Perşembe, Nisan 25, 2024

HP’nin 160 TB Belleğe Sahip Bilgisayarı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Başlıkta da belirtmiş olduğum gibi, HP‘nin geliştirmiş olduğu 160 TBlık belleği olan sistemden bahsedeceğim. Şimdi buna ne gerek var buna bu kadar para verilir mi gibisinden demeyin sakın, yaptıkları iş gerekli.  Aslında buna bilgisayar demek bile yanlış benim için, böylesi bir canavara bilgisayar demek biraz hafif kalıyor doğrusu. The Machine adını verdikleri bu sistem, büyük boyutlu işlemler için kullanılacak, zaten yapılış amacı da bu yönde. Tek bellek olarak çok güçlü bir hız frekansına sahip. Başlamış oldukları bu proje eğer işe yararsa donanım çağında devrim niteliği dediğimiz o unvanı alacak. 

Zaten biliyoruz ki HPARGE çalışmalarıyla da ün salmış bir marka, bununla birlikte bu projesi ile devrim yaratmak istiyorlar diyebilirim. Genel olarak yapılış amacı, büyük veri çalışmalarında, yapay zeka gibi çalışmalarında kullanılması için geliştiriliyor. İnsanlık için bence çok iyi bir proje, istedikleri gibi giderse istedikleri noktaya varabileceklerini düşünüyorum. Kullanım amacı, insanların yararına gelecek şekilde tasarlanıyor, belki de bir çok fırsatın çıkmasını sağlayacak. 160 TB dedik, ileride gelecek olan güncellemeler ile günümüz dijital evrenin 1.000 katı büyüklüğüne sahip. 

Bu sistemin amacı, araştırma ve geliştirme üzerine kurulu. “bellek bilgisayar odaklı” olarak geçiyor. Biraz da bellekten bahsedelim. “Evrensel bellek” olarak adlandırılan bu bellek, ARMv8 SOC mimarisine sahip. 
Üzerinde 40 tane ARM işlemci barındırıyor. Linux işletim sistemi kullanılmaktadır.

HPnin160 TB Belleğe Sahip Bilgisayarı

Ekip, yazılım ve sistem güvenliği arttırmak için çalışıyor.  Böyle her şeyi içerisinde barındıracak olan makinenin, sistem güvenliği en üst düzeyde olmalı elbette. Bu sistemi korumak yada yazılımı geliştirmek kolay olmayacak diyebilirim, lakin çok başarılı yazılımcılara sahip olduklarından üstesinden geleceklerini düşünüyorum. Sizlere bu konuda verebileceğim bilgiler şimdilik bu kadar, ileride daha fazla şey yapıp açıkladıkları zaman tekrardan sizlere bilgi aktarabileceğim. Ben bu konuda yorumumu katacak olursam, oldukça iyi bir proje peşindeler,  insanlık adına yararlı olma yolunda ilerlemeleri ve bir şeyleri başarmak istemeleri o insanlar için gurur verici olmalı. 

Son olarak şu videoyu izleyerek biraz daha göz atabilirsiniz. 

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler