Perşembe, Nisan 18, 2024

Liseli Kardeşlerimiz Robot Yarışmasında Ülkemizi Dünya’da Temsil Edecek

Paylaş

silkroad gaminggentr

Türkiye’de pek çok girişimci ve geliştirici dostumuz, kardeşlerimiz var. Yine bu haberimde de sizlere henüz lise eğitimlerine devam eden ve robotlarla alakalı pek çok başarıları bulunan volTRan ekibi ile tanıştıracağım. Kendileri çok yakın zamanda Dünya genelinde ABD’nin Houston eyaletinde düzenlenecek olan yarışmaya hak kazanarak ülkemizi temsil edecekler.

“Türkiye’de Girişimci Olabilmek”

Girişimci olmak, olmaya başlamak ve devam ettirmek çok zor. Ülkemizde yaşanan olaylar, krizler ne yazık ki girişimcilerin önünü maddi ve manevi olarak kesebiliyor. Bunu geçen sene yaptığımız elle kontrol edilebilen drone projemizde yaşamıştık. Üstelik TRT’de yarı finale çıktığımız halde. O yüzden o kadar iyi anlıyor ve bu satırları yazarken duygu dolu hareket ediyorum ki anlatamam. Cümlelerin ve klavyeden dökülen harflerin duyguları olmadığı için, pek çok kişiye bir anlam ifade etmiyor. Fakat girişimci olmak azim, başarı ve özveri istiyor. İşte bu kardeşlerimiz de bunu başarmak için pek çok zorlu yollardan geçmiş.

Bu Kardeşlerimiz Neler Yaptı?

Pertevniyal Lisesi’nde okuyan ve 7-8 kişilik ekipleri ile hocalarının desteğini alarak pek çok robot yarışmasına katıldılar. Özellikle bu sene NASA, Google ve Boeing’in desteklemiş olduğu Dünyanın Liseler arası en prestijli robotik yarışması olan Robotics Competition (FRC)’in Türkiye ayağında pek çok kolej ve okulu geride bırakmış ve şampiyon olmuşlardı.

Sonrasında Dünya Şampiyonası’na katılmaya hak kazandılar. Ve bunu başarabilen tek devlet lisesi. Bunun altını çizmek istiyorum. Bu kardeşlerimiz özveri ile çalışmaya devam ederken, durmadan yeni projeler de kovalıyorlar tabii ki. Ardından yarışmalardaki en prestijli öldüllerden olan Motorola tarafından desteklenen “En kaliteli robot” ödülünü de kazandılar.

Azmi görüyor musunuz? Hepsini gerçekten tek tek tebrik ediyorum. Şimdi ise Dünya Robot Şampiyonasına katılmaya hak kazandılar ve ülkemizi Dünya’da temsil edecekler. 17-20 Nisan tarihleri arasında ABD’nin Houston eyaletinde gerçekleşecek olan bu yarışma için sponsor arıyorlar. Henüz ben kendilerine bu haberi yazacağımı ve bu satırlarda olan detayları aktarmadım. Okudukları zaman görecekler.

Ancak bu değerlere sahip çıkmamız gerekiyor. Ben de yarın ilk işim, bu haberi siz okurken destekleyebileceklerini düşündüğüm firmalara tek tek mail atacağım. Umarım güzel dönüşler alır ve bu kardeşlerimizi ABD’de ülkemizi temsil etme fırsatını hep birlikte sağlamış oluruz.

lise robot yarismasi voltran 006

ABD’ye Gitmek Kolay Değil

Neden sponsor aranıyor? Zira bu kardeşlerimiz ABD’ye gitmek için desteye ihtiyaç duyuyorlar. Tek kişi şuanda ABD’ye gitmek istediğinizde uçak bileti fiyatları sadece gidiş olarak 1500 – 2000 TL’den başlıyor. Hal böyle olunca, masraflar da giderek artıyor. E bunun pasaportu, vizesi ve harçlıkları da var. O yüzden devlet lisesi de elinden geleni yapmaya çalışıyor ama şimdilik ellerinden bu kadar geliyor.

O yüzden durumu iyi olan takipçi dostlarımızın hem bizimle hem de kardeşlerimiz ile iletişimde olmasını rica ediyoruz. Bir güzellik var, bunu taçlandırmak hepimizin görevi. Eğer o başarı ülkemize gelirse, pek çok kardeşimize de umut olacak.

Eğer ilgilenen olursa, kardeşlerimiz sponsor olmak isteyenlere de kendilerini anlatan güzel bir detay iletmiş olacaklar. Bende elimden geldiği kadarı ile görüşmelerimi sürdürüyor olacağım. Pertevniyal Lisesi’nde okuyan ve robot alanında pek çok başarısı bulunan bu kardeşlerimizin çalışmalarına aşağıdaki görsellerden ulaşabilirsiniz.

lise robot yarismasi voltran 011

lise robot yarismasi voltran 012

lise robot yarismasi voltran 010

lise robot yarismasi voltran 009

lise robot yarismasi voltran 008

lise robot yarismasi voltran 007

 

lise robot yarismasi voltran 005

lise robot yarismasi voltran 004

lise robot yarismasi voltran 002

lise robot yarismasi voltran 003

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler