matematik ve fizik alt konularına ve hesaplamalarına ilişkin dersler alırken, astronomik dersler, şehir planlamasına ilişkin dersler de almaktadır.

Kısacası, bu mesleki alanda çalışan kişiler, ilgi alanları ve seviyelerine uygun olarak çeşitli kurumlarda istihdam edilebilmektedir.

Yine bir makalenin daha sonuna geldik. Astronomi hakkındaki diğer yazılarımızı da okumak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. Tekrar görüşmek üzere hocalar, sağlıcakla kalın.

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler