Çarşamba, Nisan 24, 2024

Lüks Otomobil Markası Rolls-Royce Türkiye’ye Uçak Motoru Üretmeye Geliyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Türkiye’nin şuanda gelişim aşamasında olan en önemli projeleri arasında gösterilen uçak motoru üretme hayali artık gerçeğe dönüyor. İngiliz otomobil ve havacılık firması olan Rolls-Royce Türkiye’de bir fabrika kurarak burada milli savaş jeti için uçak motoru üretmek istediklerini söylediler.

Rolls-Royce Türkiye’ye Gelirse Ne Olur ?

Bu durum bizlere ‘oha lan adamlar komple yerleşmeye geliyor’ gibi bir hissiyat uyandırmasın. Adamlar iş birliği yapmak için Türkiye’ye gelip burada helikopter, tank motoru ve savaş jetleri için uçak motoru üretmek istiyorlar. Bu ülkemiz için gerçekten güzel ve büyük bir gelişme.

Hatırlarsanız bundan bir kaç ay önce Kale Holding Pratt & Whitney fabrikası ile yatırımlar yaparak yeni anlaşmalara imza atmıştı. Burada da hava araçları için F-35 savaş uçağının bağlantı parçaları ve malzemelerinin üretimi konusunda yatırımlar yapılmıştı. Şimdi ise Kale Grubu %51’i kendilerine ait olacak şekilde İngiliz şirket Rolls-Royce ile yeni bir şirket kurmaya hazırlanıyor.

rolls royce engine

Yerli Savaş Uçağı Projesi Geliyor

Rolls-Royce firması ile birlikte gerçekleştirilmesi beklenen Türkiye’nin ilk yerli savaş uçağı projesi olan TF-X kapsamında sivil ve askeri amaçlar için uçak motoru üretilecek. Rolls-Royce Savunma Havacılık Birim Başkanı olan Chris Cholerton‘un yaptığı açıklamada “Bu iş birliği sayesinde TF-X savaş uçağı için sıfırdan bir motor tasarlamayı planlıyoruz. Anlaşmalar doğrultusunda fikri mülkiyet hakları Türkiye’de kalacağı gibi, helikopter ve tank motorları için de girişimlerimi bulunuyor.” dedi.

İlk uçağın hazır hale geleceği tarih olarak 2023 yılı gösteriliyor. Bu yıla kadar motorların tasarlanması, testleri ve entegrasyonları tamamlanarak uçuşa hazır hale getirilecek. Kale Grubu Başkan Yardımcısı olan Osman Okyay‘da konu hakkında: “Yeni geliştirilecek olan uçak motorunun 2030 yılına kadar seri üretime geçirilmesini planlıyoruz.” açıklamalarını yaptı.

Gerçekten gururlanılacak büyük haberler ile karşı karşıya kalıyoruz. Türkiye’nin yaşadığı ve atlattığı bu zorlu süreçler artık yavaş yavaş geride kalmaya başladı. Umarız uçak motoru üretiminden sonra da helikopter ve tank motorları için de güzel girişimler görürüz.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler