Cuma, Nisan 19, 2024

BenQ XL2546 240 Hz Monitör İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Selamlar hocalar nasılsınız ? Bu hafta PCH ofisine konuk olan BenQ XL2546 eSpor oyuncu monitörünü inceleme fırsatı yakaladık. Monitör başlıktan da anlaşılacağı üzere 240 Hz yenileme hızına sahip olduğu gibi, edinmiş olduğumuz tecrübelere dayanarak söylüyorum: “Çok hızlı be!” Dilerseniz şimdi BenQ XL2546 oyuncu monitörünün detaylarına yakından göz atalım.

240 Hz Nasıl Bir Hız ?

Dünyanın ilk 240 Hz yenileme hızına sahip monitörlerden bir tanesi. Bundan üç ay öncesine kadar yine BenQ XL2540 modelini incelemiş ve bu hıza şahit olmuştuk. Hız diyorum çünkü gerçekten çok hızlı bir monitör ile karşı karşıyayız. Birazdan aşağıdaki inceleme videomuzda da detayları zaten göreceksiniz. Peki bu kadar hızlı bir monitöre gerçekten gerek var mı ? Bunun önemini bir oyuna giriş yaptığınızda çok iyi anlayabiliyorsunuz.

Mouse hareketlerinizi hızlı bir şekilde sağdan sola hareket ettirdiğinizde oradaki pürüzsüzlük ve netlik, sizin oyun içinde yine performansınıza mükemmel katkılar sağlıyor. O yüzden eğer hızlı bir monitör arıyorsanız 240 Hz tadını yaşamanızı mutlaka sizlere tavsiye ediyorum. Ancak bir de şöyle gerçekler var: Günümüz Türkiye’sinde pek çok kullanıcı monitörlere yüksek paralar veremediği için, genelde 60 Hz’lik monitörlerde oyun oynuyorlar. 60 Hz ile 240 Hz monitörü yan yana koyduğunuzda ise Şahin – Ferrari kapışması izleyecek gibi kendinizi hissedebilirsiniz.

BenQ XL2546 İncelemesi

Monitör Neler Sunuyor ?

BenQ XL2546 eSpor oyuncu monitörü bizlere 1 MS tepkime süresi, 16:9 en boy oranı, 1920 x 1080 px Full HD çözünürlük ve TN panel sunuyor. Aynı zamanda monitörü satın aldığınızda sadece bu özellikleri değil, Zowie’nin geliştirdiği monitör teknolojilerine de sahip oluyorsunuz. Peki bu özellikler neler ?

– DyAc Teknolojisi: Bu teknoloji sayesinde monitörünüzün herhangi bir yerinde beliren pürüzleri ve kare dalgalanmaları sıfıra indirerek mükemmel bir akışkanlık sunuyor. Hatırlarsanız NVIDIA’da G-Sync AMD’de de FreeSync özellikleri bulunuyor. Böylece ekran kartınız monitörünüz ile birlikte çalışarak o pürüzleri sıfıra indirebilmeyi hedefleyen teknolojiyi kullanmış oluyorsunuz. Ancak BenQ bunu ekran kartına bırakmadan, kendi içerisinde yani ‘monitörde’ olayı bitirmiş durumda.

– BlackEqualizer: İsminden de anlayacağınız üzere siyahları daha iyi ve daha net gösterebilmek adına geliştirilmiş olan bu teknoloji gerçekten hayat kurtarıyor. Nasıl mı ? CS Go oynadığınızı düşünün ve AWP açarak düşmanı süzüyorsunuz. Uzakta olan rakipleriniz siyahın içindeyken adeta görünmez hal alabiliyorlar. Ancak bu özellik devreye girdiğinde siyahların içinde siyah bile olsa, kolaylıkla ayırt edebiliyorsunuz. Bence bu mükemmel bir teknoloji!

benq xl2546 ozelliikler

XL2546 TEKNOLOJi

– S-Switch: Bu monitörün kutusunun içerisinden çıkan bir özellik. Bilirsiniz bazen monitörümüzün görüntüsünü, renklerini ve parlaklığını menüye girerek ayarlamak durumunda kalırız. Çoğu zaman da karıştırırız. İşte burada S-Switch devreye girerek sizlere kolayca bu ayarları yapabilmenize olanak sağlıyor.

– Sheild: Bu özelliği ise hemen hemen hiçbir monitörde göremezsiniz. Sheild adı verilen bu özelliği kullanarak monitörünüzün iki yanına kulak takmış oluyorsunuz. Böylece sağdan solda gelen ışıkları kesiyor, sizi dikizleyen oyuncuları engelliyor ve aynı zamanda oyuna daha net konsantre olabilmenizi sağlıyor. İstemezseniz ürünün demontajını yaparak takmadan da kullanabiliyorsunuz.

– Flicker-Free: Bu özellik ise ekran üzerinde yer alan titreşimleri engellemek adına geliştirilmiş bir teknolojidir. Ben çok arar mıyım ? Açıkçası çok aramıyorum. Çünkü o titreşimleri aşırı üst seviyelerde görmüyor gözlerimiz. Ancak şöyle bir detay daha var; Flicker-Free özelliğinden faydalanmak istiyorsanız, DyAc teknolojisini kapatmanız gerekiyor. Şahsi fikrim: hiç gerek yok.

BenQ XL2546 İncelemesi 023

BenQ XL2546 İncelemesi 020

BenQ XL2546 İncelemesi 009

BenQ XL2546 İncelemesi 008

BenQ XL2546 İncelemesi 005

Full HD Çözünürlük

Buraya biraz değinebilmek için ayrı başlık açmak istedim hocalar. Açıkçası BenQ XL2546 mükemmel bir görüntü ve akışkanlık sunarken, gözlerim en az 2K bir çözünürlük aradı. Zira monitörün fiyatı da piyasaya göre pek ucuz olmadığı için Full HD çözünürlüğün bu monitöre göre düşük kaldığını söylemem gerekiyor. Her ne kadar görüntüsü 2K’ya taş çıkartsa da, oyun içerisinde 1920 x 1080 px üzerine çıkamadığımız için insan ister istemez oraya takılabiliyor.

Çözünürlük tarafında ise en büyük eksiyi ben PUBG oyununda gördüm hocalar. Zira oyun geniş harita olduğu için, uçaktan atladığım zamanlarda daha net bir görüntü ve detay aradı gözlerim. Pikselleri ellerimle o an arttırmak istedim. Ancak ‘net olmamak ile birlikte’ belki BenQ ilerleyen aylarda bu monitörün 2K ve 4K çözünürlüklü versiyonlarını duyurabilir.

“Monitör 3 Aşamadan Oluşuyor”

Kutuyu açtığınızda monitörün yanında bir sürü aksesuar çıkıyor. Adamlar naylon poşetine kadar her şeyi koymayı ihmal etmemişler. Zaten videoyu izleyenler bilirler; monitörü incelerken kutusu yanımda çeyizlik gibi durdu. Kutuyu açtığınızda ise bir adet monitör, bir adet ayak ve bir adet de vesa çıkıyor. Montajı gerçekten çok basit. Kitapçığa bakmaya ihtiyaç duymadan bile kolaylıkla birleştirebilirsiniz.

BenQ XL2546 aynı zamanda görüntü verebilmek için arka panelde 1 adet DVI-DL, 2 adet HDMI, bir adet DP 1.2 girişleri bulunuyor. Monitör tercih ederken mutlaka ekran kartınızın çıkış yuvalarınızı kontrol ederek satın almanızı da ayrıca tavsiye ediyorum.

Önemli Not: Görsellerde bir şey dikkatinizi çekti mi ? Monitör bizlere kulaklık askı aparatı, 2 adet USB girişi, 1 adet mikrofon ve kulaklık girişi ile birlikte geliyor. Bu beni kullanımda o kadar rahatlattı ki anlatamam. Aynı zamanda sürekli USB portu işgal etmekten port aradığım zamanlar aklıma geldi. Şimdi ise USB teknolojilerini monitörlerin üzerinde görebiliyoruz.

BenQ XL2546 İncelemesi 016

BenQ XL2546 İncelemesi 013

BenQ XL2546 İncelemesi 012

BenQ XL2546 İncelemesi 011

BenQ XL2546 İncelemesi 010

BenQ XL2546 İncelemesi 004

BenQ XL2546 İncelemesi 006

Sonuç

Şuanda BenQ XL2546 eSpor oyuncu monitörü Türkiye’de satışa çıkmadı. Ancak yakın zamanda teknoloji marketlerde görebileceğimizi ümit ediyorum. Öte yandan piyasa satış fiyatının 2500 TL’den başlayan fiyatlar ile satılacağının da altını çizelim. (Şuan için tahmini) Monitör yukarıda bahsettiğim gibi beraberinde getirmiş olduğu görüntü teknolojileri ile ön plana çıkarken, bu kadar özellikte sadece Full HD çözünürlük sunması en büyük eksisi oldu benim için.

Onun dışında “benim için Full HD olması çok önemli değil” diyorsanız; pürüzsüz bir oyun, yüksek kontrast ve 240 Hz’lik yenileme hızı ile 1 MS tepkime süresi içeren monitör arıyorsanız BenQ XL2546 monitörünü sizlere tavsiye edebilirim.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler