Perşembe, Nisan 25, 2024

NASA’nın Mars’a Yollanan Keşif Aracı InSight’tan İlk Fotoğraf Geldi!

Paylaş

silkroad gaminggentr

NASA tarafından 6 ay önce uzaya yollanan InSight isimli kefiş aracı, Mars‘a doğru uzun soluklu bir seyre başlamıştı.  Geçtiğimiz gün Mars‘a başarılı bir şekilde iniş yapan kefiş aracı, tüm dünyanın beklediği ilk fotoğrafı NASA‘ya yolladı. Ülkemizin yerel saatine göre 23.00 sularında iniş yapan araç, şuan için teknik bir sıkıntı ile karşılaşmamış durumda. Mars‘a ayak basan ilk NASA aracı olma özelliği taşıyan InSight, bundan sonraki dönemde astronomi alanına değerli veriler sunmakta görev alacak.

Görevi, Yüzey Araştırmaları Yapmak

1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulan ve Amerika Birleşik Devletleri’nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan NASA kurumu, uzay hakkında yürüttüğü araştırmalara ve çalışmalara devam ediyor.

Mars gezegeninin zemin şartlarını, yer şekillerini ve yüzeyini araştırması üzerine tasarlanan InSight isimli keşif aracı da, bu hedefler doğrultusunda 6 aylık bir yolculuğa çıkartılmıştı.

Geçtiğimiz gün Mars yüzeyine problemsiz bir şekilde iniş yapan araç, bilim adamlarının umutlarını yeşerten büyük bir başarıya imza attı.

Yüzey bakımından bilinmezlerle dolu olan Mars gezegeni, NASA tarafından yollanan keşif aracı vasıtası ile gün yüzüne çıkacak.

Herhangi bir teknik aksaklık yaşanmadığı müddetçe araştırmalarını sürdürecek olan uzay aracı, burada Mars’ın keşfedilmemiş yüzey şekillerine ışık tutacak. 

NASAnın Marsa Yollanan Aracı Insighttan İlk Fotoğraf Geldi İÇERİK min

Topladığı verileri doğrudan NASA‘ya yollayan araç, bugün Mars‘ta çektiği ilk fotoğrafı bilim insanlarına ulaştırdı. İlk bakışta çöl izlenimi uyandıran Mars görüntüsü, her şeyin yolunda gittiğine işaret eder nitelikte.

InSight araştırma gemisi; Mars‘ın yüzeyi hakkında yaptığı araştırmaların yanında, söz konusu gezegenin yeraltı yapısı ile ilgili araştırmalarda da bulunacak.

Bilinen hava ve zemin şartlarına uygun olarak tasarlanan araç, herhangi bir arıza problemi ile karşılaşılmaması için özel olarak tasarlandı. Keşfe gönderilen araçta cihazları denetleyen kameralar, rüzgar sensörleri, ısı sensörleri ve güneş panelleri gibi donanımlar yer alıyor.

 

 

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler