Cumartesi, Nisan 20, 2024

Yargı Reformu Stratejisi Açıklandı – Wikipedia Açılıyor Mu?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Kısa bir süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yeni yargı reformu stratejisi açıklandı. Avukatlara belli şartlar ile yeşil pasaportun verilmesi, hukuk fakültelerinde eğitimin 5 yıl olması gibi kararların açıklandığı yeni pakette, internet hakkında da düzenlemeler açıklandı. Açıklamalara bakacak olursak Wikipedia geri dönebilir.

Konu hakkında detaylara geçmeden ve yeni kararlar hakkında bilgiler vermeden önce, Wikipedia olayını bilmeyenler için küçük bir hatırlatma yapalım.

Neden Kapandı?

İlk olarak 2017 yılında dünyanın en büyük online ansiklopedisi olarak gösterilen Wikipedia için erişim engeli kararı alınmıştı. Bazı sayfalarda Türkiye’yi terörle aynı düzeyde gösteren ve destekçi imajı veren Wikipedia’nın bu nedenle erişim engeli aldığını gördük.

Bir dönem içerikleri düzenlediği için yeniden erişime açılan ancak sonrasında tekrar aynı hatayı yaptığı için erişime kapatılan siteye uzun süredir ülkemizden erişim yapılamıyor. Yeni kararlar ise “Wikipedia açılıyor mu?” sorularını akla getiriyor.

Vikipedia

Sadece İçeriği Uygun Bulunmayan Sayfalar Engellenecek

Yargı Reformu Stratejisi için açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasına bakacak olursak, internet erişim kısıtlamaları için yeni düzenleme gelecek. Bu düzenleme kapsamında, bir internet sitesinin tamamına değil sadece engellenmesine karar verilen kısmına erişimin engellenebilecek. Bu şekilde uluslararası standartların yakalanması söz konusu olacak.

Wikipedia Açılacak Mı?

Yeni düzene göre engellenen ansiklopedi sitesine yeniden erişimin yolu açılmış oldu. Henüz kesin kararlar yok ancak bu düzene geçilmesi takdirinde, belli sayfaların erişime engellenmesine karşın sitenin açılması söz konusu olacak. Benzer kararın diğer siteleri de kapsadığını görmemiz mümkün olacak. Öyle ki sadece belli bir site için alınmış bir karar söz konusu değil. Tam tersine tüm internet düzenini etkileyecek bir karar söz konusu olacak.

Aynı zamanda internet üzerinde ifade özgürlüğü konusunda da yeni bazı formüllerin devreye girmesi bekleniyor. Açıklamaların sonrasında alınacak olan kararları merakla bekliyoruz.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler