Perşembe, Mart 28, 2024

Türkiye Siber Güvenliğe 1.8 Milyar Euro Yatırım Yapıyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Siber saldırılar hem Avrupa hemde Türkiye’de ciddi tehditler savurmaya devam ederken, bu konudaki geliştirmeler ve yatırımlar da ciddi haller almaya başladı. Türkiye, Siber Güvenlik için toplamda 1.8 milyar Euro yatırım yapacağını duyurdu. Peki bu yatırım gerçekten siber saldırıların önüne geçecek mi ? Detaylar haberimizde.

“Siber Saldırıları Çok İyi Tanıyoruz”

Hatırlayacak olursanız geçtiğimiz aylarda Türkiye Siber Saldırı olaylarından çok etkilenmiş, hastaneler, bankalar, askeri güvenlik kurumları ve pek çok alan bu saldırılardan etkilenmişti. Hatta acı bir gerçektir ki, burada sizlerle paylaştığımız TC Kimlik numaralarının sızdırılma olayları da siber saldırılar sonucunda yayınlanmıştı.

Ciddi tehditler hala kapıda devam ettiği gibi, Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ tarafından yapılan açıklamada, Avrupa Siber Güvenlik Organizasyonu olarak nitelendirilen ESCO’ya ortak olarak girişim sağlandı. 2020 yılına kadar devam edecek olan ortaklık girişiminde toplamda 1.8 milyar Euro’luk yatırım gerçekleştiriliyor.

Strassbourg’da imzalanan ortaklık girişimi Avrupa’nın siber saldırılara karşı daha iyi önlemler alabilmesi için geliştirilen teknik alt yapılara harcandığı ve Türkiye’den STM’nin kurucu üyeleri arasında yer alan organizasyon ile imzalandığı duyuruldu. Bundan böyle gerçekleşecek olan siber saldırılara karşı anlık ve hızlı stratejiler oluşturulup, inovasyon çalışmaları desteklenerek sorunların önüne geçilmeye çalışılacak.

siber-saldiri
Yeterli Olur mu ?

Öncelik olarak bu anlaşmanın oturması için daha en az bir sene kadar süre olduğunu düşünüyorum. Bundan sonraki atılacak adımlarda siber saldırıları sıfıra indirgemek mümkün değil hiçbir zaman. Ancak saldırıları hafifleterek büyük veri kayıpları veya zararları önleyebilmek mümkün. Siber saldırılar konusunda Avrupa’nın gerisinde olduğumuz aşikâr. Umarım gerçekleştirilen bu yatırım sayesinde ESCO çatısı altında proje başarılı olur.

Siber Füzyon Merkezi adı altında kurulan ekip, bundan böyle hem özel hem de devlet girişimlerini korumak ve kollamak için kolları sıvayacak. Avrupa Komisyonu ilk etapta araştırma ve geliştirme projesi için Horizon 2020 programı adı altında toplamda 450 milyon Euro yatırım yapılmış olacak. 2020 yılına kadar 1.8 milyar Euro’ya ulaşacak.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler