Cumartesi, Nisan 20, 2024

Facebook yalan haberlere karşı “yalan butonu” getiriyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Facebook ekibi uzun süredir yapılan yalan yanlış haberler üzerine yeni bir algoritma geliştiriyordu. Şimdi ise bu algoritmayı tamamlayarak canlıya alma niyetinde. Kullanıcıları sürekli yanıltan sayfalar için kullanılacak olan yalan haber butonu sayfaları bile kapattırabilecek.

Aslına bakarsanız bizim de sürekli şikayet ettiğimiz konulardan bir tanesi de yalan haber olaylarıydı. Bundan beş yıl öncesine kadar Facebook tam anlamıyla oturmamışken bazı uyanıklar komiklik yaptığını zannederek copy paste paylaşım sayfası açmışlardı. Bu sayfalar o zamanlarda çok fazla Facebook sayfası olmadığı için tutuldu ve beğenileri tavan yaptı. Sonrasında ise bu uyanık kullanıcılar işi Google Adsense reklamları ile birleştirerek “nasıl para kazanırız ?” mantığına büründüler.

Açmış oldukları kıytırık sitelerin her yerine Adsense reklamı döşeyerek sonra Facebook‘tan trafik çekmeye başladılar. Haber dedikleri o saçma metinlerde “gençken neydi, şimdi taş bebek olmuş, yok böyle fotoğraflar” diyerek paylaşımlar yaptılar. Meraklı kullanıcılar da bu sitelere girerek o para tuzaklarına haliyle düştüler. Ancak Facebook bu durumun önüne geçebilmek için palavra haber yapan sitelerin sayfaları için yeni uygulamayı devreye almaya başlıyor.

facebook 003
Bundan böyle yeni buton sayesinde kullanıcılar yalan haberleri “bu haber doğru değil” ibaresinde işaretleyecek. Sonrasında çoğunluklu kullanıcılar “yalan haber” olarak işaretlerse, o gönderi otomatik olarak Facebook‘a iletilecek.

Facebook‘un başkanlarından olan Mosseri yaptığı açıklamada “kullanıcılar bir verinin doğruluğundan emin olmadıklarında “yalan haber” butonuna basarak bildirmeleri yeterli olacak. Sonrasında ise algoritma devreye girerek alanında uzmanlaşmış, güvenilir uluslararası şirketlerle çalışarak sonuca ulaştıracağız.” dedi.

 

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler