Salı, Nisan 16, 2024

Windows 11 ile Birlikte Widget Akımı Geri Dönüyor!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Windows 7 ve Windows Vista işletim sistemi sürümleri ile birlikte gelen masaüstü araçlarını hatırlıyor musunuz? Haberlerin, hava durumunun, saatin ve diğer üçüncü taraf araçlarını o dönemlerde masaüstünde kullandıysanız ya da masaüstünüzde olmasını seviyorsaydınız eğer, sizin için iyi haberlerimiz var: Windows 11 işletim sistemi, gelecek zamanda, muhtemelen 2022 yılında üçüncü taraf widgetlar için desteğe sahip olacak gibi görünüyor.

Araçlar ilk olarak Windows Vista sürümü ile birlikte tanıtıldı ve birden fazla nedenden dolayı 2012’de kullanımı bırakıldı, ancak Microsoft’un henüz bu fikirden vazgeçmediği görülüyor. Windows 8 sürümü ile birlikte Microsoft, Başlangıç ekranında canlı kutucuklar tanıttı ve masaüstü araçları desteği, temiz bir deneyim ve daha iyi güvenlik için masaüstünden tamamen kaldırıldı.

windows 8 metro ui pch
Windows 11 ile Birlikte Widget Akımı Geri Dönüyor! 4

Windows cephesinde devrim yaratacak olan yeni sürüm Windows 11 ile birlikte Microsoft, statik simgeler için canlı kutucukları atıyor ve şirket masaüstü deneyimini iyileştirmek için gadget desteğini tekrardan getirmek istiyor. Yakın zamanda internete sızdırılan Windows 11 yapısı, Windows Vista aracına benzeyen “Windows Widget”ları” adlı yeni bir özelliğin desteğini sağlıyor.

Windows 11 işletim sisteminde, “widget”lar simgesi varsayılan olarak Başlat Menüsü ve Windows Arama simgesinin yanındaki görev çubuğuna yerleştiriliyor. Widget’a tıklarsanız, bölgeniz ve küratörlüğünü yaptığınız haberler için geçerli hava durumunu ve trafik koşulları, stoklar ve daha fazlası hakkında en son haberleri görüntülersiniz.

Mevcut Windows 11 Widgetları, Windows 10’a gelen İlgil Alanları kutucunun yeniden tasarlanmış hali

Windows11 widgets
Windows 11 ile Birlikte Widget Akımı Geri Dönüyor! 5

Şu anda, sızdırılan yapıdaki Windows widget’ları aslında, Haziran 2021 güncellemeleri ile birlikte Windows 10 için kullanıma sunulan “Haberler ve İlgi Alanları”nın yeniden tasarlanmış bir sürümü. Yukarıdaki ekran görüntüsünde görebileceğiniz gibi, Windows widget’ları düzeni şu anda belirli bilgilere sahip zaman ve karelere (kutucuklar) sahiptir. Bir bakıma, Android platformundaki Microsoft Launcher akışına benziyor, bu da ana ekrandaki haberleri, hava durumunu veya trafiği kontrol etmenizi sağlar.

Windows 11 ile birlikte üçüncü taraf widget desteği gelebilir

Microsoft görünüşe göre kullanıcıların masaüstünü kendi widget’larıyla özelleştirmelerine izin verecek üçüncü taraf widget’ları desteklemeyi düşünüyor. Üçüncü taraf API desteğinin sızdırılan yapıda mevcut olmadığını belirtmemiz gerekir, ancak bu yıl veya gelecek yıl yeni sürüm piyasaya sürüldüğünde etkinleştirilecektir.

Daha geniş fikir, kendi widget’larınızı / araçlarınızı yüklediğinizde, uygulamaları manuel olarak açmak zorunda kalmadan bu özelliğe / araca hızlı bir erişebileceksiniz. Bu üçüncü taraf widget’ların Windows Mağazası üzerinden sunulması olası ve burada “widget”lar için yeni bir kategori oluşturulması da bekleniliyor. Şu anda, Microsoft Edge’in hali hazırda Haber ve İlgi Alanları akışına güç veren WebView2’nin tüm widget’lar için bir gereklilik olup olmayacağını bilmiyoruz.

Windows 11 widgets 1068x557 1
Windows 11 ile Birlikte Widget Akımı Geri Dönüyor! 6

Teoride, bu iyi bir fikir ve özellikle masaüstünüzde canlılık görmek isteyen bazı insanların yararlı bulacağı bir deneyim gibi görünüyor. Yine de bu özelliği istemeyen kullanıcılar, masaüstünden veya görev çubuğundan bunu kaldırmak için, simgeye sağ tıklayarak widget desteğini kapatabilecek.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler