Cumartesi, Mayıs 18, 2024

GIGABYTE RTX 4080 Super AORUS Master Teknik Özellikler ve Fiyat

Paylaş

silkroad gaminggentr

NVIDIA’nın son bombalarından biri olan RTX 4080 SUPER serisi piyasadaki yerini aldı. Temel modele göre daha fazla güç arayışı içerisinde olan kullanıcılar için iyi bir alternatif olan yeni serinin özel versiyonları da bir bir piyasadaki yerini almaya başladı. Bu yazımızda konuk edineceğimiz GIGABYTE RTX 4080 Super AORUS Master modeli de bu özel seriler içerisinde yer alan en iddialı ekran kartlarından biri. Hiç zaman kaybetmeyelim ve üç fanlı, şık tasarımlı bu kart, bize ne gibi artılar sunuyormuş bakalım.

RTX 4080 Super AORUS Master Tasarım Anlamında Neler Sunuyor?

Sisteminizin iç dizaynına önem veriyorsanız, ekran kartının tasarımı da sizin için önemli bir hal alacak. GIGABYTE bu konuda kullanıcıları tatmin edecek bir kart tasarımına yer vermiş diyebiliriz.

Kartın ön kısımda üçlü fan dizilimi var ve fan merkezlerinde AORUS yazıları dikkat çekiyor. Bunun dışında ön kapakta siyah ve metal grisi renk tonlarının hakim. Asimetrik çizgilerin öne çıktığı hareketli bir tasarım bizi karşılıyor.

GIGABYTE RTX 4080 Super AORUS Master

Aydınlatmayı ve hareketi sevenler için de bolca RGB aydınlatmaya yer verilmiş. Fanlarda yer alan RGB aydınlatma dışında, üst kısımda mini bir LCD ekran var. Bu renkli ekran GIF oynatımı, anlık sistem bilgilerinin gösterimi gibi farklı görevler için de kullanılabiliyor.

Son olarak arka kapaktan bahsedelim. Yine metal bir arka kapak kullanılmış ama burada havalandırmaya bir destek sağlamak adına sunulan ızgara açıklığının büyüklüğünün de dikkat çekici olduğunu söyleyelim.

GIGABYTE RTX 4080 Super AORUS Master

Soğutma Sistemi Nasıl?

Kartın teknik özelliklerine geçmeden önce soğutma sisteminden de kısaca söz edelim. GIGABYTE bu modelinde de WINDFORCE soğutma sistemine yer veriyor. Tabii ki bu sistem fanlar, soğutma bloğu ve ısı borularından oluşuyor.

Fanlar

Marka ekran kartında biyonik fan adını verdiği özel fanlarını kullanmış. Aslında bu isim fanın üzerindeki özel desenlerden geliyor. Fan kanatlarında yer alan özel kanallar, mikro türbülansı en aza indirerek daha verimli bir hava akışı sağlamaya odaklanıyor.

Çift bilyalı rulman tasarımına sahip olan 110 mm boyutunda fanlar, 3D aktif fan teknolojisini de kullanıyor. Bu teknoloji sayesinde, düşük yükler altında fanlar duruyor ve sistemin daha sessiz bir şekilde çalışması sağlanıyor.

GIGABYTE RTX 4080 Super AORUS Master 3

Soğutucu Blok

Geniş bir buhar odasıyla beraber gelen RTX 4080 SUPER AORUS Master, GPU birimine temas eden ısı borularıyla beraber, ısıyı çok kısa sürelerde GPU biriminden uzaklaştırmayı hedeflemiş. Soğutma sisteminde tam 12 kompozit bakır ısı borusu yer alıyor.

GIGABYTE RTX 4080 Super AORUS Master 4

RTX 4080 SUPER AORUS Master Teknik Özellikler

Burada tabii ki NVIDIA’nın belirlediği özellikler geçerli. Özel modeller, daha iyi parça kalitesi sunmak, daha yüksek soğutma performansı sunmak ve belki biraz daha yüksek saat hızları sunmak adına karşımıza çıkıyor. Haliyle teknik özelliklerden söz ederken de temel RTX 4080 SUPER serisini baz alacağız.

Ada Lovelace mimarisinden yükselen RTX 4080 SUPER, 4. nesil Tensör çekirdeklerine ve 3. nesil RT çekirdeklerine sahip. Bunun en büyük artısı kartın DLSS 3 destekli olması ve çok daha iyi ışın izleme performansı göstermesi. Diğer RTX 40 modellerinde olduğu gibi en etkili DLSS teknolojisi destekleniyor. Muhtemelen bundan sonraki DLSS sürümleri için de belli bir süre destek devam edecektir.

GIGABYTE RTX 4080 Super AORUS Master 8

Gelelim CUDA çekirdek kısmına. RTX 4080 ekran kartlarında 9728 adet CUDA çekirdeği kullanılmıştı. SUPER güncellemesiyle beraber çekirdek sayısında ciddi bir artış yapılmış. SUPER modelinde 10240 CUDA çekirdek bulunuyor. Bu artış tabii ki performans kısmında da etki gösteriyor.

Bunun dışında bellek kısmında ise çok büyük bir değişim söz konusu değil. Yeni ekran kartında da 16 GB GDDR6X bellek var. Bellek arayüzü 256 bit ve bellek hızı da 23 GB/sn seviyesinde. Bunlar ve diğer teknik özellikleri hemen aşağıda özetleyelim.

GIGABYTE RTX 4080 Super AORUS Master

Teknik Özellikler Özet

  • CUDA Çekirdek: 10240
  • RT Çekirdek: 3.nesil
  • Tensör Çekirdek: 4.nesil
  • Saat Hızı: 2625 MHz – Referans karttaki değer Hız 2550 MHz
  • Bellek Boyutu: 16 GB GDDR6X
  • Bellek Hızı: 23 GB/sn
  • Bellek Veri Yolu: 256 bit
  • Önerilen PSU: 850W
  • DLSS Desteği: DLSS 3 ve DLSS 3.5

GIGABYTE RTX 4080 Super AORUS Master için söyleyeceklerimiz bu kadar ile sınırlı.Tüm bu özelliklere ve tasarıma bakacak olursak AORUS Master modelini de iddialı RTX 4080 SUPER kartları arasında gösterebiliriz. Son olarak kartın şu an için ülkemiz satışlarının devam ettiğini de hatırlatalım. Kontrol ettiğimiz zaman şu an Vatan Bilgisayar’da stok var gözüküyor ve 57 bin TL civarlarında bir satış fiyatı var.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler