Perşembe, Nisan 25, 2024

Nvidia’nın sorunları AMD ve Intel ortaklığını getirebilir

Paylaş

silkroad gaminggentr

Sektörün öncü firmalarından olarak gösterilen AMD, Intel ve Nvidia arasında şu sıralar büyük çekişmeler mevcut. Nvidia ile anlaşması bulunan Intel ise, çözülemeyen Nvidia sorunları nedeni ile ortaklığı bitirip AMD ile anlaşacağı belirtiliyor.

AMD ve Intel yaklaşması

AMD firması şuanda konsol ekran kartlarının amirali olarak yoluna devam ediyor. Şuan için her ne kadar söylentilerden ibaret olsa da, Intel ve AMD bir ortaklık işine girişmeye hazırlanıyor. Hatta bu iddia o kadar ciddi ki, AMD ve Intel arasında lisans anlaşmasının imzalandığı ve AMD ekran kartları teknolojisinin Intel iGPU‘ya entegre edileceği konusunu içeriyor.

Eğer böyle bir anlaşma gerçek olursa, sektörün tek amirali bundan böyle AMD olarak ilerleyebilir. Hatırlayacak olursanız Nvidia firması ve Intel 2009 yılında davalık olmuş ve 2011 yılında sona eren mahkemede Nvidia Intel Core i7 işlemcileri için çipset yapmayacağını açıklamıştı.

amd islemci
“Intel Nvidia’ya 1.5 milyar dolar ödedi”

Sonuç olarak Intel Nvidia’ya lisans hakları için 1.5 milyar dolar ödemeyi kabul etmiş ve aralarındaki yakınlık mesafesini tekrardan gözden geçirme kararı almıştı. Şimdi 2017 yılında AMD’nin Zen mimarisi ve yeni işlemcileri ile ortalık karışacağı gibi, Intel‘in AMD ile yakınlaşması mümkün görülüyor.

Eğer Intel AMD ile ortaklık imzalayacak olursa, Radeon ekran kartı teknolojisi kullanılacak ve Nvidia’nın CUDA teknolojisine karşı güç kaybettirilecek. Ayrıca Intel bu anlaşma için AMD’ye yüklü miktarda ödeme yapacağı söyleniyor. Her ne kadar Zen tabanlı işlemciler şuan için piyasada olmasa da, Intel x86 performansı ile birleşeceğini düşünüyoruz. Sonrasında ise ayıkla pirincin taşını..

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler