Perşembe, Nisan 18, 2024

Raspberry Pi 3 Artık Wi-Fi ve Bluetooth Destekli

Paylaş

silkroad gaminggentr

Dünya genelinde bilgisayarın en iyi alternatiflerinden birisi olmaya başlayan Raspberry Pi yeni versiyonu Pi 3 ile milyonlarca satmayı başarırken, artık Wi-Fi ve Bluetooth desteği ile birlikte daha güçlü hale getirildi. Raspberry Pi 3 hakkında detaylar haberimizde.

Nedir Bu Raspberry Pi ?

Cihazın asıl tanımını yapacak olursak, tamamen tek board üzerine kurulmuş, ilki 2009 yılında çıkartılan ve halen geliştirilmeye devam eden kredi kartı büyüklüğündeki tam donanıma sahip mini bilgisayar olarak nitelendirebiliriz. Raspberry Pi 3 ile birlikte Wi-Fi ve Bluetooth desteği de eklenerek daha güçlü hale getirildi.

Raspberry-Pi-3-fiyat
Raspberry Pi 3’de Neler Var ?

Elinize ilk aldığınızda “ne yani bu şimdi bilgisayar gibi mi çalışıyor ?” kargaşası kafanızı kurcalayabilir. Görselde görmüş olduğunuz gibi minik devre kartı bilgisayar görevi gördüğü gibi, ne güç kablosu nede kılıf gerekiyor. Raspberry Pi 3 içerisinde bir bilgisayar kullanıcısının ihtiyacı olan tüm bağlantılar bulunuyor. Dört adet USB girişi olduğu gibi, normal USB bellekleri cihaza bağlayarak okutabiliyorsunuz.

Mini bilgisayarı ilk defa görenler veya okuyanlar şaşırabilirler. Ancak Raspberry Pi 3‘ün içerisinde Ethernet girişi ve HDMI soketi de yer alıyor. Bu şekilde isterseniz TV veya monitöre cihazı bağlamanız mümkün. Bağlantı kurulduktan sonra normal bir şekilde bilgisayar kullanır gibi masa üstünde istediğiniz işlemleri yapabiliyorsunuz. Yeni eklenen Wi-Fi ve Bluetooth kullanımı için de sahip olduğu kontrol klavyesi işinizi kolaylaştırmaya yetiyor.

Raspberry-Pi-3-teknik
Cortex A53 İşlemci Eklendi

Günümüz popüler akıllı telefonlarında sıkça gördüğümüz Cortex A53 işlemcisi aynı zamanda Raspberry Pi 3‘ün de içerisinde yer alıyor. Belki de bu mini bilgisayarın en önemli gelişimlerinden birisi işlemci tarafında olmuş diyebiliriz. Önceki versiyonlarında Cortex A7 işlemci bulunurken, Pi 3 bu konuda evrim geçirmiş.

Raspberry Pi 3‘ün içerisinde ek olarak Noobs isimli Linux temeline dayanan OS tabanlı Raspbian bulunuyor. Bu yazılım sayesinde office türü uygulamaları veya microSD kartta bulunabilecek belgeleri veya dosyaları okuyarak çalıştırmaya yarıyor. Genellikle 15 yaş ile 25 yaş arası genç kesime hitap eden mini bilgisayar, aynı şekilde gençler için tasarlanmış programlama dili Scratch ile birlikte geliyor.

Raspberry-Pi-3
Raspberry Pi 3 Teknik Özellikler

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler