Salı, Mart 19, 2024

Tarihin İlk Kara Delik Fotoğrafı Paylaşıldı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Bilim dünyasının heyecanla beklediği Event Horizon – Olay Ufku Teleskobu Projesi etkinliği bugün itibari ile gerçekleştiriliyor. Etkinliğin merakla beklenen tarihin ilk kara delik fotoğrafı ise nihayet paylaşıldı.

Bilim Adına Milat Değerinde Gelişme

ABD Ulusal Bilim Vakfı’nın öncülüğünde gerçekleştirilen etkinlik şu an itibari ile devam ediyor. Etkinliğin ilk dakikalarında paylaşılan fotoğraf ile kara delik bilmecesi de çözülmüşe benziyor. Bilim adamlarının 10 yılı aşkın süredir üzerinde çalıştıkları bu kara delik projesi, nihayetinde tüm insanlığa bu kara delik fotoğrafını sunuyor.

Esasen görüntünün çok fazla bilgi vermiyor ancak fotoğrafı önemli kılan şeyin tamamen gerçek olması. Daha önce kara deliğe ait olduğu düşünülen ya da kara delik adı ile gördüğümüz tüm fotoğraflar, tamamen bilgisayar simülasyonları tarafından oluşturulmuş tahmini görsellerdi. Paylaşılan yeni fotoğraf ise, kara deliğin ta kendisi.

Tarihin İlk Kara Delik Fotoğrafı Paylaşıldı

Massier 87 Galaksisine ait olan bu kara delik, esasen galaksinin çekirdeğini oluşturuyor. Etkinlikte verilen bilgilere göre bu kara delik, galaksimizden 55 milyon ışık yılı uzakta. Kara deliğin sahip olduğu çapın ise 40 milyar kilometre olduğu belirtiliyor.

Paylaşılan görselin ortasında görünen siyah nokta kara deliğin kendisi. Etrafında görünen kırmızı ve sarı alanlar ise saat yönünde dönen gazlar, tozlar ve yıldızlar topluluğu. 100 yıl önce Albert Einstein tarafından ortaya atılan kara delik teorisinin, günümüzde bu şekilde kanıtlanıyor olması, bilim adına heyecan verici bir gelişme. Öyle ki bilim adamları, fotoğraftan öncesi ve sonrası olarak bilimin ayrılabileceğini iddia ediyor.

Toplam 44 Milyon Euro fonlama ile gerçekleştirilen bu araştırmaya 40 farklı ülke ve 200 civarı farklı milletten bilim adamı katılmış. Konu hakkında çalışmalar sürdürülmeye devam edilecek ve kara deliğin gizemli yanları çok daha rahat şekilde açıklanabilecek.

Canlı Yayında İzleyin

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler