Salı, Mart 19, 2024

Google Asistan, Siri ve Alexa’yı Sollayacak Kadar Gelişti!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Yapılan  yeni bir araştırmaya göre, Alexa ve Siri neredeyse Google Asistan kadar yetenekli değil. Araştırma şirketi Loup Ventures kısa bir süre önce akıllı telefon tabanlı dijital asistanlarla ilgili yarı yıllık raporonu yayınladı ve sonuçlar bir kez daha Google’ın Amazon ve Apple’dan çok daha önde olduğunu gösteriyor.

Hangi asistanın en iyisi olduğunu bulmak için, analistler Gene Munster ve Will Thompson, her birine aynı 800 soruyu beş farklı kategoride sordu ve bunları anlama ve doğruluk konusunda derecelendirdi.

Bulgularına göre, Google Asistanı sordukları her sorguyu anladı ve zamanın yüzde 92.9’unu doğru cevapladı. Siri, soruların yüzde 99,8’ini anlama ve yüzde 83,1’i doğru cevaplarken, Alexa yüzde 99,9’u anlama ve yüzde 79,8’i doğru cevaplamadı. Bunu perspektife koymak gerekirse, Google sadece 57 yanlış yaparken Alexa’ın yaklaşık 162 soruyu yanlış cevapladığı anlamına geliyor. 

“Amazon’un açıkça yapacak bazı işleri var”

Yine de, böyle bir araştırma dijital asistanların durumunu izlememize yardımcı olurken, tam bir resim sunmuyor. Her asistanın, bu kategorilerde mutlaka temsil edilmeyen kendine has yetenekleri vardır ve kullandığınız asistan büyük ölçüde ne tür bir akıllı telefona sahip olduğunuzla belirlenir. Yani Alexa ve Google Assistant’ın kendi iPhone uygulamaları olsa da, onlarla yapabileceklerinizle sınırlı kalacaksınız.

Google Assistant’ın yetenekleri Siri ve Alexa’ya hakim

Ancak Google’ın , asistanına yapılan kapsamlı ve bazen de üst düzey yatırımlarının karşılığını aldığı oldukça açık. Google, biri hariç her kategoride Alexa ve Siri’yi geride bıraktı. Siri, telefon komutları ve kısa mesajlar göndermek veya hatırlatıcıları ayarlamak gibi “komutlarda” daha iyiydi. Bu aynı zamanda Alexa’nın en kötü kategorisiydi ve bunların sadece yüzde 69’unu doğru cevapladı. 

Daha da şaşırtıcı olanı, Amazon’un Alexa’nın ticaret kategorisinde de ciddi bir şekilde gerilediği, Amazon’un mükemmelleşmeyle ilgili bir ilgisinin olacağını düşünüyor. Alexa, alışveriş sorularının yüzde 71’ine Google’dan gelen yüzde 92’yle yalnızca doğru şekilde yanıt verebildi. (Siri, kategoride yüzde 68 ile en son geldi.)

Munster ve Thompson, ses yardımcılarını gerçekte bir şeyler satın almak için kullanan çok az sayıda insan olduğuna dikkat çekiyor. Ancak ticaret kategorisindeki sorularının bu gerçeği göz önünde bulundurarak hazırladıklarını eklediler.

Araştırmayı yapan ekip şunları söylüyor;

“Tüketicilere ve dijital asistanlar kullanarak edindiğimiz deneyimlere dayanarak, ses komutlarıyla alışveriş yapan tüketici sayısının önemsiz olduğuna inanıyoruz” 

“Ticaretle ilgili sorguların, ürün ve hizmet araştırmalarına ve yerel işletme keşiflerine aslında bir şeyler satın almaktan daha fazla yönelik olduğunu düşünüyoruz ve soru setimiz bunu yansıtıyor”

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler