Cuma, Mart 29, 2024

İnce ve Bir O Kadar Hafif ASUS Zenbook 3 UX390UA Ön İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

ASUS‘un tabiri ile şimdiye kadar üretilen en ince ve en hafif zenbook modeli olan UX390UA‘in tanıtımı yapıldı. Cihaz sadece 910 gram ağırlığa sahip olduğu gibi, sunmuş olduğu teknik özelliklerin yanı sıra, piyasa satış fiyatı ve detaylarını da ele aldık.

ASUS Zenbook 3 UX390UA Neler Sunuyor ?

Artık dijital çağdayız bunun hepimiz farkındayız. Kullanıcılar artık masaüstü bilgisayarlardan ziyade Zenbook tarzı ürünlere yönelmeye başladılar. Aslında haklılık payları da yok değil. Hatırlarsanız bir zamanda Ultrabook serileri çok popülerken, artık ASUS Zenbook serisi kullanıcılar tarafından çok tutulmaya başlandı. ASUS‘ta yeni üretmiş olduğu UX390UA modelinin lansmanını yaparak kullanıcılar ile buluşturdu. Ancak bu model günlük kullanım, yoğun iş temposu ve sürekli kullanım için ideal bir ürün diyebilirim. Oyun oynanır mı ? tabii ki oynanır. Ancak bir gamer serisi olmadığının altını çizelim.

910 gram ağırlığa sahip olan cihaz 11.9 mm kalınlığı ile gerçekten şaşırtıyor. Zaten yukarıda belirtmiş olduğum üzere ASUS bu cihazı şimdiye kadar üretilen en ince ve en hafif dizüstü bilgisayar olarak tanımlıyor. Cihaz gücünü Intel’in 7.nesil Core i7 “Kaby Lake” işlemcisinden aldığı gibi, 8 GB RAM ile geliyor.

Tam teknik özellikleri incelerken “SSD yok mu ?” diye dert yanacaktım ancak 512 GB boyutunda bir SSD göze çarptı. Normalde bu tip cihazlara taş çatlasa 256 GB verilir. Ancak ASUS bu konuda cimri davranmadığı için tebrik ediyorum. Sadece RAM konusunda biraz daha takviye yapılabilirdi diye düşünüyorum.

asus-zenbook3-ux390ua-005
Tasarım

Zenbook 3 UX390UA modelinde alüminyum alaşım tercih edilmiş. Bu da sıcaklığı kolayca dağıtabildiği gibi, kolay kolay ısınmamasını sağlıyor. İçeride zaten “sıvı kristal polimer” adı verilen bir maddeden yapılmış 0.3 mm kalınlığa sahip fan kullanılıyor. Sistem ayrıca sıcak havayı çıkış kanallarına yönlendirerek güzel bir soğutma sağlıyor.

İnce görünüşünün yanı sıra, standart alaşım kullanan bilgisayarlara göre %50 daha dayanıklı diyebiliriz. Zaten görsellerde gördüğünüz üzere cihaz bir A4 kağıdı boyutundan daha ufak yer kaplıyor. Renk seçenekleri arasında da kuartz gri ve kraliyet mavisi adı verilen bir renk tercih edilmiş. (İlk defa duydum)

asus-zenbook3-ux390ua
Performans ve Donanım

Cihaz çok ince olmasına rağmen normal büyük dizüstü bilgisayarlara göre çok daha yüksek performans sağlayabiliyor. Zaten Intel Core i7 7.nesil “Kaby Lake” işlemcisi bulunurken, RAM’ler istenildiği taktirde 16 GB’a kadar yükseltilebiliyor. RAM değerleri ise 2133 MHz LPDDR3 olarak belirlenmiş. Ayrıca yukarıda belirtmiş olduğum üzere 512 GB PCIe Gen 3 x4 SSD bulunurken, yeni nesil Type-C port girişi de unutulmamış.

asus-zenbook-3
Parmak İzi Tarayıcısı da Var

Normalde bu tip cihazlarda görmeye alışık olmadığımız parmak izi tarayıcıları ASUS Zenbook 3 UX390UA‘da unutulmamış. 4 parmağı destekleyen touchpad, Windows 10 ile birlikte gelen “Multi-Touch” ve “Multi-Gesture” özellikleri ile de birebir uyumlu çalışıyor.

asus-zenbook3-ux390ua-006
Ekranda Ne Var Hoca ?

Her şeyden bahsettik ekranı atlarsak olmaz tabii ki. ASUS Zenbook 3 UX390UA modelinde 12.5 inç Corning Gorilla Glass 4 teknolojili Full HD ekran bulunuyor. Aynı zamanda ASUS Tru2Life teknolojisi ile de üst düzey görüntüleme hedeflenmiş. Tabii ki bunu inceledikten sonra daha detaylı bir şekilde göreceğiz.

Ekran kalınlığı 7.6 mm olduğu gibi, %82’lik ekran-gövde oranına sahip. Aynı zamanda 178 derecelik görüş açısı ve 1000:1 kontrast oranı bulunuyor. Yazımızın sonlarına doğru sizleri teknik özellikler ile baş başa bırakmadan önce girişlerden de bahsedelim; cihazda ASUS Mini Dock ve Universal Dock olarak tanıdığımız iki adet USB 3.1 C port genişletme yuvaları da bulunuyor.

asus-zenbook3-ux390ua-003
Gelelim Sadede

Her şeyi anlattık iyi güzel hoş da “ASUS Zenbook 3 UX390UA‘nın bedeli ne kadar ?” diye soracak olursanız firma 5499 TL piyasa satış fiyatı belirlemiş. Bana kalırsa fiyat teknik özelliklere orantılandığında iyi, ancak benim bütçemi aştığı için daha alt modeller ile yetinirdim sanırsam. Şevket hocanın da dediği gibi; “Keşşşkem benim de olsa!”

asus-zenbook3-ux390ua-001
Teknik Özellikler

 

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

6 YORUMLAR

  1. Taner hocam makalelerin hakkatten on numara bazen okuyunca kendimden geçiyorum yazıyı nereden nereye bağlıyorsun psikopat mısın nesin 😀 (iyi anlamda ama)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler