Çarşamba, Nisan 24, 2024

Google’ın “İnternet Balonu” Havalandı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Dünya çapında en çok kullanılan ve teknolojinin önderlerinden biri olan arama motoru Google‘ın, gökyüzüne bırakılacak balonlar sayesinde internet dağıtma projesi olan Google Loon, büyük bir ilerleme kaydederek Porto Riko’da aktif kullanıma geçti. 


İlk başladığı zaman Google’ın bir projesi olarak hayata geçen Project Loon, daha sonra Alphabet proje laboratuvarına dahil oldu. Stratosferdeki rüzgarları kullanıp birbirlerinin yerini dolduran balonlardan oluşan proje, ihtiyaç olan bölgelere yönlendirilmek üzere tasarlandı. İhtiyacı olan bölgeler belirlendikten sonra bu belirlenen bölgelere 10-30 kadar balon gönderebilen Google, sistemi özellikle acil durumlar için geliştiriyor. Maria kasırgasıyla sarsılan Porto Riko‘ya giden balonlar, acil durum bilgilerini toplamak için iletişimi sağlamakta.

Amerikan iletişim şirketi AT&T ile ortaklık kuran Google, bölge halkına kısıtlı bir şekilde gökyüzünden kablosuz internet bağlantısı sunmakta. Bu bağlantının mesajlaşma, temel internet kullanımı ve e-posta gönderimleri/alımları için yeterli olduğu söylenirken, bu internet erişimi birçok kişinin hayatını kurtaracak düzeyde önemli.

Project Loon ekibi, internet balonlarının güneş enerjisi ile gün ışığı sürdükçe internet sağlayabileceğini belirtiyor. Eksik olan kısmı ise bu imkandan sadece AT&T kullanıcılarının yararlanabilmekte. 16 metrelik bir vincin yardımıyla internet balonlarını gökyüzüne gönderen Google‘ın, balonu göreve hazırlaması için 30 dakika şişirmesi yeterli oluyor. Porto Riko’ya giden balonların Nevada’dan kaldırıldığı da belirtilen bilgiler arasında.

İLGİLİ VİDEO (Otomatik oluşturulan İngilizce altyazılı, dil İngilizce)

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler