Salı, Nisan 23, 2024

CPU, GPU Ve APU Arasındaki Farklar!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Bilgisayar donanımlarının çoğu kısaltmalar ile adlandırılır. Parça sayısı arttıkça da isimleri birbirine benziyor ve konu hakkında bilgisi olmayan arkadaşlar karıştırabiliyor. Bu yazımızda sizlere CPU, GPU VE APU‘nun arasındaki farkları daha doğrusu hangisinin ne olduğunu açıklayacağız.

Teknoloji bu kadar ilerlemişken bilgisayar parçalarının çoğalmasıda isimleri kısaltma ihtiyacını getirdi. Kullanıcıların büyük bir çoğunluğu bu parçaların isimlerini biliyor ancak kısaltmalarının hangi parçaya ait olduğunu bilmiyor. Bunun en büyük nedeni ise bunların herbirinin birer kart ve işlem birimi olması.

Aslına bakacak olursak alttaki paragrafları okuyarak ayrımını yapmanız kolay olacak. Yinede bir ön bilgi verelim. CPU, GPU ve APU arasındaki en büyük benzerlik sonlarındaki “P” ve “U” harfleri. Bu harflerin ortak olması kafanızı karıştırıyor olabilir. Bu kısaltmalar İngilizce kökenli olup, sonlarındaki P ve U harfleri “Processing Unit” kavramını ifade etmekte. Bunun Türkçe meali ise “İşlem Birimi” olarak karşımıza çıkıyor. Bakalım CPU, GPU ve APU arasındaki farklar nelermiş…

Merkezi İşlem Birimi (CPU) Nedir?

Bilgisayarınızın işlemcisi bu kısaltma ile adlandırılıyor. Adından da anlayacağınız üzere bu birim bilgisayarınızın merkezi veya beyni olarak nitelendirilebilir. Bilgisayarınızın performansını elinde tutan bu birim, aynı anda birden çok işlemi yerine getirebilir. Bu işlem içinse birden fazla çekirdek kullanır. Hızı ise gigahertz (GHz) cinsinden ölçülür.

işlemci

İşlemci dediğimizde ise aklımıza ilk gelen firmalar Intel ve AMD duruyor. Windows’u çalıştırabilen bu iki işlemci performans bakımından yarışıyorlar. Not olarak ekleyelim. İşlemci alırken hızına (GHz) ve çekirdek sayısına önem gösterin. İşlemci hızının ve çekirsek sayısının yüksek olması sizin kârınıza olacaktır. Şimdi gelin birde GPU’nun ne olduğuna bakalım.

Grafik İşlemci Birimi (GPU) Nedir?

GPU olarak kısaltılan Grafik İşlemci Birimi, bilgisayarınızın yaptığı işlemi monitöre getirendir. Kısaltması İngilizce’den gelen GPU’nun açılımı “Graphics Processing Unit” olarak isimlendirilmiş. Tümleşik ve ayrılmış diyebileceğimiz iki tür GPU modeli bulunur. Ayrılmış GPU’lar ayrı bir veriyolu ile ayrı bir donanım parçası olarak işlem yaparken; Tümleşik GPU’lar ise CPU yonga seti ile paylaşım yapıyorlar.

gtx 1080 ti

GPU’lar yüksek sayıda çekirdekleri sayesinde yoğun oyun, VR ve video düzenleme işlemlerinde baş rol oynuyorlar. CPU ve GPU’yu oyun çevresinde anlatmak gerekirse: Bilgisayarı bir ekip olarak düşünmemiz durumunda CPU bu ekibin başı iken, GPU en zorlu işlerin altından kalkabilen en başarılı eleman olacaktır. Yine GPU seçimlerinizde CPU’nuz ile uyumlu ve yüksek performans veren kartlar seçmeniz faydanıza olacaktır.

Hızlandırılmış İşleme Ünitesi (APU) Nedir?

APU ise CPU ve GPU’dan farklı olarak, her ikisini birden içerisinde barındırıyor. AMD’nin CPU mimarisine entegre bir GPU bulunduğunu belirtmek için kullandığı APU kavramı, aslına bakacak olursak çokta yaygın olmayan bir teknoloji. Normal bir sistemde ayrı ayrı bir CPU ve bir GPU bulunurken, APU bunların her ikisini içerisinde barındırıyor.

amd apu 1

Peki bunun faydası nedir? Ayrı bir CPU ve yine ayrı bir GPU daha fazla güç tüketecektir. APU ise ikisini bir arada barındırarak güç tüketimini azaltıyor. Aynı zamanda APU, artan işlem gücü için daha verimli. Ancak oyun sistemlerinde pek tercih edilmiyor. “Bununla oyun oynanmıyor mu?” derseniz, tabiki oynanıyor ancak yoğun oyunlarda başarılı olamıyor.

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler