Perşembe, Nisan 25, 2024

İngiltere, 2033 Yılına Kadar Her Eve Fiber Getirmek İstiyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Son dönemde Avrupa Birliği’nden ayrılması ile gündeme gelen İngiltere, bu kez teknoloji alanında olumlu bir gelişme ile gündeme geldi. Ülkenin yönetiminde bulunan yetkililer, 2033 yılına kadar Birleşik Krallık’taki her eve fiber geniş bant getirmeyi vaat etti.

Fiber ağ bağlantısı, bakır bağlantılara nazaran çok daha tutarlı, hızlı ve ekonomik olarak karşımıza çıkıyor. Ancak hem fiber hem de bakırın hibrit bir şekilde kullanılıyor olması ne yazık ki çok verimli olmuyor. Bu nedenle hükümet, yeni yapılacak evlerin fiber bağlantılar ile inşa edilmesini emrediyor ve şirketlerin, kırsal bölgelere fiber malzemesi olan elyafı getirmeleri için de 3 milyar ile 5 milyar sterlin arası yatırım yapıyor.

Normal şartlarda hükumet herhangi bir şey yapmasa, fiber bağlantısının İngiltere’de %75’e ulaşması 20 yılı aşacaktı. Ancak yapılan planlara göre 2025’in ortasında 15 milyon hanede bu alt yapı hazır olacak bilgisi verildi.

ingiltere fiber 1

Eğer bu hedefler tutturulursa, diğer Avrupa ülkelerine kıyasla İngiltere’nin hızlanmasına yardımcı olacaktır. Şu anda İngiltere’nin sadece %4’ü fiber kullanıyor. Öte yandan Portekiz’de bu oran %89, İspanya’da ise %71. Ayrıca bazı Asya ülkelerinde de bu oranlar oldukça yüksek. Fiber ağların kullanım oranı Güney Kore’de %90, Japonya’da ise %97.

Yine de İngiltere’nin en yavaş internet hızlarına sahip gelişmiş ülke olma yönündeki eğilim, uzun süredir aşağı yönlü seyrediyor. Hükümet bu alanda daha önce de benzer sözler vermiş ancak bunları yerine getirememişti. Umarız benzer çalışmaları kendi ülkemizde de görebiliriz.

Son olarak Türkiye’de fiber kullanım oranı net olarak bilinmese de fiberi de kapsayan tüm sabit hat kullanım oranı %40.

 

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler