Cuma, Nisan 26, 2024

Tayvanlı İşlemci Üreticisi VIA, İntel Ve Amd’ye Rakip Mi Oluyor?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Günümüz de az çok bilgisayar veya akıllı cihazlar ile işi olmuş kişilerin dahi bildiği bilgisayar işlemcileri belki de bilgisayar da rakip sayısı en az olan ürünler arasında şöyle-ki son yıllarda özellikle İntel/Amd işlemci konusunda aralarında yıllara dayanan bir rekabet söz konusu idi. Ancak bilgisayarın diğer parçalarında örneğin ram,anakart,ekran kartı konusunda bu rekabet daha fazlaydı.

90’lı Yıllarda İşlemci Sektörüne Girdi

Aslında rekabetin 2 taraflı yaşandığı tek yer işlemciler kısmı idi son günlerde çıkan haberlere göre Tayvanlı bir şirket olan VIA 90’lı yıllarda kendisine özgü işlemci üretimi yapmaktaydı. 2000‘li yılların başlarında şirket, Intel ile bir anlaşma imzaladı ve bu da VIA’nın Intel‘in soket altyapısına dayalı özel X86 işlemcileri tasarlamasına ve üretmesine izin vermişti.2003’ten bu yana VIA’dan işlemci konusun da son kullanıcıya yönelik bir çalışma gelmedi. VIA, 2013 yılından beri Zhaoxi adıyla daha az yarı iletken bir şirket kurmuş Şanghay Belediye Hükümeti ile ortaklaşa çalışmaktadır. Çift, x86 üç mimari güncellemeyle ZX-A, ZX-B ve ZX-C isimli işlemciler ürettiler. Yakın zamanda ilk ZX-D işlemcileri olan KX-5000 ailesini piyasaya sürdüler.

KX 6000

Son Kullanıcıya Yönelik İşlemcilerin Üretimi Yapacağını Duyurdu

Bu yılın başlarında VIA sonunda AMD ve Intel tarafından üretilenlere rakip olabilecek işlemciler üzerinde çalıştığını açıkladı. Tayvanlı şirket şimdi yeni Zhaoxin KaiXian CPU serisinin üretimini kolaylaştırmak için Çin hükümeti ile işbirliği yaptığını belirtti.

VIA’nın en son 64-bit CPU’suna KX-6000 işlemcisi ve TSMC’ler eski 16 nm işlemiyle üretilir. 3 GHz‘e kadar çalışan sekiz çekirdeğe kadar entegre olabilir ve hatta bir DX 11.1-comatible iGPU ile birlikte gelir. Diğer özellikler arasında çift kanallı DDR4-3200 desteği, VMX sanallaştırma teknolojisi ve PCIe Gen 3 şeritleri, USB 3.0 konektörleri ve SATA bağlantı noktaları gibi olağan I / O seçenekleri bulunur.

ViA cpu 0

VIA henüz herhangi bir kıyaslama yayımlamadı.Yeni KX-6000 modelinin 2019’da piyasaya sürülmesi bekleniyor. 

 

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler