Cumartesi, Nisan 20, 2024

Kafalar Karıştı: Google sunucularını Türkiye’ye getirme kararı aldı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Şu son iki gündür inanılmaz garip şeyler oluyor. İlk önce Rekabet Kurumu ile Google arasında başlayan alıp verme olayları ambargoya kadar ilerlemiş, ardından Google açıklama üstüne açıklama yaparak Türkiye’de Android cihazlara destek vermeyeceğini söylemişti. Bugün de Samsung’un Türkiye’de Google kaynaklı olarak satışlara devam etmeyeceği konusunda haberler fırladı. Şuan kim nerede, kiminle gerçekten bilinmiyor. Ancak bugün gelen haber ise “bu ne lahana, bu ne perhiz” dedirtti.

Google Türk Telekom ile anlaştı

Google yurt dışı kaynaklı olarak aldığı karara göre Türk Telekom ile anlaşmaya vardı. 2020 yılında Türkiye’deki Google İnternet trafiğini yönetebilmek için sunucularını İstanbul’a taşıyacağı açıklandı. Bu sunucular şuanda genelde İrlanda ve ABD merkezli ilerlerken, artık hemen hemen %50 sunucu yükü Türkiye’ye getirilecek.

Haberin kaynağı HaberTürk ekibinden Necdet Çalışkan’a ait. Edindiğimiz bilgilere göre Facebook sunucuları da Türkiye’ye gelecek ve Türk Telekom ile görüşme halindeler. Aynı durum Google ile sürdürülürken, ekip daha hızlı davranarak 16 Aralık 2019 tarihinde yapılan anlaşma doğrultusunda ilk resmi adımlar atıldı.

google sunuculari scaled

Yani Türk Telekom Google sunucularını yönetecek

Evet, yapılan anlaşma tamamen bundan ibaret. Sunucular Türkiye’ye getirilip kurulduktan sonra, gerekli anlaşma maddeleri gereğince Türk Telekom titiz bir şekilde bu sunucuların yönetilmesinden sorumlu olacak. Şimdi bu konuda bir kaç aklıma caps geliyor sizin de geldiğini düşünerek ama hayırlısı diyorum.

Sunucuların saha çalışmaları toplamda 8 ana merkez üzerinden ilerleyecek. Trafik yönetimi Türk Telekom merkezli olurken, Google ekibi de bu trafiği anlık olarak takip ederek raporlamalara sahip olacaklar. Çalışmalar ise 2020 yılının Ocak ayından itibaren başlamış olacak. Ancak ne kadar süreceği konusunda henüz net bir bilgi yok.

Şuan için net olan bir diğer bilgi ise Türk Telekom ilk etapta %50 yönetime sahip olurken, sonrasında %80 oranında bir trafik yönetimine sahip olacak.

google sunuculari 002

Google sunucuları ile Rekabet Kurumu arasında bağ var mı?

Net bir şekilde dolandırmadan söyleyelim; Hayır yok. Bu tamamen farklı bir olay. Ancak Türkiye için önemli bir adım mı? Evet çok önemli bir adım. Benim şahsi fikrim ise, edindiğim tecrübelere dayanarak ilerleyen günlerde Rekabet Kurumu ile Google anlaşmaya varacak. Varmak zorundalar çünkü arada kalan milyonlarca kullanıcı bu durumlar için harcanamaz.

İki taraf da zarar etmek istemediği için, bir şekilde aynı masada aynı yolu bulmak durumundalar. Bunu da bir kaç hafta içerisinde çözeceklerine inanıyorum.

rekabet kurumu google

Google sunucuları Türkiye’den yönetildiğinde ne olacak?

Çok basit aslında. Online oyun oynar mısınız? Oynadığınız oyunun sunucuları sizin bulunduğunuz ülkeye ne kadar uzakta olursa, o kadar geç bağlanır ve ping değerleriniz o kadar yükselir. Tıpkı bu örnekte olduğu gibi. Google sunucuları Türkiye’de olduğunda artık yapılan aramalar, erişilmek istenilen sonuçlar, servis kaliteleri, ping değerleri ve gecikme sürelerinin azalmasına kadar önemli gelişmeler bizleri karşılayacak.

Ayrıca herhangi bir problem yaşandığında, yurt dışına gidip yavaş aksiyon alınmaların da önüne geçilmiş olacak. Ne diyelim, hayırlısı olsun. Umarız şu servis krizi de kısa zamanda çözülür ve her şey yoluna girer.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

7 YORUMLAR

  1. Hocam Asya kıtasında internet hızları istanbul kadar yüksek yer yok diye biliyorum.
    Bu biraz mecburi gibi görünüyor.
    Not:İstanbul’un Asya Kıtasında olmadığını biliyorum.
    O bölgeye daha iyi servis verebilmek amacıyla kurulacak.
    Google Network Türkiye’ye gelse birde bize abone olma hakkı sunulursa Cayma bedeli bile öderim

  2. Google yanlış bi karar vermiş, türk Telekoma güven olmaz yarın batar falan. Google yandın koçum 😂😂

    Sunucu gelince geçecek olan konuşma ;
    Mh= müşteri hizmetleri M= müşteri
    M- sunucular Türkiye’ye gelince hız düzelir demiştiniz
    Mh- hızınız yükseldi efendim 0.01 mbps farkı siz görmediniz mi

  3. Kim google sunucularında (facebook, youtube, instagram vs) birileri aleyhine LO LO yaparsa artık kimlik bilgilerine erişmek çoook kolay olacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler