Çarşamba, Nisan 24, 2024

ASUS DSL-AC51 Modem – Router İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Merhaba değerli PC Hocası takipçileri, yeni bir ürün inceleme yazısı ile birlikteyiz. Teknoloji çağının getirdiği en önemli şey olan internet ve ona giden yol olan modem içerikli yazımızın ürün konuğu ASUS DSL-AC51 Modem – Router olacak. ASUS’un ev tipi kullanıcılar için geliştirdiği modem bakalım bizlere neler sunuyor?

Modem – Router nedir?

Ülkemizde internetin yaygınlaşmaya başladığı yıllardan beri evimizin bir köşesinde bizleri sanal dünyaya bağlayan modem esas olarak bizlerin internete çıkmasını sağlıyor. İnternet sağlayıcı firmalar evlerimize interneti telefon hattı ya da diğer fiber kablolar ile sunuyor. Tabii ki tek başına yeterli olmayan bu hatları ikinci bir araç olan modeme bağlıyoruz ve modem bizleri internetin geniş dünyasına taşıyor. 

Router dediğimiz şey ise mevcut modemde bulunan interneti kablo ya da kablosuz şekilde diğer modemlere paylaştırmaya yarıyor. Çekmeyen kablosuz bağlantıyı başka bir modem ile birleştirip sinyal kalitesi arttırımı router kullanımının en tipik örneği.

Teknik özellikler

Ürünümüze dönecek olursak başta da belirttiğimiz gibi ASUS ürünün hedef kitlesi olarak ev tipi kullanıcıları göstermiş. Barındırdığı özellikler açısından modemin çok çok yeterli olacağının kanaatindeyiz. Ürünün kutusunu açtığımızda bizleri modem-router, güç adaptörü, RJ-45 ağ kablosu, RJ-11 DSL kablosu, DSL splitter ve diğer belgeler karşılıyor. 

asus dsl ac51 modem router incelemesi

Ürünümüzün teknik özellikleri ile başlayacak olursak modemimiz router özelliği ile birlikte bağlantı tipleri olarak ADSL2/2+, ADSL, VDSL2 bağlantılarını desteklediğini görüyoruz. Bu destek ile VDSL tarafında 150mb upload/200mb download, ADSL2+ ile 3.3mb upload/24mb download ve ADSL kanadında 3.5mb upload/12mb download değerlerini görüyoruz. Kısaca bağlantı hızınız ne olursa olsun internete rahatlıkla erişebiliyorsunuz. Tabii ki bu hızların internet hizmet sağlayıcıları tarafından oluşturulduğunu, modemin sadece bu hızlara kadar çalıştığını belirtmek gerek.

asus dsl ac51 modem router incelemesi 007

Modemi incelediğimizde dikkatimizi çeken en önemli şey ise oldukça uzun ve kalın şekilde tasarlanmış antenler oldu. Modemin arka kısmında konumlandırılan 3 adet Wi-fi anteni bizlere kapsama alanı hakkında olumlu fikirler veriyor. Antenlerin 2.4/5Ghz frekansta çalıştığını belirtelim. 5GHz anten ile ev içinde kablosuz medya aktarımı yapabiliyorsunuz. Böylelikle bilgisayardan akıllı televizyona 1080p videoları akıcı şekilde yansıtabiliyorsunuz.

Modemin giriş ve çıkışlarına baktığımızda ise 1 adet DSL girişi, 2 adet ethernet çıkışı görüyoruz. Aynı zamanda modemimizin WPS desteği de bulunuyor. Bu desteği bilmeyenler için, kablosuz bağlantı kurmak istediğimizde şifre girmeden bu tuşu kullanarak modemle otomatik ve güvenli bir bağlantı kuruyoruz.

asus dsl ac51 modem router incelemesi 004

asus dsl ac51 modem router incelemesi 003

Yazılım desteği ve güvenlik

Tüm teknik detayları bitirdikten sonra modemin yazılım tarafında sunduğu hizmete değinelim. Modemimiz hem web arayüzü hemde PC, Linux ve Mac üzerinde kullanabileceğimiz bir bilgisayar yazılımı sunuyor. Özellikle bilgisayar yazılımı ile modem hakkında tüm detaylara ulaşabiliyor ve kendi kullanım türünüze göre çok çeşitli özelleştirmeler yapabiliyorsunuz. Bu özelleştirmelerin en güzeli şüphesiz özel ağlar oluşturmak.

asus dsl ac51 modem router incelemesi 010

Kimi zaman evlerimize misafir geliyor, kimi zaman ise komşumuz bir fincan internet kullanmak istiyor. Cimrilikten değil ancak internet hızının sınırlı olması ve AKK gibi bir gerçek yüzünden bir kullanıcıya yetecek veriyi çok sayıda insanla paylaşmak istemiyoruz. İşte bu gibi durumlar için modemimizde; hem frekansı, hem hız sınırı hem de şifreli şifresiz birbirinden farklı kablosuz ağlar oluşturabiliyoruz. Böylelikle kimse etkilenmeden internet erişimi sağlayabiliyoruz. 

Bu durumun bir artısı da güvenlik açıkları. Zira ağa bağlı herhangi bir cihazda zararlı yazılım mevcutsa bu yazılım o ağı kullanan diğer tüm cihazlara rahatlıkla ulaşabiliyor. Bu açıdan özel ağlar güvenlikte de önemli bir artı sağlıyor. Aynı zamanda modemimizin ebeveynler için getirmiş olduğu geliştirmelere de mevcut. Örneğin çocuğun interneti hangi saatlerde kullanabileceği, ne kadar hız alabileceği ve ne tür filtreler uygulanabileceği ayarlanabiliyor. 

asus dsl ac51 modem router incelemesi 008

Diğer yandan baktığımızda kuşkusuz günümüzde siber güvenlik olmazsa olmaz hale geldi. Diğer modemlere baktığımızda güncel olarak güvenlik güncelleştirmeleri ya da updateler göremiyoruz ancak ASUS bu konuda sunduğu yazılım ile hem güncelleştirme hem yamalar için destekler sunuyor.

asus dsl ac51 modem router incelemesi 012

asus dsl ac51 modem router incelemesi 013

Evet değerli hocalar bir inceleme yazısının daha sonuna gelmiş bulunuyoruz. Yazımızı bitirmeden önce incelediğimiz ürünün güncel piyasa fiyatının da e-ticaret sitelerinde 300 Türk lirası dolaylarında olduğunu belirtelim. İncelemenin videolu haline ve daha fazla detaya aşağıda bulunan video bağlantısından ulaşabilir, görüşlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz. Yeni bir incelemede görüşmek üzere, hoşça kalın!

ASUS DSL-AC51 Modem Router İncelemesi

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler