Önceden sadece arama motoru olan, şimdi Alphabet firmasını satın alarak teknoloji devi öncüsü olan Google’ın veri merkezini hiç merak ettiniz mi ? YouTube üzerinden sağlamış oldukları video ile Google’ın devasa teknolojiye sahip veri merkezini gezebilirsiniz.
Google’ın Devasa Veri Merkezi
Tüm dünya genelinde ortak bir dil gibi kullandığımız arama motorunun arkasında devasa bir teknoloji yatıyor. Saniyede 86 dolar kazandığı belirtilen Google’ın böyle bir teknolojiye yatırım yapmış olması tabii ki boş değil.
Arama motoru, YouTube, Blogger, Adsense, Webmaster Tools, Analytics ve buna benzer daha yüzlerce servis saniyeler içerisinde nasıl açılıyor dersiniz ? İşte arkada yatan bu devasa veri merkezi tarafından mükemmel teknoloji ile sağlanıyor.
Google eğer bu veri merkezlerini kurmasaydı, arama motorlarından saniyesinde yanıt alamaz, yavaşlıktan bıkar veya farklı arama motorlarına yönelebilirdik. Google’ın bu konuda patlamasını sağlayan en önemli unsurlarından birisi arkasında yatan bu veri merkezi diyebiliriz. Bu veri merkezinin içerisinde binlerce mühendis görev yaptığı gibi, rahat çalışma ortamı ile de dikkat çekiyorlar.
Bundan 1,5 yıl önce veri merkezinin nasıl işlediğini kullanıcılarına açan Google ekibi, bu sefer YouTube üzerinden VR teknolojisi ile veri merkezini gezmemizi sağlıyor. 4K çözünürlüğe sahip olan videoyu normal veya Google Cardboard desteği ile izleyebiliyorsunuz.
NOT: Videoyu 4K çözünürlükte izleyebilmeniz için internet servis sağlayıcınızın veya bir altyapının özel misafiri olmanız gerekebilir. Zira ülkemizde bu tür internet hızı henüz keşfedilmedi. Sadece reklamlarda rakamlar ile kandırmacalardan ibaret. Google’ın sağlamış olduğu bu devasa teknolojiyi aşağıdaki 360 Turu ile gezebilirsiniz.
Devasa Teknoloji: Google Veri Merkezi – Video

Adamlardaki veri merkezine bakar mısın abi buraya harcanan para ile bir ülke kurulurdu herhalde. Böyle bir yerde çalışmak için her şeyimi verirdim 😀
Çok ilginç. Sen o kadar çalış, bu veri merkezini oluştur. Sonra veri merkezini korumak için çalışanlar gerekmiyormuş gibi bir hava yaratılıyor. Mutlaka 5 ile enterprise diskler kullanıyorlarsa sabit disk hataları çok fazla olmayacağını düşünüyordum. Garanti ve her şey güzel de, sistemlerin soğut tutuluşunu çok merak ediyorum. Sabit diskler de her gün on binlerce hataların olması kaçınılmaz sanırım. Google veri merkezleri var ama sözde Amazon ve Microsoft’un veri merkezi kapasitesi karşılaştırıldığında sönük kalır.
Abi bu adamlar data center demiş buna ama bildiğin ülke kurmuşlar. Böyle bir veri merkezini yönetmek hem çok zor hem de çok eğlenceli olsa gerek. Bir de bisiklet ile oralarda gezmeleri bana Google’ın ne kadar büyük bir firma olduğunu bir kez daha gösterdi.
Bu kadar kadar veri Google veri merkezinin 0.000001% kapasitesini temsil eder mi ?
Bunu asla bilemezsin dostum. Google’da çalışan kişilerin bile bu konu hakkında net bir bilgisi olduğunu düşünmüyorum..
(Benim matematik şuanda korkunç derecede uçtu) o veri merkezin de depolama exabyte başına 10MB değil mi ? Bir çift daha var veri merkezi başına toplam küresel kapasiteye eşit olacak diye düşünmüyor değilim. Adamlar her dakika her saniye oraya veri yazıyor. Bir sunucunun dolması ne kadar sürüyor acaba kafamda deli sorular
Ticari bir sır olduğu için, bu soruya gerçek bir cevap almanın yolu yok, daha doğrusu en azından x TB” (veya PB) “için.
Ve şimdi de Google’ın iki adımlı doğrulama sisteminde düzgün sms mesajlarını göndermek için bu sunucular ile ilişkili olup olmadığını merak ediyorum?
En eğlenceli 3D sanal tur olsa gerek. Kahvemi alıp keyifle izleyeceğim şimdi
Adamlar dünyanın en iyisi olmayı bu şekilde başarıyorlar. Her zaman kaliteli hizmet, kaliteli çalışanlar ve liderlik bu kadar basit onların gözünde. Türkiye’deki firmaların anlayışları kıt olduğu için bizim onların yanına yaklaşmamız ne yazık ki mümkün değil.