Salı, Nisan 16, 2024

Türk Astrofizikçi Burçin yeni galaksi keşfetti

Paylaş

silkroad gaminggentr

Ülkemizde gurur mimarileri olarak yeni bir yapı taşı daha yükseldi. Dünya’dan 359 milyon ışık yılı uzaklıkta bir galaksi keşfedildi. Üstelik bu galaksiyi bir Türk Astrofizikçi Burçin Mutlu Pakdil tarafından keşfedildiği gibi, fotoğrafları çekilip modellenen galaksiye Burçin adı verildi.

Gök Bilimciler tarafından daha önce hiç karşılaşmadıkları türde PCG 1000714 adını verdikler yeni bir galaksi türü keşfedildi. Yapılan araştırmalardan sonra seyrek görüldüğü anlaşılan Hoag tipi galaksilerin bir sınıfına ait görüntülere ulaşıldı. Eliptik yapısı ile detaylar ortaya çıkarken, çalışmalar Minnesota Duluth Üniversitesi ve Kuzey Carolina Doğal Bilimler Müzesi’nde bulunan Bilim Adamları tarafından yapıldı.

burcin mutlu galaksi
Olaylar buraya kadar normal bir şekilde seyrediyor aslında. Bundan sonrasında ise Minnesota Astrofizik Enstitüsü’nde lisansüstü öğrencisi olarak okuyan Burçin Mutlu Pakdil bu galaksiyi keşfetti. Bulduğu galaksi hakkında konuşan Burcu “Hoag tipi galaksiler dairesel bir şekilde yuvarlak çekirdeklere sahiplerdir. Gözle görünür şekilde onları bağlayan hiç bir şey bulunmamaktadır. Büyük çoğunluğu ise samanyolu gibi disk şeklinde bulunur. Sıra dışı görünümleri bir kenara, gök bilimcilere galaksilerin nasıl oluştuğu konusunda önemli bilgiler verir.” dedi.

Burçin Mutlu ve ekip Şili dağlarında geniş çaplı kullandıkları teleskop sayesinde Güney YarımKüre üzerinde kolayca gözlemlenebilen galaksilere yoğunlaştı. Sonrasında ise görüntüler toplanırken bu galaksinin iki ana özelliklerini (yaş, dış halka tipi, merkez gövdesi) belirlediler.

Araştırmaların sonunda ise kırmızı ve yaklaşık olarak 5.5 milyar yıllık yeni galaksiyi keşfettiklerini doğruladılar. Araştırmacılar fotoğraflarını çektiği modelin ikinci iç yapısını gözlemledi ve ölçümledi. Sonrasında ise yeni bulunan galaksiye Burçin adı verildi. Şimdi ise yeni galaksiye “Burcin’s Galaxy” adı ile hitap ediliyor.

 

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

2 YORUMLAR

  1. Videonun altına GALAKSİ yerine GEZEGEN yazmışlar, bu yanlışlık nasıl yapıla-bilir ki ? Bu başarılı çalışma için BURÇİN Hanımı kutluyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler