Perşembe, Nisan 25, 2024

2019 Mini ITX Sistem Toplama Rehberi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı sistemleri topladığımız hocanın masasında bugün, Mini ITX sistem topluyoruz.

Boyutu ile her yere sığabilen ve performansı ile şaşırtan mini ITX sistemler, özellikle minimalist ve kompakt tasarımları tercih eden kullanıcılar için güçlü alternatif oluşturmaya devam ediyor. Bu noktada uzun zamandır ekleme yapmadığımız mini ITX sistemlerimize bir yenisini eklemeye karar verdik ve hem boyutu hem performansı ile tüm kullanıcıları kendine çekecek ideal bir sistemi sizler için topladık.

Uzatmadan sistem rehberimize geçiş yapalım ve sistem parçalarımızı yakından tanıyalım.

Anakart: ASUS ROG Strix B450-I Gaming

Sistem rehberimizin ilk parçası anakart ile başlıyoruz. Anakartımız, sistemimizin mini tabanlı olması sebebi ile mini-ITX formu taşıyan ASUS ROG Strix B450-I Gaming modeli oldu. AMD platformunun B450 yonga setini üzerinde taşıyan anakart, AM4 soket yapısına sahip ve Ryzen işlemci ailesine destek sunuyor.

asus rog strix b450i gaming anakart

Siyah bir PCB tasarımının yanı sıra dikkat çeken soğutucu bloklarını üzerinde taşıyan anakart, RGB aydınlatma desteği ile birlikte tasarım noktasında oldukça etkileyici görünüyor. Donanım bazında iki adet DDR4 bellek slotuna sahip olan ASUS ROG Strix B450-I, maksimum 32GB RAM desteklerken bu bellekleri 3600MHz hızlarına kadar çalıştırabiliyor.

Anakartın dikkat çeken teknik detaylarında soğutma destekli M.2 slotu ve WiFi alıcıları bulunuyor. Sisteminize ekleyeceğiniz 1TB boyutuna kadar M.2 için özel hazırlanmış soğutucu blok, depolama performansınızın sıcaklıklardan olumsuz etkilenmesine engel oluyor. Öte yandan dahili WiFi alıcıları ile birlikte ac standardında yüksek hızlı kablosuz bağlantı kurabilmeniz mümkün.

mini itx oyun bilgisayari toplama rehberi 2019 007

ASUS ROG Strix B450-I Gaming’in diğer detaylarında Gigabit LAN, Bluetooth, 8 kanal ses desteği bulunuyor. Anakartın giriş çıkışlarında ise HDMI, LAN portu, 6 adet USB 3.1 ve WiFi modülü bulunuyor.

İşlemci: AMD Ryzen 5 2500X

Sistemimizin beyni işlemcide tercihimiz AMD olurken model bazda seçimimiz AMD Ryzen 5 2500X oldu. Ryzen 2600 modelinin altında konumlandırılan bu işlemci, 4 çekirdek ve 8 iş parçacıklı yapısı ile dikkat çekiyor. 

amd ryzen 5 2600

12nm üretim süreci ile gelen Ryzen 2500X, performans noktasında temelde 3.6GHz saat hızında, Turbo frekansta ise 4GHz hızında çalışabiliyor. 8MB ön belleğe sahip olan işlemcimiz, 65W TDP değerine sahip. Kutu içerisinde stok soğutucunun bulunduğunu da aktaralım. 

amd ryzen stok fan

RAM: Corsair Vengeance LPX 8GB 3000MHz

Sistemimizin bir diğer önemli parçası belleklerde Corsair Vengeance bellek tercih ediyoruz. Tek kanal olarak 8GB kapasiteli bir seçim yaptığımız belleğimiz, 3000MHz frekans hızında çalışıyor. CL16 değerinde gecikmeye sahip olan siyah renkli belleğimizin RGB aydınlatması bulunmuyor. 

corsair vengeance 3000 mhz 8gb ram

Ekran Kartı: ASUS DUAL GTX 1650

Sistem rehberimizin en önemli diğer parçası ekran kartında en yeni model ASUS DUAL GTX 1650’yi tercih ettik. OC modeli ile referans modellerden daha hızlı olan ekran kartımız, çift fanlı yapı ile geliyor.

asus gtx 1650 dual

Video Belleği noktasında 4GB kapasiteye sahip olan ekran kartı, GDDR5 bellek birimi kullanıyor. Ayrıca ekran kartı 896 CUDA çekirdeği, 8002MHz bellek hızı ve 128-Bit bellek arayüzüne sahip. Ekran kartının dikkat çekici en önemli noktası, harici bir güç girişine sahip olmaması. Bu noktada kart tüm gücünü anakart bağlantısı kurduğu PCI-e yuvasından karşılıyor. Önerilen PSU gücü ise 300W.

asus gtx 1650 ekran karti

Depolama: ADATA XPG 256GB M.2 SSD & WD Blue 1TB HDD

Mini ITX sistem rehberimizin depolama birimlerinde çift çözümlü bir tercih gerçekleştirdik. Bu noktada oyun, film ya da arşivlik dosyalarımız için WD Blue 1TB model HDD kullanırken, işletim sistemi; driver ve önemli yazılım ve oyunlarımız için ADATA 256GB M.2 SSD tercih ettik. Böylelikle hem hızdan hem de depolamadan kısmayarak performans ve verimliliği üst düzeye çekmeyi başardık. 

western digital 1tb hdd

Harddiskimizin dönüş hızı 7200RPM iken SSD’mizin okuma ve yazma hızı sırası ile 3500mb/1200mb dolaylarında. Dolayısı ile performans noktasında SSD, oldukça başarılı değerlere sahip.

xpg 256 gb m2 ssd

Güç Kaynağı: PowerBoost QUARK 500W

Sistemimize güç veren bir diğer parçamız ise PSU. Bu noktada PowerBoost’un QUARK model güç kaynağını kullandığımız PSU, 500W gücünde çalışıyor. 120mm soğutucu fan ile gelen PSU, %80 verimlilik sunuyor.

powerboost 500w psu

Kasa: Sharkoon QB One 

Son olarak sistem parçalarımızın toplanacağı parçamız kasamıza geldik. Kasa tercihimi, Sharkoon’un QB serisinden One modeli oldu. Dilerseniz Shark Zone modelini de kullanabildiğiniz bu ITX kasalar, hafif ve ufak yapıları ile oldukça ergonomik bir kullanım sunuyor. İçerisinde herhangi bir güç kaynağı barındırmayan kasaların ön bağlantı portlarında 2 adet USB 3.1, 2 adet USB 2.0 ve mikrofonlu kulaklık jackları bulunuyor.

sharkoon cube mini itx kasa 003

Şimdi gelin sistem parçalarımızı birleştirelim ve oyunlardan elde ettiğimiz test sonuçlarına göz atalım.

Montaj Sonrası

2019 mini itx oyun bilgisayari toplama rehberi 10

2019 mini itx oyun bilgisayari toplama rehberi 11

2019 mini itx oyun bilgisayari toplama rehberi 013

mini itx oyun bilgisayari toplama rehberi 2019 003

mini itx oyun bilgisayari toplama rehberi 2019

mini itx oyun bilgisayari toplama rehberi 2019 005

2019 mini itx oyun bilgisayari toplama rehberi 012

mini itx oyun bilgisayari toplama rehberi 2019 002

sharkoon cube mini itx kasa 002

sharkoon cube mini itx kasa

2019 mini itx oyun bilgisayari toplama rehberi 014

2019 mini itx oyun bilgisayari toplama rehberi 016

FPS Testleri

Sinerji Sistem PUBG Oyun Testi

Sinerji Sistem METRO EXODUS Oyun Testi

Sinerji Sistem Fortnite Oyun Testi

Sinerji Sistem BF5 Oyun Testi

Sinerji Sistem APEX LEGENDS Oyun Testi

Hocanın Yorumu

Mini ITX sistem toplama rehberimizin parçalarına ve test detaylarına yakından baktık. Giriş ve orta seviye kullanıcılara hitap ettiğini düşündüğümüz bu sistem, aynı zamanda taşınabilirliği ve minimal tasarımı seven kullanıcılara da hitap ediyor. 

2019 mini itx oyun bilgisayari toplama rehberi 015

Bu noktada piyasanın en güncel parçaları ve en uygun fiyat etiketleri ile bir araya getirdiğimiz bu sistemimiz, 4940 TL fiyat ile satışa hazır durumda. Elbette tüm kullanıcıların fiyat aralığı aynı olmadığı için özelleştirme ile bu fiyatı aşağı ya da yukarı çekebilmeniz mümkün. Dolayısı ile paylaşacağımız link ile birlikte sistem üzerinde tüm parçalarda değişiklik yaparak kendinize uygun sistemi hazır hale getirebilirsiniz.

Sistemi rehberimizin videolu haline ve bağlantı linklerine aşağıda bulunan bağlantıdan ulaşabilir, görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz. Yeni bir rehberde görüşmek üzere hoşça kalın!

Mini ITX Sistem Toplama Rehberi

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler