Cuma, Mart 29, 2024

Bakan Ahmet Arslan Wikipedia’nın Kapalı Kalması Hakkında Açıklama Yaptı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Dünyanın da yakından takip ettiği ve bizlerin de pek çok bilgiyi Wikipedia üzerinden temin ettiğimiz en büyük ansiklopedi tam 13 aydır kapalı durumda. İlk olarak 13 Nisan 2017 tarihinde erişim engeline takılan Wikipedia hakkında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan önemli açıklamalarda bulundu.

Wikipedi Neden Kapandı?

İlk olarak DAEŞ terör örgütü ile Türkiye’yi aynı zeminde gösterdikleri için erişim engeli alan Wikipedia, ardından site üzerinde bulunan yandaş içerikleri destekleyici konular nedeni ile kaldırılmadığından dolayı yasaklanmıştı.

Aradan geçen 13 ayın ardından Türkiye’de Wikipedia tamamen rafa kaldırıldığı gibi, sadece VPN tarzı uygulamalar ile giriş yapılabiliyor. Onu da ülkede çok küçük bir azınlık bildiği için, Wikipedia’ya erişim şuanda büyük sorun.

Wikipedia 003

“Wikipedia hiçbir adım atmadı”

Bu başlıktaki açıklama Bakan Ahmet Arslan‘a ait. Bakan’ın yaptığı açıklamada Wikipedia’nın hala açılmamasının arkasında kendilerinin bir suçunun bulunmadığı belirtilirken, Wikipedia hiçbir adım atmadığı için sürecin değişmediği belirtildi. Hatırlarsanız geçtiğimiz aylarda Wikipedia Facebook sayfalarından “We Miss Turkey” yani “Türkiye’yi Özledik” şeklinde bir post paylaşmışlar ve konu ile ilgili açıklamalar yapılmıştı.

Ardından Bakan Ahmet Arslan; “Wikipedia ile Türkiye arasında ortak bir zemin bulma arayışında olduğumuz şu günlerde, açıklamalar maalesef hiç iç açıcı değil. Sistemleri gönüllü editörlük ile yürütülmesine rağmen, Türkiye’den müdahale etmek isteyen Türk editörleri engellediler. Uyardığımız halde gerekenler yapılmadı. Ardından Mahkeme karar aldı ve karar çerçevesinde yayınları durduruldu.”

“Biz tekrar yayınlarının açılması adına görüşmelerimizi gerçekleştiriyoruz. Çünkü insanımız adına bir yerden hizmet gelecek ise devam etmesini istiyoruz. Fakat bugüne kadar, mahkeme kararını uygulamak ve editörleri serbest bırakmak dahil, hatalı içeriklerin düzeltilmesi adına hiçbir adım atmadılar. Adımı attıkları andan itibaren mahkemeler de gerekli düzeltici kararı alırlar ve gereken uygulamalar yapılır.” dedi.

ahmet arslan ulastirma ve denizcilik haberlesme bakani

İki ucu ****** değnek

Bilirsiniz, bu gibi arap saçı durumlarda bu tabirler çokça kullanılır. Wikipedia‘nın gerekli adımları atmıyor olmasına rağmen, “Türkiye sizi özledik” demesi ortalığı karıştırmaktan başka hiçbir detaya yaramıyor. Önce düzeltilmesi gereken bilgilerin gerçeği ile değiştirilmesi gerekir.

Yani Türkiye’nin Wikipedia‘dan istemiş olduğu önemli detaylar değişmez ise, uzun süre yasaklı kalmaya devam edecek gibi görünüyor. Arada yine olan internet kullanıcılarına oluyor ne yazık ki. O yüzden başlıktaki tabiri kullanarak olaya vurgu yapmak istedim.

Wikipedia 002

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler