Perşembe, Nisan 25, 2024

Gigabyte RTX 3060 Ti Gaming OC Ekran Kartı İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında bugün, Gigabyte RTX 3060 Ti Gaming OC ekran kartı incelemesi gerçekleştiriyoruz.

NVIDIA yeni 3000 serisi ekran kartlarını duyurdu ve en tepe modelden aşağılara doğru tüm kartları da yavaş yavaş piyasaya sunmaya başladı. Daha önce RTX 3090 ve 3070 gibi tepe modelleri gördüğümüz serinin en çok merak edilen orta sınıf modeli ise 3060 Ti oldu. Referans kart ile birlikte kart üreticilerinin de ürünlerini gördüğümüz yeni GPU, ofisimize Gigabyte imzası ile geldi.

Peki Gigabtye RTX 3060 Ti Gaming OC modeli bizlere neler sunuyor, hangi konumda yer alıyor? Dilerseniz gelin bu soruların cevaplarını incelememizde bulalım.

Tasarım ve Termal Performans

Gigabtye RTX 3060 Ti Gaming OC, Gigabyte’ın alıştığımız kutu tasarımı ile birlikte geliyor. Siyah turuncu renklere NVIDIA temasının eklendiği kutu üzerinde kartın öne çıkan özellikleri bulunuyor. Kutu içeriğine baktığımızda ise kartın kendisi ile kullanım belgelerini görmekteyiz.

gigabyte 3060ti 001

Ekran kartının tasarımı, son derece şık bir şekilde hazırlanmış. Siyah ve gri renklerin birleşiminden oluşan yapı, metal bileşenlerle desteklenerek üst sınıf bir tasarım oluşturulmuş. Kartın ebatları neredeyse orta halli yani ne çok büyük ne de çok ufak bir yapı ile karşılaşmıyoruz. Bu bağlamda kartın uzunluğu 29 cm iken genişlik 10 cm olarak belirlenmiş.

gigabyte 3060ti 002

Gigabtye RTX 3060 Ti Gaming OC, ön bölümde yine üç fanlı bir yapı ile geliyor. Fanlar, Gigabyte’ın patentli WindForce tasarımına sahip. Ortada bulunan fan saat yönünde dönüş yaparken yanlarda bulunan fanlar saat yönünün tersine dönüş gerçekleştiriyor. Bu sayede oluşturulan rüzgar akımı türbülans oluşturmadan doğru şekilde aktarılabiliyor.

gigabyte 3060ti 007

Fanlar, küçük görünen ancak etki tarafında büyük sonuçlar getiren yeni mühendislikler de içeriyor. Bu noktada fan kanatlarında beş bıçaklı yapı kullanan Gigabyte, daha fazla doğrusal hava akımı oluşturabiliyor. Ayrıca bilyalı yapıda olan fanlar ekstra olarak grafen nano yağlayıcı içeriyor. Bu teknoloji sayesinde kart, 2 kata kadar daha sessiz ve daha az titreşimli çalışıyor.

gigabyte 3060ti 003

Kartın arka bölümüne baktığımızda plakanın tamamen gri yapıda olduğunu görüyoruz. Sol üst köşede şık bir çizim ve üst bölümde RTX ibaresi bulunurken sağ kısımda Gigabyte marka logosu dikkat çekiyor. Arka plakada en dikkat çeken alan ise logonun yanında bulunan geniş ızgaralar. Gigabyte, termal tasarımın daha etkili çalışabilmesi ve soğutmaya ekstra destek sunmak için bu alanda bir hava çıkışı bırakmış. Alan, fanların oluşturduğu rüzgarın tahliyesine olanak tanıyor ve bu sayede içeride bulanan hava daha sık yenileniyor.

gigabyte 3060ti 009

Arka plakayı söktüğümüzde ise termal tasarımın derinliklerine ulaşıyoruz. Gigabyte, kartı soğutmak için sekiz bakır ısı borusundan güç alıyor. Bu sekiz ısı borusu fanların soğuttuğu ızgaralara uzanırken, grafik işlemcisinde ise beş bakır ısı borusu bulunuyor. Ayrıca grafik işlemcinin bulunduğu alan, borular tarafından daha geniş şekilde doldurulmuş. Bu sayede ısı değişimi daha hızlı ve etkin sağlanıyor. Ayrıca işlemciyi saran VRM ve bellekler üzerinde de beş farklı termal ped bulunuyor. Bu sayede kartın tüm birimlerinde etkin bir soğutma göze çarpıyor.

gigabyte 3060ti 011

Diğer yandan kartın etrafına göz attığımızda yan bölümde GeForce RTX ibaresi ve Gigabyte marka logosunu görüyoruz. Bu alan, kart kasaya montajlandıktan sonra en çok görülen alan olduğu için dikkat çekici bir RGB arıyoruz. Ancak Gigabyte, sadece marka logosunda RGB aydınlatmaya yer vermiş. Markanın yan tarafında ise güç girişi gözümüze çarpıyor. Güç tarafında 8+6 pinlik bir bağlantı yuvası görünse de, kartın PCB’sinden bir çeşit dönüştürücü yoluyla bu pin yuvasına dönüş yapılmış. 24 pin gibi görünen bu yapı, ekstra kablolamaya sebebiyet verse de kart içerisinde kendini gizleyebiliyor.

gigabyte 3060ti 012

gigabyte 3060ti 014

Öte yandan kartın giriş çıkışlarına göz attığımızda ikişer adet DisplayPort 1.4a ve HDMI 2.1 yuvaları görüyoruz. Bu alanda en büyük merak konusu Type-C bağlantı yuvasının kaldırılmış olması. VR sahipleri için üzücü görünen bu durum elbette ilerleyen dönemde kendine farklı bir çözüm yolu üretecektir.

gigabyte 3060ti 006

Teknik Detaylar ve Oyun Performansı

Gigabyte RTX 3060 Ti Gaming OC ekran kartının tasarımı son derece başarılı olsa da, teknik tarafta bulunan detaylar daha da önemli. RTX ailesinin ikinci nesline dahil olan RTX 3060 Ti teknik özellikleri tarafında son derece dikkat çekici değerlere sahip. Bu detaylara inecek olursak, ilk olarak 8GB GDDR6 video belleği dikkat çekiyor. Önceki nesilde RTX 2060 modelinde 6GB seviyelerini görmeye alışmıştık ki NVIDIA, artan işlem gücünü besleyecek olan bellek miktarını yeni kartında 8GB seviyesine çekerek iyi bir performansın önünü açmış.

gigabyte 3060ti 015

Elbette video belleği bir ekran kartının her şeyi değil. Dolayısı ile teknik tarafta 4864 adete çıkarılan CUDA çekirdekleri, 1740MHz çekirdek hızı ve 256 bit bellek arayüzü bu ekran kartının performansı hakkında çok daha net bilgiler sunuyor. Arayüz tarafında artık PCI-e 4.0 desteği de sunan RTX 3060 Ti,  saniyede 448GB veri aktarımının da önünü açmış oluyor. Öte yandan ekran kartı güç gereksinimi tarafında 600W gücüne sahip bir PSU’ya ihtiyaç duyuyor.

gigabyte 3060ti 018

Yazılımsal destek tarafında Gigabyte RTX 3060 Ti Gaming OC, öncelikle DirectX 12 Ultimate, Vulkan ve OpenGL 4.6 sürümleri ile tam uyumlu çalışabiliyor. Diğer tarafta NVIDIA’nın sunduğu Ray Tracing, DLSS, Ansel, G-Sync ve Studio özelliklerinin tamamı bu kart ile uyumlu şekilde kullanılabiliyor.

Değerler kağıt üzerinde son derece etkileyici görünüyor ki sunumlar ve tanıtımlarda da bu değerleri ve bu değerlere bağlı performans değerlerini görmüştük. Ancak test sonuçlarında dikkat çeken en önemli detay, RTX 3060 Ti modelinin bir önceki neslin üst modeli RTX 2080 Super modelini birçok testte geride bıraktığı. RTX 2080 Super ekran kartı esasen günceliğini kaybetmiş bir kart değil. Son derece güçlü olmasının yanında bazı yerlerde RTX 3060 Ti modelinin gerisinde kalması, yeni nesilde kullanılan Ampere mimarisinin maharetleri olarak görülebilir.

gigabyte 3060ti 017

Oyun testlerinde elde ettiğimiz sonuçlara gelecek olursak Gigabyte RTX 3060 Ti, günümüz yeni nesil tüm oyunlarda son derece akıcı bir oyun deneyimi sunabiliyor. Bu doğrultuda RTX 2080 Super modelini karşısına aldığı için çözünürlük tarafında 4K ve 2K testlerini gerçekleştirdik.

Özetle söyleyecek olursak RTX 3060 Ti, 1440p 2K çözünürlükte tüm oyunlarda 60 FPS standardını rahatlıkla koruyabiliyor. 4K tarafında ise çok akıcı bir deneyim göremesek de, CS:GO gibi bazı rekabetçi oyunlarda FPS kaybı yaşatmıyor. Ancak oyun temasını AAA kaliteye çıkarttığımızda 4K çözünürlükte 30 FPS dolaylarını görmeye başlıyoruz. Full HD çözünürlük tarafına pek değinmeye gerek yok zira kart zaten Full HD seviyenin daha da ötesinde bir performans gösteriyor. Ancak Full HD bir monitörle kullanılacaksa da ekran kartı, 100 FPS üzerinde akıcı bir oyun deneyimi yaşatabilir.

Hocanın Yorumu

Gigabyte RTX 3060 Ti Gaming OC, tüm yönleriyle son derece başarılı bir ekran kartı olmuş. Tasarım tarafında daha fazla RGB beklentimiz olsa da, premium bir stil ile son derece şık bir kart hazırlandığını belirtmeliyiz. Termal tasarımın da soğutmaya güçlü katkılar yaptığını oyun testlerinde gördük.

Genel itibari ile ekran kartı, orta-üst seviyenin en iyi tercihlerinden biri olabilir zira fiyat avantajı ve sunduğu yüksek performans bu ekran kartını tercih listesinde ilk sıralara yerleştiriyor. Peki bu kart kimler için uygundur diyecek olursak, daha önce RTX ailesi ile henüz tanışmamış 1000 ya da 900 serisi ekran kartı sahipleri için uygun bir kart olabilir. Hali hazırda elinde RTX 2060 ya da daha yüksek bir model ekran kartına sahip olan kullanıcılar için ise bu karta yükseltme yapmak için ciddi bir sebep bulunmuyor.

odul 2020 3lu

İncelememizi burada sonlandırırken ürünün oyun testlerini içeren video incelemesine yazının başında bulunan bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Yeni bir incelemede görüşmek üzere!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler