Çarşamba, Nisan 24, 2024

Eski Bir Apple Çalışanı, Şirkete Karşı Casusluk Yaptığını İddia Etti

Paylaş

silkroad gaminggentr

Apple şu anda eski bir çalışanına sözleşmeyi ihlal ettiğinden ötürü ve birkaç çalışanı kendi işletmesine katılmak konusunda kaçırdığı için dava açıyor. Bu arada eski çalışan, şirketin ana kanıtlarının metinlerini izlenerek elde edildiğini iddia ediyor. Apple’ın bir Kaliforniya mahkemesine açtığı dava, Gerard Williams III’ün şirketle rekabet edebilmek için herhangi bir şey yapmasını yasaklayan fikri mülkiyet sözleşmesini ihlal ettiğini iddia ediyor. Eskiden Apple’ın mobil yongalarının mimarı olan Williams, Şubat ayında veri merkezleri için yonga üreten Nuvia’ya başladı.

Nuvia’nın diğer iki lideri Manu Gulati ve John Bruno da Apple mezunları. Çalışanların Apple’ı hala istihdam altındayken terk etmelerine ek olarak, Apple da Williams’ın Nuvia’nın çiplerini Cupertino şirketi için yaptığı işlere dayandırdığını iddia ediyor:

Bu vaka, Apple gibi yenilikçi bir şirket için en kötü senaryoyu içerir: Yılların deneyimine sahip güvenilir bir kıdemli direktör ve Apple’ın en değerli bilgilerine erişim yıllarca gizlice, yönetmen üzerinde çalıştığı teknolojiden yararlanan rakip bir şirketi gizlice başlatır ve birlikte çalıştığı ekipler, yine de Apple tarafından çalışıyordu.

Williams’ın yasal ekibi şunları söylüyor:

Apple’dan ayrılmayı düşünebilecek herhangi bir mevcut Apple çalışanını daha fazla korkutmak için Apple’ın şikayeti, çalışanlarının telefon kayıtlarını ve metin mesajlarını gizlice çarpıcı ve rahatsız edici bir şekilde istila ederek izlediğini ve incelediğini gösteriyor.

Apple’ın şikayetinin bir kısmı – görünüşe göre sunucu tasarlama fikri ile flört etmiş – Williams’ın içeriden edindiği bilgiyi şirketin niyetleri hakkında kullanmasıydı. Nuvia’yı özellikle Apple’ın ihtiyaç duyacağı bir şey olarak inşa etti – ki bu elde edilen kısa mesajlardan birinde yazıyordu.

Apple bu mesajları doğrudan Williams’ın telefonundan veya sakladıkları bir çeşit yedeklemeden edinmiş olsun veya olmasın, şirket çalışanlarını izliyorsa en ufak bir sürpriz olmazdı.

Apple’ın davasını çökertebilecek kısım mutlaka kısa mesajlar değildir. Şirket, Williams’ın Apple’dan ayrılmadan önce işe yaraması için çalışarak bağlılık görevini ihlal ettiğini iddia ediyor. Kaliforniya’nın sözleşmelerde rekabet etmeyen maddeleri yasaklama hakkı vardır, bu nedenle bir yargıç, aynı şeyi ifade eden şirketin uygulanmasına çalışan bir şirketin kararsız görünmesine neden olabilir.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler