Cuma, Mayıs 3, 2024

NVIDIA 4. Çeyrek Gelirlerindeki Tahminlerini Azalttı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Ekran kartı piyasasının güçlü üreticisi NVIDIA, 2018 yılındaki gelir beklentilerini dördüncü çeyrek için güncelledi. Buna göre firma, gelir beklentilerini 500 milyon dolar civarında azalttı.

NVIDIA, bugün yatırımcılar için yayınladığı bir duyuru ile 2018 yılının son çeyreğinde gerçekleşecek kazancın 500 milyon dolar daha az olacağını belirtti. Kaybın en büyük sebebi, çöken kripto para madenciliği ve zayıflayan Çin ekonomisi.

Kripto Para Madenciliği

2018 yılında ekran kartı üreticileri için iyi bir yıl gibi göründüyse de yılın son dönemlerinde durum tam tersine döndü. NVIDIA, 10 serisi ekran kartları ile geçtiğimiz yıla damga vururken, satış grafiklerinde de gücünü pekiştirmişti.

Ancak geçtiğimiz yıl artan kripto para madenciliği, hem firmalar için hem de oyuncular için oldukça sıkıntılı süreçlere sebep olmuştu. Hatırlarsanız yaz aylarında artan Bitcoin değeri, insanları madenciliğe sürüklemiş ve madencilik için gerekli olan ekran kartları piyasadan neredeyse süpürülmüştü.

NVIDIA 4 Çeyrek Gelirlerindeki Tahminlerini Azalttı 2

Haliyle oyuncular, piyasada kart bulamazken aynı zamanda olan kartlara da değerinden daha yüksek ücretler ödemişti. Bu sorun yetersiz arz nedeniyle gerçekleştiği için NVIDIA, üretim bandındaki kapasiteyi arttırmış ve GTX 10 serisi ekran kartları için daha fazla üretim gerçekleştirmişti.

Sonbahar aylarında dengelenen fiyat ve arz her ne kadar oyuncu ve madencileri rahatlatmış olsa da, bu kez işler tersine döndü. Zira kripto paraların inanılmaz seviyelerde değer kaybı, hali hazırdaki kart satışlarını baltalayarak, üretimden inan kartların büyük miktarda stoka dönüşmesine sebep oldu.

Zayıflayan Çin Ekonomisi Bir Diğer Etken

Gelirlerin azalmasındaki bir diğer etmenin ise Çin ekonomisi olduğunu belirten NVIDIA, Çin ekonomisindeki büyümenin yavaşlaması nedeniyle satışların da düştüğünü belirtti. Üstelik son dönemde artan Çin-ABD ticaret savaşları da bu noktada önemli engeller teşkil ediyor.

NVIDIA 4 Çeyrek Gelirlerindeki Tahminlerini Azalttı 1

Çin pazarında dikkat çeken bir diğer unsur da kullanıcıların ucuz ve yeni bir ekran kartı serisini beklemesi. NVIDIA’ya göre beklenenden daha az tüketici, GTX 10 serisinin üst düzey ekran kartlarına geçiş yaptı. Diğerleri ise daha gelişmiş yeni bir seri bekledi. Dolayısıyla satışlar tahminlerin altında seyretti.

RTX Tarafında Durum Ne?

NVIDIA’nın ışın izleme, yapay zeka ve DLSS gibi yeni teknolojileri içeren Turing tabanlı RTX serisi, çıkışı ile dikkatleri üzerine çekmiş olsa da, kartların taşıdığı yüksek oranlı fiyatlar nedeniyle kullanıcılar için tercih edilebilir bir seri olarak görülmedi.

NVIDIA 4 Çeyrek Gelirlerindeki Tahminlerini Azalttı 3

NVIDIA, bu sebeple üst segmente kıyasla daha uygun fiyatlı orta segment bir RTX 2060 ekran kartı ile seriyi genişletse de, henüz istenen satış etkisi oluşturulmuş değil. Üstelik yeni serinin GTX 10 serisine kıyasla üst düzey bir performans farkı sunmaması, kullanıcıları sadece ışın izleme özelliği için bu kartları satın almaya ikna edememiş gibi görünüyor.

Bakalım bu noktadan sonra NVIDIA, ne gibi hamlelere başvuracak.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler