Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Katlanabilir Bilgisayar ASUS Zenbook 17 Fold OLED Tanıtıldı! Özellikleri Neler?

Paylaş

silkroad gaminggentr

IFA 2022 çok hızlı başladı. Daha ilk günden birbirinden etkileyici birçok yeni teknoloji gördük. ASUS ise fuarın en dikkat çeken markalarından biri oldu. Teknoloji devi özellikle Zenbook 17 Fold OLED (UX9702) modeliyle dikkatleri üzerine çekti.

Dikkatleri üzerine çekti diyorum çünkü bu tür cihazları çok sık görmüyoruz. Hem işlevsel hem güçlü hem de yenilikçi bir bilgisayar ile karşı karşıyayız. Gelin o zaman cihazın özelliklerine bir bakalım da ne demek istediğimizi yakından görelim.

ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702) Tasarımı Nasıl?

Katlanabilir akıllı telefonlara alıştınız mı? Alışmadıysanız bir an önce alışın çünkü artık katlanabilir bilgisayarlar da geliyor. Zenbook 17 Fold OLED (UX9702), tıpkı katlanabilir bir akıllı telefon gibi katlanabilen bir bilgisayar.

Dünyanın ilk 17 inç katlanabilir OLED dizüstü bilgisayarı unvanını da alan cihaz, tasarım açısından oldukça işlevsel diyebiliriz. Bilgisayar normalde 12.5 inçlik bir ekran sunuyor.

ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)

Fakat 180 derece menteşeleri kullanıp cihazı açtığınız zaman ekran boyutu da 17.3 inç seviyesine kadar çıkıyor. Bilgisayarı tam olarak açtığınızda sadece 8.7 mm inceliğinde, sanki bir kağıt kullanıyormuşsunuz gibi bir hisse sahip oluyorsunuz. Tamamen katlandığı zaman da kalınlık sadece 17.4 mm seviyesinde oluyor.

Üstelik ağırlık konusunda da çok başarılı bir cihaz. Klavye dahil ağırlık sadece 1.8 kg. Klavye kullanmayacaksanız ise ağırlık 1.5 kg seviyesine düşüyor.

ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)

Yani taşınabilirlik konusunda da harika bir bilgisayardan söz ediyoruz.

Gelelim cihazın tasarımının ne kadar işlevsel olduğu kısmına. ASUS burada da isteyen istediği gibi kullansın düşüncesine gitmiş.

Çok yönlülük adına farklı modları destekleyen cihazı; sanal klavye modu ile dizüstü bilgisayar, klavyeyi alt ekran bölümüne yerleştirerek kablosuz klavye ile dizüstü bilgisayar, tablet, masaüstü bilgisayar, okuyucu mod ya da çoklu pencere özelliklerinden yararlanabileceğimiz genişletilmiş modda kullanabiliyorsunuz.

ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)

ASUS’un ScreenXpert 3 yazılımıyla beraber istediğiniz herhangi bir modda, istediğiniz işlevsellikte kullanım yapabiliyorsunuz.

Tabii ki katlanabilir bu yapı soru işaretleri oluşturabilir. Tıpkı katlanabilir akıllı telefonlarda olduğu gibi cihazın ne kadar dayanıklı olduğu konusunda şüpheye düşebilirsiniz.

ASUS bunu da düşünmüş ve katlanabilir PC için birçok test gerçekleştirmiş. Paylaşılan verilere göre seri, 30.000 kez katlayıp açmaya dayanıklı. Menteşeler testlerden başarıyla geçmiş.

ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)

İşlevsel ve dikkat çekici bir tasarımı olan cihazın, dış kısımda da neler sunduğundan da söz edelim. Ultra kompakt yapıda olan ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702), magnezyum alaşımlı dış kapak malzemesinin yanında, suni deri bölümleriyle de dikkat çekiyor.

Bu tasarım yapısıyla arka kapak kısmında da dikkat çekici olan cihaz, tam katlandığı zaman hoş bir görüntü sunması adına koyu mavi cam üzerinde ASUS monogramı da sunuyor. Işığı yakalayan kısım, cihaz tamamen katlandığında çok şık bir görüntü sunulmasını sağlıyor.

ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)

Tasarım Detayları

  • Boyutlar: 37.85 cm X 28,76 cm X 0,87 ~ 1,29 cm
  • Ağırlık: Klavye ile 1.8 kg, tek haliyle 1.5 kg
  • Bağlantı Noktaları: 2 adet Thunderbolt 4 ( 40 Gbps kadar), 1 adet 3,5 birleşik ses jakı
  • Dayanıklılık: MIL-STD 810H askeri standartını karşılıyor.
  • Menteşe Dayanımı: 30.000 döngü

Tasarımı tamamladığımızı düşünüyoruz ve artık geçiyoruz teknik kısımlara. Tasarımı dikkat çekici olan bu cihazın teknik özellikleri de en az tasarımı kadar dikkat çekici.

ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702) Ekran Özellikleri

ASUS, ekran konusunda da çok iddialı. Cihazın ekranı FOLED olarak geçiyor. Bükülebilen OLED olarak da açabileceğimiz bu ekranda, görüntü kalitesini arttırmak ve daha iyi bir deneyim sunmak adına her şey yapılmış.

Cihazı tam olarak açtığınız zaman 17.3 inç boyutuna kadar bir ekran boyutu ile karşılaşıyorsunuz. 4:3 en boy oranında ekranda 2560 X 1920 piksel çözünürlük değeri var.

ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)

60 Hz yenileme hızı ve 0,2 ms tepki süresi de sunan ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702), renk doğruluğu ve derinliği konusunda da başarılı değerlerle dikkat çekiyor. Seride %100 DCI-P3 renk gamı, PANTONE onayı, HDR desteği, Dolby Vision desteği var.

Göz sağlığını korumak adına özelleştirilmiş olan ekran, %70 oranında daha az zararlı mavi ışık yayıyor ve göz yorgunluğunun önüne geçerken göz sağlığını da daha korumuş oluyor.

ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)

Ekran Konusunda Teknik Detaylar

  • Boyut: Tam açıldığı zaman 17.3 inç, klavyeli dizüstü modunda 12.5 inç
  • PANTONE Onayı: Var
  • Panel: FOLED
  • En Boy Oranı: 4:3
  • Renk Gamı: %133 sRGB, %100 DCI-P3
  • Çözünürlük: 2.5K’ya kadar
  • Parlaklık: 350 nit standart parlaklık. 500 nit maksimum parlaklık
  • Kontrast: 1.000.000:1, DisplayHDR True Black 500 sertifikalı
  • Renk Derinlik: 1.07 milyar renk
  • Tepki Süresi: 0.2 ms

ASUS Zenbook 17 Fold OLED UX9702

ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702) Teknik Özellikleri

Böyle bir cihaz yapıyorsanız, teknik anlamda da cihazın güçlü olması gerekiyor. Zira çok amaçlı olarak kullanılacak bir PC. ASUS, günlük ihtiyaçların ve iş odaklı kullanımların karşılanması adına, teknik anlamda da üst düzey olarak gösterebileceğimiz bir cihaz sunmuş.

Modelde pil ömrünü de öne çıkaran Intel Core i7-1250U serisi işlemci yer  alıyor. 12 MB cache miktarına sahip olan işlemci 10 çekirdekli. Yeni nesil Intel hibrit teknolojisinin bir ürünü olan U serisi işlemci de 8 adet verimlilik çekirdeği ve 2 adet performans çekirdeği görüyoruz. İşlemcinin maksimum olarak ulaşabileceği saat hızı ise 4.7 GHz gibi iddialı bir değer.

ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)

Grafik birimi kısmına gelince, bu kadar ince bir bilgisayardan tabii ki harici bir ekran kartı beklemiyoruz. Grafik birimi kısmında da Intel imzası var. İşlemci ile beraber gelen yeni nesil Intel Iris Xe grafik birimi kullanılmış. Günlük ve iş odaklı kullanımlar için yeterli olacağını düşünüyoruz.

Gelelim depolama ve RAM kısmına. RAM kısmında da yeni nesle geçiş var. Zenbook 17 Fold OLED (UX9702), 16 GB LPDDR5 bellekle beraber geliyor. Verimlilik noktasında biraz daha iyi bir seçenek.

ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)

Depolama ise bir o kadar yüksek tutulmuş. Seride 1 TB M.2 NVMe PCIe 4.0 SSD yer alıyor.

Teknik Özellikler Detay

  • İşlemci: Intel Core i7-1250U
  • Grafik Birimi: Intel Iris Xe
  • RAM: 16 GB LPDDR5
  • Depolama: 1 TB M.2 NVMe PCIe 4.0 SSD
  • Bağlantı: Wi-Fi 6E + Bluetooth 5
  • Pil: 4 hücreli 75WHrs
  • Güç Kaynağı: 65W AC Adaptör. Type C üzerinden hızlı şarj destekli
  • İşletim Sistemi: Windows 11 Pro

Ses, Klavye ve Diğer Detaylar

ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702) özellikleri say say bitmedi. Gelelim cihazın dikkat çeken diğer özelliklerine. Ses ile başlamak istiyorum. Zira beklemediğimiz bir ses sistemi kullanılmış.

Bu ince bilgisayarda, Harman Kardon imzalı 4 hoparlör bulunuyor. Dolby Atmos desteğinin de yer aldığı hoparlörler, akıllı amplifikatörü sayesinde 3,5 kata kadar daha yüksek ses seviyesi sunuyor.

ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)

Mikrofon kısmında ise gürültü engelleme özelliği bulunan dörtlü mikrofon yer alıyor. Yapay zeka destekli gürültü engelleme teknolojisi, ortam gürültüsünü de maksimum seviyede filtreleyebiliyor. Bu sayede toplantılar ve görüntülü sohbetler için de ideal ses düzeni sağlanmış oluyor. Bilgisayar işlevsellik kazandıran bir başka nokta.

Klavye Konusunda Neler Var?

ASUS ErgoSense Bluetooth klavye ile beraber gelen Zenbook 17 Fold OLED, fiziksel klavye kullanmak isteyenler için de bir alternatif sunuyor.

Bluetooth 5.2 bağlantı desteğine sahip olan klavye, 1,4 mm tuş hareket mesafesine, 0,2 mm bombeli anahtar kapaklarına ve 19.05 mm tuş aralığına sahip. Rahat kullanılabilir, ergonomik bir klavye olarak lanse edilmiş. Deneme fırsatımız olursa, daha fazla bilgi de veririz. 🙂

ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)

Daha Akıllı Kamera Sistemi

Son olarak cihazda yer alan 5 MP AI kameradan söz edelim. Bilgisayarda yer alan kamera, HD kızılötesi kamera. ASUS 3DNR teknolojisini de destekleyen kamera, yeni Intel görsel algılama denetleyicisinden de yararlanıyor.

ASUS AdaptiveLock ve Intel Görsel algılama denetleyici güvenlik konusunda da yeni bir sınıfa geçilmesini sağlamış. Yüz tanıma sistemi ile geliştirilen yeni güvenlik teknolojisi, sizin cihazın başında olduğunuzu anlıyor. Cihazdan uzaklaştığınız anda ekran kitleniyor. Kamera yüzünüzü yeniden algıladığı zaman, cihaz anında yeniden uyanıyor.

ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702)

Ek olarak burada yer alan renk sensörünün de artısı olduğunu belirtelim. Bu sayede ekran, ortamda bulunan ışığa göre ayarlanıyor ve en doğru renklerin verilmesi, görüntü kalitesinin artması sağlanmış oluyor.

ASUS Zenbook 17 Fold OLED (UX9702) için aktarılan özellikler bu şekilde. Katlanabilir laptop dolu dolu özelliklere sahip diyebiliriz. Fiyatı ne olur ya da Türkiye’ye ne zaman gelir bilemiyoruz ama çok ucuz bir cihaz olmayacağı kesin.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler