Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Dünyanın En İnce OLED Dizüstü Bilgisayarı ASUS Zenbook S 13 OLED Tanıtıldı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Yaptığı güncellemelerle beraber Zenbook serisini başka bir noktaya taşıyan ASUS, yine çok iddialı bir cihazla karşımızda. Marka bu kez dünyanın en ince OLED dizüstü bilgisayarı unvanını eline alan ASUS Zenbook S 13 OLED modelini duyurdu.

Tasarımsal ve malzeme kalitesi anlamında sunduğu artılar bir yana yeni seri, teknik özellikler açısından da iddialı bir cihaz. Yeni nesil bileşenlerden güç aldığını görüyoruz. Sözü hiç uzatmayalım ve ASUS’un bu cihazda neler sunduğuna yakından bir bakış atalım.

ASUS Zenbook S 13 OLED Tasarımı ve Malzeme Seçimi

Cihazın tasarımı gerçekten şık. Hem çok ince hem de zarif bir kasa kullanıldığını görüyoruz. Seride alüminyum malzemelerde kullanılmasına karşın cihaz, 1 kg ağırlığın altında bir kasa ağırlığına sahip. Bu da cihazın taşınabilirliğinin üst seviyelere çıkmasını sağlıyor.

İncelik kısmına geldiğimiz zaman yan profilin kalınlığının sadece 1 cm olduğunu görüyoruz. Zaten başlıkta da belirttiğimiz gibi bu değer de ASUS Zenbook S 13 OLED modelini, dünyanın en ince OLED dizüstü modeli olarak öne çıkarıyor. ASUS bu derece daha ince bir dizüstü bilgisayar sunmak adına, CNC ile işlenmiş olan kapağa özel olarak tasarlanmış ultra ince OLED panel entegre etmiş ve bu kısımda bir önceki nesle göre %30 oranında daha ince bir ekran katmanı elde edilmiş.

ASUS Zenbook S 13 OLED

Tasarım kısmında söz etmemiz gereken önemli bir diğer bölüm ise malzeme tercihi olacak. Zira şimdiye kadar sunulmuş Zenbook modelleri içerisinde en çevreci olan bilgisayarla karşı karşıyayız. Hem cihazda hem de ambalaj kısmında geri dönüştürülebilir malzemelerden yararlanılmış.

Bazalt grisi veya klasik ponder mavisi renk seçeneklerini sunan Zenbook, yapısında geri dönüştürülmüş metaller ve plastikler, FSC Mix sertifikalı ambalaj, bazalt gri modeli için zarif yeni çevre dostu plazma seramik alüminyum ve halojensiz elektronikler kullanılarak çevre ve karbon nötrlüğü kesinlikle göz önünde bulundurularak tasarlanmış.

ASUS Zenbook S 13 OLED

Bazalt grisi renk seçeneğine sahip olan modelde kapak kısmında kullanılan alüminyum, seramik alüminyum adı verilen özel bir malzeme. ASUS’un saf su ve organik bileşikler kullanarak elde ettiği seramik alüminyum, kullanım ömrünün sonuna geldiği zaman tamamen geri dönüştürülebiliyor ve bu yapıyla da karbon ayak izinin en aza indirilmesini sağlıyor.

ASUS Zenbook S 13 OLED

Yukarıda da söz ettiğimiz gibi sadece kapak malzemesi değil, cihazın diğer kısımlarında da çevre dostu malzemelerin kullanılmasına özen gösterilmiş.

  • Klavye tuşlarında ve hoparlörlerde tüketici sonrası geri dönüştürülmüş olan PCR plastikler,
  • Hoparlörler kısmında ayrıca okyanusa bağlı plastikler,
  • Kasa, klavye kapalı ve kapak kısmında post endüstriyel geri dönüştürülmüş (PIR) magnezyum alaşım,
  • Ambalajda ise yeniden kullanılan kullanılabilir ve kompostlanabilir %100 geri dönüştürülebilir malzemeler kullanılmış.

ASUS Zenbook S 13 OLED

Dayanıklılık Konusunda Durum Ne?

Cihaz çevreci üretim sürecinden geçmiş olsa da tabii ki akıllarda dayanıklılık konusunda da soru işareti oluşabilir. ASUS bu konuda da kullanıcılara gerekli bilgileri veriyor. ASUS Zenbook S 13 OLED, MIL-STD-810H ABD askeri sınıf dayanıklılık standardı ile karşımıza çıkıyor. 26 ayrı testle dayanıklılığı test edilen cihaz, en dayanıklı dizüstü bilgisayarlarından biri olarak da öne çıkıyor.

ASUS Zenbook S 13 OLED Teknik Özellikler Konusunda Neler Sunuyor?

Yeni cihazın tasarımı ve malzeme tercihi dikkat çekiyor ama tabii ki iş bununla da bitmiyor. Teknik özellikler açısından da iddialı bir cihazla karşı karşıyayız. Özellikle iş odaklı kullanımlara hitap edecek bir dizüstü bilgisayar sunulmuş durumda. Önce bir ekran özelliklerini ele alalım.

ASUS Zenbook S 13 OLED

Ekran Özellikleri Nasıl?

ASUS, Zenbook modellerinde OLED ekran kullanmaya alıştı desek yeridir. Yine bu modelde de OLED ekran kullanılıyor.

İnce çerçeveleriyle dikkat çeken ekranda ultra canlı renkler sunan ASUS Lumina OLED panel, 16:10 en boy oranıyla geliyor. %85 ekran gövde oranına da sahip olan cihaz, çözünürlük kısmında ise 2.8K değeri yani 2880X1800 piksel ile karşımıza çıkıyor.

Ekranda Dolby Vision Pantone ve VESA DisplayHDR True Black 500 sertifikalarının bulunduğunu da ekleyelim.

Ekran Özellikleri Özet

  • Boyut: 13.3 inç
  • Ekran Gövde Oranı: %85
  • En Boy: 16:10
  • Panel: ASUS Lumina OLED
  • Çözünürlük: 2.8K (2880 X 1800)
  • Yenileme Hızı: 60 Hz
  • Parlaklık: 550 nit HDR
  • Sertifikalar: VESA DisplayHDR True Black 500, Dolby Vision Pantone, Düşük mavi ışık sertifikası
  • Renk Doğruluğu: Delta E <1
  • Tepki Süresi: 0.2 milisaniye
  • Teknolojiler: ASUS Splendid, ASUS OLED Care

ASUS Zenbook S 13 OLED 8

İşlemci, Pil, Portlar ve Diğer Teknik Özellikler

ASUS Zenbook S 13 OLED İşlemci ve Bellek Özellikleri

ASUS bu seride 13. Nesil Intel işlemcileri kullanmayı tercih etmiş. En yüksek versiyonda i7-1355U serisi işlemci yer alıyor. 1.7GHz temel saat hızı sunan işlemci, 10 çekirdek ve 12 izlek sayısına sahip. Cache kısmında 12MB önbellek miktarına sahip olan işlemcinin maksimum saat hızının 5.0 GHz olduğunu da hatırlatalım.

Konfig detaylarına baktığımız zaman ASUS Zenbook S 13 OLED için bir işlemci seçeneğinin daha sunulduğunu görüyoruz. Bu seçenekte de Intel Core i5-1335U işlemci yer alıyor. Temel saat hızında 1.3 GHz değerine sahip olan işlemcide yine 10 çekirdek ve 12 izlek var. Cache miktarı da değişmezken, maksimum saat hızının ise 4.6 GHz seviyesine kadar olduğunu da ekleyelim.

Grafik birimi konusuna gelecek olursak, harici bir grafik birimi kullanılmamış. Cihazda Intel Iris Xe grafik birimi yer alıyor. Entegre grafik birimi günlük kullanımlar ve iş odaklı günlük kullanım için ideal gelecektir diyebiliriz.

Tabii ki diğer önemli olan kısım RAM ve depolama alanı. Burada da seri yine yeni nesil ile beraber geliyor. Bellek kısmında 32 GB LPDDR5 belleğe kadar destek var. Depolama birimi kısmında ise 1 TB M.2 NVMe PCIe 4.0 SSD’ye kadar satın alınabiliyor. Bunun dışında 512 GB seçeneği de mevcut.

ASUS Zenbook S 13 OLED

Pil ve Şarj Süresi

ASUS Zenbook S 13 OLED, pil süreleri konusunda ideal modellerden biri gibi gözüküyor. Bilgisayarda, 63WHrs 4-cell Li-ion batarya yer alıyor. Hızlı şarj destekli batarya, 49 dakika içerisinde cihazı %70 seviyesine kadar şarj edebiliyor. Şarj dayanma süresi ise ASUS’un paylaştığı verilere göre 14 saat civarlarında.

Bağlantılar ve Portlar

Tasarım kısmında cihazın ne kadar ince olduğundan söz etmiştik. Kasa bir hayli ince olsa da portlar konusunda zengin seçenekler sunulmuş. Cihazda iki adet Thunderbolt 4 USB-C portu bulunuyor. Bu portlar 4K harici ekranları desteklediği gibi 40 Gbps seviyesine kadar veri aktarımını da destekliyor.

Bunun dışında 1 HDMI 2.1 portu, 1 USB 3.2 Gen 2 portu ve ses kombo jakı da sunulmuş durumda.

ASUS Zenbook S 13 OLED

Ses ve Kamera Konusu

ASUS Zenbook S 13 OLED, ses ve kamera konusunda da zenginleştirilmiş bir cihaz. Seride FHD IR kamerada, yapay zeka gürültü engelleme teknolojisinin ve yapay zeka görsel efekt teknolojisinin desteklendiğini görmekteyiz. Ayrıca FHD IR kamera üzerinden güvenli yüz oturum açma teknolojisi de sunuluyor.

Ses kısmında ise ASUS Audio Booster teknolojisiyle desteklenmiş olan Dolby Atmos Harman Kardon ses sistemi var. ASUS’un söylediğine göre yeni ses sistemiyle beraber ses 5 katın üzerinde arttırılmış durumda.

Tüm bu özelliklerle beraber ASUS Zenbook S 13 OLED resmi olarak karşımıza çıkmış oldu. Henüz cihazın ne zaman Türkiye’de satışa sunulacağı ve fiyatının ne olacağı da net değil. Yakın zamanda bu bilgiler de netlik kazanacaktır……

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler