Perşembe, Mart 28, 2024

Sosyal Medya’da Kim Jong Un Afrin’i Destekliyor Yalanı Yayılmaya Devam Ediyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Sosyal Medya üzerinde bu postu ilk gördüğümde ‘yok ya kimse itibar etmemiştir’ diye tahmin etmiştim ama taa ki postun altında yer alan yorumları görene kadar. Şimdi size Kim Jong Un Afrin‘i Destekliyor başlığının ne denli bir yalan olduğunu detaylı olarak göstereceğim.

Sosyal Medya Kullanmayı Bilmiyoruz

Gerçekten bu konuda o kadar geri bir milletiz ki yıllarca internet üzerinden ne olduğu belirsiz insanlarla alışverişler yapıldı ve dolandırıcılar zengin oldu. 10 kavanoz bal 100 TL diye televizyonlarda, internetlerde bas bas bağıran insanlar parayı vurup kaçtılar.

Şimdi aynı durum şuanda ülkemizin Afrin operasyonu için geçerli. Biliyorsunuz bir kaç gün önce ‘Zeytin Dalı‘ adı altında başlatılan ve Mehmetçiklerimizin katılarak başlatıldığı Afrin operasyonunda terör örgütlerinin sınırlarımızdan temizlenmesi amaçlanarak harekat başlatıldı.

Ardından Instagram sayfasını zamanında kasan ve kendini bilmeyen bir kaç sayfa sahibi ‘Kim Jong Un Afrin Operasyonunu Destekliyor‘,’Kraaaaaal’,’Adammmmm beee’,’Yerim seni tombişşşş’ gibi pek çok postlar paylaşıldı. Sonra bu postların altında yer alan yorumlara bakıldığında ise ikinci şoku yaşamış oluyorsunuz.

Aşağıda görmüş olduğunuz post sadece ufak bir örnek. Bunun gibi milyonlarca takipçisi olan Instagram sayfaları aynı postu copy + paste yaparak paylaştılar. At yalanı seveyim inananı hesabı kime denk gelirse..

kim jong un afrin operasyonu troll haber 003

Olayın çıkış noktası;

kim jong un afrin operasyonu troll haber 002

kim jong un afrin operasyonu troll haber 007

O sayfaların sahipleri ne yapıyor biliyor musunuz?

Adamın tek amacı var oda para kazanmak. Instagram üzerinde kendi sayfalarında yaptıkları ayakkabı, terlik, çanta ve kıyafet gibi reklamlardan binlerce TL para alıyorlar. Sonra sağda solda gördükleri yalan ve boş postları da alarak kendi Instagram hesaplarında takipçileri ile paylaşıyorlar. O kadar saf ve bir şey bilmeyen kullanıcılar var ki, araştırmadan o sayfaların dediklerini doğru sayıp altına Kim Jong Un‘u destekleyici mesajlar atıyorlar.

Bu satırları yazarken kesinlikle siyasi bir içerikten bahsetmiyorum. Burada konu ne Afrin operasyonu ne de Kim Jong Un. Burada mesele insanların sorgulamadan ve araştırmadan bir yerlerde gördüğü şeyleri doğru sayarak kaynağı olmayan haberlere inanması.

Şimdi o Instagram hesaplarının milyonlarca takipçisi olduğu için attığı her posta binlerce like geliyor ve kısa sürede yayılabiliyor. Denetim olmadığı için bu şekilde insanları kandırmak o kadar kolay ki, örneklerini çoğu kez yaşadık, yaşamaya da devam ediyoruz. Bu ülkede zaten dolandırıcıların zengin olmasının en temel sebebi duygu sömürüsü ve yanlış içerikler ile insanları yönlendirmeleri.

Gerçek Ne?

İşin arka planında kesinlikle Kim Jong Un‘un söylediği böyle bir söz yok. Tamamen düzmece ve aldatmaca olduğu gibi, bir sözlükte yazılan troll satırlardan sonra başlayan bir olay. Buradan tesadüf olur ya hani o instagram sayfası sahibi kişi bu satırları belki okuyordur; ‘Bak güzel kardeşim, insanları bu şekilde yanlış yönlendirerek şimdilik bir şey olmadığını veya olmayacağını sanıyorsun. Senin tek derdin sayfandan yapacağın reklamdan alacağın para olduğunu da biliyoruz. Ama çekirge bir sıçrar, iki sıçrar üçüncü de boka basar.’ bilesin.

Yapılan troll haberden sonra bu Instagram sayfası sahipleri o sözlükteki satırları alarak Photoshop‘ta bir metin yazıyor ve ekran görüntüsünü instagram sayfalarında paylaşıyor. Sonra hoppalaaaa ‘yaşasın Kim Jong Un’ bildirimleri her yerde patlıyor.

Buradan son kullanıcılara da sesleniyorum; lütfen kaynağı olmayan ve sadece derdi paran kazanmak üzere kurulu olan ve para kazanmak için her şeyi yapan bu tür sayfalardan uzak durun. Bu tür haberlere kesinlikle itibar etmeyin. Kim Jong denilen adam zaten Türkiye’ye düşman bir Lider. Daha önceden ABD’yi ettiği tehditler ile zaten çoğu kez gördük ve pek çok kez de Türkiye hakkında tehditler savurmuş birisi. Neyin kafası yaşanıyor bu sosyal medyada da bu insanlar bu kadar yalan habere itibar edebiliyor? Ne içiriyorlar bize, ne yediriyorlar bizlere gerçekten anlamıyorum. Biz ne zaman kafamızın üstündeki şeyleri kullanamaz hale geldik?

Ne Yapmak Gerekiyor?

Bunun gibi o kadar çok örnek var ki pek çok kez de şurada sizlerle zaten paylaşmıştık. Lütfen bu kadar saf olmayın arkadaşlar ve bir kaç saniyenizi ayırarak arama motorlarında pek çok farklı web sitesinde olayı araştırın biraz ve öyle fikir kanısına varın. Gerçekten o kadar üzücü bir durum ki, satırlar anlatmaya yetmiyor.

Şimdi bir post hazırlasak ve aynı şekilde bir troll haber yapsak yine araştırmadan ve bilmeden birileri yine alıp paylaşacak. Okumamazlıktan kaynaklanan bu hatalarımız bizi hep geriye götürüyor ve götürmeye de devam edecek ne yazık ki..

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler