Cumartesi, Nisan 20, 2024

Mikroçip Mimarı Jim Keller Tesla’ya Veda Ediyor!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Mikroçip dünyasının en ünlü mimarlarından olan Jim Keller Tesla‘ya veda etti. Geçtiğimiz dönemde otopilot hakkında çalışmalar yapan Jim Keller Tesla’dan ayrıldı. Jim Keller daha önce Apple ve AMD gibi dev firmalarda da adını duyuracak işler yapmıştı. Tesla, bugün Keller’ın kendileriyle olan son günü olduğunu duyurdu.

 

Tesla’nın Zor Zamanları

Uzun süredir otomatik sürüş teknolojisinin güvenliği konusunda pek çok tartışma yaşanıyor. Geçtiğimiz mart ayında Model X araç ölümcül bir kazaya karıştı. Kaza esnasında otopilotun açık olması Tesla‘yı da zan altında bırakıyor. Tesla ise sürücünün hatalı olduğu konusunda ısrarcı görünüyor.

Tesla, zor bir dönem yaşanıyorken Jim Keller‘ın Tesla ile yollarını ayırması şirket için büyük bir kayıp. Tesla ise Jim Keller yerine geçecek yetenek sıkıntısı yaşamıyor. Jim Keller yerine geçecek iki kişi bulunuyor. Daha önce Apple için A5’ten A9’a kadar olan işlemcileri için Cupertino geliştirilmesinde yardımcı olan Pete Bannon, Tesla’nın Otopilot donanım çalışmalarına öncülük edecek. Diğer isim olan Andrej Karpathy ise otopilot yazılım çalışmalarından sorumlu olacak. 

Tesla1

Peki, Jim Keller Kim?

Jim Keller, daha önce AMD ve Apple gibi dev şirketlerde çalışmış bir mikroçip mühendisidir. AMD ile çalıştığı dönemde K8, Athlon64 gibi büyük hamlelerde yönetici rolü üstlendi. Daha sonrasında Apple için çalışan Keller Ipad ve Iphone‘lar da kullanılan A4 ve A5 işlemcilerini tasarladı. 2012-2015 yıllarında tekrar AMD için çalışan Keller, bu dönem içerisinde de bilgisayar dünyasını kasıp kavuran Zen mimarisinin temellerini attı.

Jim Keller

Jim Keller Neden Bıraktı?

Mikroçip dünyasının şuan bulunduğu konumda olmasında büyük hakkı olan Jim Keller için bir jübile mi söz konusu? Jim Keller‘ın Intel ile anlaşmış olduğu söyleniyor. X64 ve Zen mimarisinin temellerini atan Keller‘ın Intel bünyesinde başarabilecekleri oldukça heyecan verici. AMD bünyesinde büyük işler başaran Keller bakalım rakip firma olan Intel ile neler başaracak.

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler