Cuma, Nisan 19, 2024

Mars’da Sıvı Su Kaynağı Bulundu!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Dünya dışında farklı gezegen ve yıldızlarda yaşam arama fikri uzun yıllardır net veriler sunmuyordu. Ancak son yapılan araştırma, Mars üzerinde bir yaşam olabileceğini gösteriyor. İtalyan araştırmacılar, Mars’da sıvı su kaynağını görüntüleyebildiler.

Bilim insanları onlarca yıldır Mars ve diğer gezegenlerde su aradı. Bulunan suların bir kısmı donmuş vaziyetteyken bir kısmı hayat sağlayamayacak kadar değişikti. Ancak Science dergisinde yayınlanan bir makale, başka gezegenlerde yaşam adına bilinen her şeyi değiştirebilir.

Roma’da bulunan Ulusal Astrofizik Enstitüsü ve Dr. Roberto Orosei’nin önderliğinde gerçekleştirilen araştırma, Mars’ın güney kutbunun altında geniş bir su kaynağı bulunduğunu ortaya koydu. Öyle ki bulunan kaynak, gerçek dünyamızda oldukça tanıdık olan göllere benziyor. Bu da Mars üzerinde bir hayat olabileceğine işaret ediyor.

mars da su bulundu 1

Araştırma lideri Dr. Orosei’ye göre bu buluş potansiyel olarak Mars hakkında bulunan ilk yaşam alanı. Dünyada var olan mikro organizmaların hayatta kalabileceği ilk yer olduğu düşünülen bu kaynak, uzun yıllar süren bir araştırma neticesinde ortaya çıkarıldı. Bulunan su, MARSIS isimli radar cihazı ile Mayıs 2012 yılından Aralık 2015 yılına kadar toplanan veriler ile ortaya çıkarıldı.

Veriler, suyun Planum Australe adlı bir bölgede; yüzeyin 1.5 km aşağısında ve yaklaşık 20 km uzunluğunda olduğunu gösteriyor. Ekip, su kaynağının ne kadar derin olduğunu henüz bilmiyor, ancak birkaç santimetreden daha derin olabileceği tahmin ediliyor. Bulunan suyun, Antartika ve Grönland buzullarının altında bulunan sıvı su gölleri ile neredeyse aynı yapıda olduğu düşünülüyor. Ancak kesin bir hayat belirtisi görülmüş değil.

mars da su bulundu 2

Bu sıvı keşfi hakkında hala cevaplanmamış sorular mevcut. Büyük bir kaynak mı yoksa sadece ufak bir sızıntı mı henüz net değil. Öte yandan yeryüzünde sıvı su, neredeyse her zaman hayat anlamına geliyor. Son zamanlarda Mars’taki yaşam blokları ve su bulunma haberleri, Kızıl Gezegen’in o kadar da ölümcül olmadığını gösteriyor.

Bakalım ilerleyen yıllarda dünya dışı yaşama dair ne gibi bilimsel çalışmalar göreceğiz. Sizce dünya dışında bir yaşam mevcut mudur?

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler