Çarşamba, Nisan 24, 2024

NASA, Görsel Sanatlar ile Uğraşanlar için 3D Ay Haritasını Paylaştı

Paylaş

silkroad gaminggentr

NASA’nın Ay gezegenini keşfetmek için gönderdiği Orbiter (LRO) aracı neredeyse on yıldır ay etrafında dönüyor ve biz insanlık için bilgiler topluyor. Bu proje esnasında Orbiter, ayın yüzeyinde tonlarca fotoğraf çekti ve bir çok veri topladı.

Bu veriler artık görsel sanatçılar için derinlik bilgisine sahip bir üç boyutlu haritaya çevirildi ve kullanılmak üzere bir 3D harita olarak mevcut. Uzay Ajansı bu haritayı Eylül ayında duyurdu ancak geçtiğimiz Cumartesi günü bir Amerikan web sitesi tarafından vurgulandı.

Ne iş yapar bu LRO Aracı?

LRO ay yüzeyinin verilerini yakalamak için iki ana araç kullanmaktadır: Multispektral kamera ve lazar alitter. Kamera orbitteki konumuna göre ay gezegeninin farklı kısımlarının görüntülerini yakalar ve altimetre yüzeyin toplojisini öğrenir.

nasa ay harita

NASA ekibinde çalışan bilim görselleştiricisi Ernie Wright, bu modeli LRO keşif aracı tarafından sağlanan veriler doğrultusunda oluşturdu. Harita, yükseklik yerine topolojiyi belirtmek için farklı renkler kullanan bir yer değiştirme haritası biçimindedir.

NASA tarafından paylaşılan bu Ay gezegeni kitine burada sizlerle paylaştığımız link üzerinden ulaşabilirsiniz. Keyifli bilimler!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler