Perşembe, Nisan 25, 2024

Sizce Bu İnsan Yüzlerinden Hangisi Gerçek?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Manşette ve aşağıdaki görsellerde bulunan insan yüzlerinden hangisi gerçek olabilir? Bu soru aslında biraz hileli, çünkü bu yüzlerin hiçbiri gerçek bir insana ait değil.

NVIDIA, her ne kadar ekran kartı sektöründe kendini gösterse de, içerisinde yapay zeka alanında çalışmalar yürüten farklı ekipler bulunuyor. İşte o yapay zeka çalışanları, sahte insan yüzleri oluşturabilecek kadar gelişmiş bir teknoloji geliştirdi. Genereal Adversarial Network (GAN) adı verilen bu teknoloji, gerçek insanlardan ayırt edilmesi güç yüzler oluşturabiliyor.

bu yüzlerden hangisi gerçek manşet

Oluşturulan yapay zeka, Flickr’dan çekilmiş 70.000’den fazla gerçek insan yüzünü içeren fotoğraflar gösterilerek eğitildi ve bu resimlerde bulunan insan yüzlerinin farklı yönlerine odaklanıldı. Örneğin saç rengi; cilt tonu, çil, cilt gözenekleri ve hatta alın çizgileri. Ayrıca oluşturulacak fotoğrafların gerçekçi görünmesi için önemli olan renk şeması ve fotoğraf stili gibi yöntemlerin ayırt edilmesi de yapay zekaya öğretildi.

bu yüzlerden hangisi gerçek

Bu yüzlerin özelliklerini öğrenen ve onları birbirinden ayıran yapay zeka, fotoğraflardaki insanların tüm özelliklerini farklı farklı birleştirerek, gerçeğinden ayırt edilmesi zor insan yüzleri türetti. Bir video üzerinde gösterilen teknoloji, görüntülerin farklı yönlerini herhangi bir insan gözetimi olmaksızın ayırmayı ve sınıflandırmayı otomatik olarak öğreniyor.

Ortaya çıkarılan bu çalışma, algoritmanın gerçekten pürüzsüz çalıştığını gösteriyor. Farklı alanlarda da kullanılabilir olan bu teknoloji, NVIDIA tarafından geliştirilmeye devam ediliyor. NVIDIA’nın ilk yapay zeka çalışması bu değil. Yılın başında zarar görmüş ya da bir kısmı silinmiş fotoğrafları yeniden oluşturabilecek bir algoritma geliştirilmiş ve neredeyse orijinal görüntüler elde edilmişti.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler