Perşembe, Nisan 25, 2024

Bomba Özelliklerin Yer Aldığı ‘Android 11’ Geliştirici Önizlemesi Yayınlandı!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Google beyciğimiz bugün itibariyle, kullanıcılar ve geliştiriciler için birkaç yeni özellik ve API içeren ilk Android 11 Geliştirici Önizleme derlemesini yayınladı. Google, Android 11 işletim sisteminin asıl sürümünü Q3 2020’de piyasaya sürmeyi hedefliyor.

Bu Android 11 sürümü, ekran kaydı için yerleşik destek, gelişmiş konum gizliliği gibi bazı yeni özellikler de içerecek, harici depolama alanındaki uygulama ve kullanıcı verilerine daha iyi koruma ve daha fazlasını içerecek.

Android 11 Geliştirici Önizlemesinde yer alan yenilikler:

Bu listede açıkladığımız özelliklerin anlatımında daha çok geliştiricilerin ilgisini çekebilecek komutlardan ve anlatımlardan bahsettik.

ezgif.com webp to jpg 2
Bomba Özelliklerin Yer Aldığı 'Android 11' Geliştirici Önizlemesi Yayınlandı! 2

Veri erişim denetimi:

Uygulamanızın ve bağımlılıklarının kullanıcılardan gelen gizli verilere nasıl eriştiği konusunda daha fazla şeffaflık sağlamak için Android 11,  veri erişimi denetimi sunar . Bu özelliği kullanarak, potansiyel olarak beklenmeyen veri erişimini daha iyi tanımlayabilir ve düzeltebilirsiniz.

Performans grafik hata ayıklama katmanı enjeksiyonu:

Kullandığımız aplikasyonlar artık hata ayıklanabilir bir durumda, ancak performans ek yükü oluşturmadan harici grafik katmanlarını (GLES, Vulkan) yerel uygulama koduna yükleyebilir. Bu özellik, uygulamanızı GAPID gibi araçlar ile profillendirirken özellikle önemlidir.

Medya dosyaları için toplu işlemler:

Cihazlar arasında tutarlılık ve daha fazla kullanıcı kolaylığı için Android 11, MediaStore API’ya çeşitli bir takım yöntemler ekliyor. Bu yöntemler hakkında daha fazla bilgi için Android 11 versiyonunun gizlilik sayfasında yer alan depolama alanı ile ilgili toplu işlmeleri gerçekleştir bölümüne bir göz atın.

Hızlı yanıtlarda zengin medya:

Android 11’den başlayarak, kullanıcılar hızlı yanıtlara resim ve diğer zengin medya içeriğini ekleyebilecek. Bu özelliği destekelemek için uygulamaların (RemoteInput) hangi MIME türlerini işleyebileceklerini belirten bildirimlere bilgi eklemesi gerekir.

Bunu RemoteInput.Bulder.setAllowDataType() fonksiyonunun dökümantasyonuna bakarak detaylandırabilirsiniz.

Ham dosya yollarını kullanarak medya dosyalarına erişim:

Android 11’den başlayarak, READ_EXTERNAL_STORAGE izni olan uygulamalar  bir cihazın medya dosyalarını doğrudan dosya yollarını ve yerel kütüphaneleri kullanarak okuyabilir. Bu özellik hakkında daha fazla bilgi edinmek   için Android 11 gizlilik sayfasındaki depolama alanıyla ilgili ham yolları kullanarak erişim dosyalarına bakın.

Büyük veri kümelerinin güvenli paylaşımı:

Makine öğrenimi veya medya oynatmayı içerenler gibi bazı durumlarda, uygulamanız başka bir uygulama ile aynı büyük veri kümesini kullanmak isteyebilir. Android’in önceki sürümlerinde, uygulamanızın ve başka bir uygulamanın her birinin aynı veri kümesinin ayrı bir kopyasını indirmesi gerekir.

Düşük gecikme süresi desteği talep etme ve kontrol etme:

Bazı ekranlar, bazı harici ekranlar ve TV’ler gibi grafik işlem sonrası işlemleri gerçekleştirebilir. Bu son işlem grafikleri iyileştirir ancak gecikmeyi artırabilir. HDMI 2.1’i destekleyen daha yeni ekranlar  , bu son işlemeyi kapatarak gecikmeyi en aza indiren otomatik düşük gecikme moduna  ( ALLM , oyun modu olarak da bilinir  ) sahiptir. ALLM hakkında daha fazla bilgi için  HDMI 2.1 teknik özelliklerine bakın.

MediaCodec’te düşük gecikmeli kod çözme:

Android 11, MediaCodec oyunlar ve diğer gerçek zamanlı uygulamalar için düşük gecikmeli kod çözmeyi desteklemeyi geliştirir  . Bir codec bileşeni destekler düşük gecikmeli geçirerek deşifre olup olmadığını denetleyebilirsiniz.

FEATURE_LowLatency | MediaCodecInfo.CodecCapabilities.isFeatureSupported().

NDK Görüntü Kod çözücü

NDK  ImageDecoder API, görüntüleri doğrudan çözmek için Android C / C ++ uygulamaları için standart bir API sağlar. Uygulama geliştiricilerin artık çerçeve API’lerini (JNI aracılığıyla) kullanmaları veya üçüncü taraf görüntü kod çözme kitaplıklarını bir araya getirmeleri gerekmiyor. Daha fazla bilgi için,  Resim kod çözücü geliştirici kılavuzuna bakın.

Sohbet baloncukları (Bubbles)

Kabarcıklar şimdi sistem genelinde konuşmaların yüzeysel hale getirilmesine yardımcı olmak için geliştiriciler tarafından kullanılabilir. Bubbles, Android 10’da bir geliştirici seçeneği ile etkinleştirilen deneysel bir özellikti – Android 11 sürümünde artık zorunlu ve gerekli olmayacak.

Android emülatöründe genişletilmiş kamera desteği:

Android 11, geliştirilmiş Android Emulator kamera özelliklerini sunar. Eklenen özellikler aşağıdakileri içerir:

  • RAW yakalama
  • YUV yeniden işleme
  • Seviye 3 cihazlar
  • Mantıksal kamera desteği

Etkin çekim sırasında bildirim seslerini ve titreşimleri sessize alın:

Android 11’den başlayarak, kamerayı aktif olarak kullanırken uygulamanız yalnızca titreşimleri, hem sesleri hem de titreşimleri susturabilir veya hiçbirini kullanamaz  setCameraAudioRestriction().


Android 11 Geliştirici Önizleme sürümünde gelen bazı yeniliklere geliştiriciler için yer verdik. Android 11 ile genel olarak performans ve depolama sorunlarına çözüm bulacağız gibi gözüküyor ayrıca Biyometrik kimlik doğrulaması barındıran telefonlar için ise güvenlik artışları söz konusu.

Ayrıca WiFi Passpoint adı verilen ağlara otomatik olarak bağlanıp kimlik doğrulaması yapılan işlemlerde güçlü değişiklikler olacak.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler