Cuma, Nisan 26, 2024

Havalimanındaki Araçları Artık Otonom Robotlar Park Edecek

Paylaş

silkroad gaminggentr

Londra’da bulunan Gatwick Havalimanı’ndaki otopark sıkıntısını giderebilmek için daha büyük otopark yapmak yerine otonom robot projesi ortaya koyuldu. Gelen yolculara araçlarını park etmekle uğraşmayacak. Otonom robotlar otoparklarda araçları düzgün ve bitişik şekilde park edecek. Bu sayede araç park kapasitesi %50 oranına arttırılacak.

Otonom teknoloji haberlerini son yıllarda sık sık duymaya başladık. Bu otonom teknolojiler sayesinde insan eli değmeden birçok iş daha temiz ve kolay yapılabiliyor.  Bu teknolojilerin bir diğer örneği ise Londra’da bulunan Gatwick Havalimanı’ndaki otopark sıkıntısını gidermek için sunuldu. Havalimanında başlatılacak üç aylık test programı kapsamında araçları otopark alanına otonom robotlar taşıyacak.

Otopark Kapasitesi %50 Artacak

Araştırmalara göre bu sistem sayesinde otopark kapasitesini önemli ölçüde arttırmayı planlıyor. Çünkü herhangi bir kapı açma payına ihtiyaç olmayacağı için araçlar birbirine çok daha yakın olacak. Bu da park alanına %50 oranında daha fazla araç konulabilmesini sağlayacak.

Fransız merkezli bir şirket olan Stanley Robotics’in geliştirdiği ve Stan adını verdiği otonom robotlar üzerindeki forklift benzeri ekipman yardımıyla otomobilleri bulunduğu yerden alıp park alanına taşıyacak. Sürücü aracın içinde olmasa dahi araç park yerine götürülebilecek.

Otonom park robotunu ilk kullanacak Gatwick havalimanı değil. Daha önceden Stan isimli robot valeler 2017 yılında ilk tanıtıldığında Lyon- Saint-Exupéry Havalimanı ile de bir partnerlik anlaşması imzalanmıştı.

Otoparkta bulunan araç sayısını arttırmak için yeni bir otopark inşa etmektense bunun gibi bir projelere imza atılması gerçekten en doğru karar olmuş. Çünkü artık betondan yana değil yeşillikten yana olmamız gerekiyor. Umarım ilerleyen zamanlarda da bunun gibi otonom teknolojileri ülkemizde de görebiliriz.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler