Perşembe, Mart 28, 2024

Neden İnsanlar Yüksek Fiyatlı Apple Ürünlerini Tercih Ediyor?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Dünyanın en büyük yazılım şirketlerinden Apple, ürettiği her yeni cihazla birlikte fiyat etiketlerini de ciddi oranlarda yükseltiyor. Özellikle 2018 yılında altın çağını yaşayan fiyatlar bütçeleri zorlasa da tercihleri etkilemiyor.

Apple, ilk ürettiği iPhone ile birlikte piyasaya deyim yerindeyse bomba gibi bir giriş yaptı ve o günden bugüne dünyanın en değerli şirketleri arasında birinciliğe oturdu. Her ne kadar ürettiği ürünler, kullanıcı bazında olumlu dönüşler alsa da, firmanın uyguladığı fiyat politikası ilginç bir değişim yaşıyor. İlk başlarda daha ulaşılabilir görünen Apple ürünleri, özellikle son iki yıldır müthiş bir artış içerisinde.

apple neden tercih ediliyor 2

Örnek verecek olursak, 2016 yılında üretilen iPhone 7, başlangıç fiyatı olarak 649$ etiketini taşıyordu. 2017 yılında gelen iPhone 8 ise 699$ olarak satışa sunuldu. İçerisinde bulunduğumuz 2018 yılında da uygun fiyatı ile tanıtılan yeni iPhone XR, 749$ başlangıç fiyatına sahip. 2017 yılına göre %7, 2016 yılına göre ise %15 oranında bir artış söz konusu.

Öte yandan 2017 model 10.5″ iPad Pro, 649$ olarak satışa sunulurken, 2018 yılında 11″ iPad Pro %23 oranında pahalılaşarak 799$ olarak satışa sunuldu. Aynı artışın MacBook Air ve Watch modellerinde de görmek mümkün. Önceki yıla göre MacBook Air %20, Watch ise %21 oranında artan fiyat etiketlerine sahip. Peki artan fiyatlar, aynı oranda değer artışı sunuyor mu? Pek sayılmaz. Ancak artışlar Apple’ın bakış açısını bizlere sunuyor.

apple neden tercih ediliyor 5

Apple, artık kazanç raporlarını paylaşan bir firma. Raporlar geçen yıl ve özellikle bu yıl, iPhone modellerinde satışların düştüğünü gösteriyor. Ancak artan fiyatlar tabii ki düşen satış kayıplarını rahatlıkla karşılıyor. Apple’ın fiyatlarının artmasının kesin bir nedeni bulunmasa da Apple, ürünlerinin fiyatlarını arttırmaya güç yettirebiliyor. Çünkü öyle ya da böyle insanlar etiketlere bakmaksızın bu ürünleri satın alıyorlar.

Birçok insan, Apple ürünlerini satın almaktan mutluluk duyuyor. Çünkü ürünlerin diğerlerine göre ekstra kaliteli olduğunu düşünüyorlar. Özellikle Apple’ın sunduğu hizmetler rakiplere kıyasla ön plana çıktığı için, insanlar tarafında Apple’ın benzersiz bir şirket olduğu görüşü hakim oluyor. Öte yandan Apple Fan kitlesi de önemli zira bu kullanıcılar, ürünün ne olduğu ya da hangi fiyata sahip olduğunu önemsemeden uzun kuyruklar oluşturarak Apple ürünlerine sahip olmak istiyor.

apple neden tercih ediliyor

Apple markasının büyüklüğü de önemli bir etken. Nike’da olduğu gibi bir ürünün Apple’ın elma logosunu taşıyor olması otomatik olarak fiyatları yükseltiyor. Zira Apple artık moda olmuş durumda. 

Aslında genel iktisat politikalarına göre bir ürünün fiyatının artması, o ürüne olan talebi düşürür. Ancak yüksek fiyatlı ürünler herkes tarafından erişilebilir olmadığı için, sahip olmayanlar tarafında bir ilgi ve merak uyandırır. Bu yüzden tüketici özel düşündüğü o ürüne sahip olmak ister. Bunun için de bütçesini garip bir şekilde zorlayabilir. (bkz: Kredi ile telefon almak) Ancak sahip olamayanlar için bu durum kıskançlık da doğurabilir.

apple neden tercih ediliyor 4

Yakın zamanda Apple, bu fiyat politikasından vazgeçecek gibi görünmüyor. Çünkü her yaştan kesim için popüler ve ilgi çekici bir marka konumunda. Üstelik insanlar, fiyatlar karşısında taleplerinden vazgeçmiyor. Tüketici alışkanlığı değişmedikçe de satış politikalarının çok da kolay değişim yaşayacağı söylenemez.

Peki sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz? 

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler