Cumartesi, Nisan 20, 2024

Intel i9 9900K İşlemcisinin Test Sonuçlarını Yanlış Yönlendirdi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Intel geçtiğimiz haftalarda ortaya çıkan yeni i9 9900K işlemcisinin test sonuçlarını anlaşmalı olduğu platformlara yaptırmaya devam ederken, ortalık bir anda karıştı. Zira Intel ilk benchmark test sonuçlarını yaparken, Intel’in Ryzen işlemciler karşısında çok iyi sonuçlar aldığı ortaya çıktı. Fakat işin aslı bu şekilde değildi. Gelen tepkiler üzerine benchmark firması sonuçları tekrar güncellemek durumunda kaldı.

Gerçekleştirilen testlerde Intel i9 9900K AMD Ryzen 2700X karşısında %57‘ye varan farklar attığı görülürken, bir çok kullanıcı testlerin doğru olmadığını yazdı ve tartıştı. Ardından Principled Technologies yeni test sonuçlarını güncelleyerek kamuoyu ile paylaştı.

Intel Sponsorluğunda Test

Yukarıda bahsetmiş olduğum Principled Technologies Intel sponsorluğunda Benchmark testlerini gerçekleştiren bir firma. Aslında köklü bir firma olduğu gibi, hemen hemen her işlemci bu firmanın elinden geçiyor diyebiliriz.

Fakat ortada bu sefer büyük bir yanlış vardı. Zira Ryzen 2700X işlemcisi Intel karşısında hezimete uğramış ve adeta yerin dibine geçirilmişti. “Peki bu sonuç nasıl oldu?” dediğinizi duyar gibiyim. Şöyle açıklayalım;

Benchmark şirketi test sonuçlarını yaparken AMD‘nin oyun modunu kapattı ve işlemcinin performansını keserek test edilen 10’dan fazla oyunda çok iyi sonuçlar almıştı. Bunu Windows’un “Yüksek Performans” seçeneği gibi düşünebilirsiniz.

intel i9 9900k 003

AMD Oyun Modu Ne Kadar Etkili?

Game Mode dediğimiz bu olay AMD Ryzen Master üzerinden ayarlanan bir seçenek. Bu seçenekler arasında Creator Mode, Game Mode ve Current Mode gibi seçenekler bulunuyor. Eğer Creator Mode seçeneğine giriş yaparsanız daha fazla işlemciye yük bindirerek performansınızı arttırabiliyorsunuz.

Fakat yapılan testlerde Game Mode seçeneği kapalı tutulduğu için, işlemci ihtiyaç duyduğu yerde performans alamıyor ve istediği FPS sonuçlarını veremiyordu. Aynı zamanda yetemediği durumlarda ekran kartı ile işlemci arasında dar boğaza gidebilecek sonuçlar ile doğurabiliyor. Hal böyle olunca, şirketin yaptığı bu test adil olarak algılanmadı.

O yüzden AMD kanadında Game Mode seçeneğinin kapalı olması oyun performansına gerçekten ciddi etkiler yapabiliyor.

amd ryzen master

“Dünyanın En İyi Oyun İşlemcisi”

Açık konuşmakta fayda var; Intel i9 9900K işlemcisi şuanda Ryzen 7 2700X‘ten daha iyi performans verebiliyor. Fakat daha pahalı olarak piyasadaki yerini alacak. Ancak Ryzen 2700X ile i9-9900K işlemcisi arasında öyle bahsedilen dağlar kadar farklar yok.

Hal böyle olunca son kullanıcılar olarak sizler çok daha fazla paraya biraz daha performans mı almayı tercih edersiniz, yoksa fiyat performans ürünlerine mi yönlenirsiniz? Her yiğidin yoğurt yiyişi farklı derler. Burada kesinlikle AMD veya Intel‘i savunmuyoruz. Fakat yapılan testlerin biraz daha şeffaf olması gerektiğini belirtmeden geçmek istemedik.

Yayınlanan Test Sonuçlarından Bazıları Şu Şekilde

intel i9 9900k fps test

intel i9 9900k fps test 002

intel i9 9900k fps test 003

intel i9 9900k fps test 005

intel i9 9900k fps test 006

intel i9 9900k fps test 007

intel i9 9900k fps test

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler