Çarşamba, Nisan 24, 2024

Yazılım Nedir ? Son Teknoloji Yazılımlar Nelerdir ?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Yazılım, teknoloji ile iç içe olan genel anlamı ile her alanda sistemleri oluşturan, donanım parçaları dahil olmak üzere yöneterek komut veren, o donanımı kullanan kişiye gerekli komut dosyaları ile cevap vererek kullanmasını sağlayan birime “yazılım” denilir.

Yukarıda bahsetmiş olduğum “en geniş manasıyla” yazılım terimini aktarmaya çalıştım. Ancak yazılım sadece bununla sınırlı olmadığı gibi, tam tersi sınırı olmayan uçsuz bucaksız bir alandır. Genellikle bilgisayarlar, telefonlar, televizyonlar, bilim dalları ve elektronik cihazlarda daha çok kullanılmaktadırlar.

BİLGİSAYAR YAZILIM ÇEŞİTLERİ

Bilgisayarlar için yazılım çeşitlerini üç ana grup altında birleştirebiliriz. Bu grup içerisinde en önemli unsur Sistem ve Uygulama yazılımlarıdır. Dilerseniz bu başlıkları tek tek inceleyelim.

1-) Sistem Yazılımları: Aslında cümlenin anlam bütünlüğü ile kendisini ifade ediyor diyebilirim. Sistem yazılımları, yazılıma ihtiyaç duyan tüm birimlerin kendi kendisi işletmesini sağlayan, tüm derleyici, işletim sistemi, çeviriciler, donatılar gibi tüm birimlerin genel ismine denilmektedir.

2-) Uygulama Yazılımları: Bu tür yazılım çeşitleri genellikle iş hayatında sıkça kullanılan sistemler baz alınmaktadır. Yani bir banka, bir devlet şubesi, bir araç sistemleri veya otomasyonlar daki gibi müşterilerin paralarının hesaplarını tutan, takip eden yazılım sistemleridir. Sadece para tutmaktan ziyade günlük hayatta karşılaşmış olduğumuz “işlerimizi halledebilen” pratik çözümlerin ortak halidir diyebiliriz.

3-) Çevirici Yazılımlar: Toplamda 150’den fazla programlama dilini makine diline çeviren yazılımların genel adıdır. Günümüzde en çok kullanılan yazılım dillerine örnek olarak Pascal, Basic, C, C#, C++, Java, Cobol, Perl, Python, Ada, Fortran ve Delphi verilebilir. Bu tür yazılımlar kendi içlerinde iki bölüme ayrılmaktadır:

* Genel Amaca Dayalı Uygulama Yazılımları

* Özel Amaca Dayalı Uygulama Yazılımları

c++

GENEL YAZILIM ÇEŞİTLERİ

* Hizmete Dayalı Yazılımlar

Utility olarak bilinen ve Türkçe karşılığı Hizmet olan bu tür yazılımlar genel anlamda sistem destek yazılımları olarak kullanılmaktadır. IT ( İnternet Teknolojileri ), Donanım Teknolojileri, Yazılım Teknolojileri alanlarında kullanılan hizmete dayalı yazılımlar genel anlamda ayrı bir paket olarak şirketlere sunulur. Çözüm üretmek amaçlı belirli bir ücreti bulunan, kiralanabilen, outsource olarak başka firmalar tarafından kodlanmış türlerdir.

* Zararlı Yazılımlar

Bilgisayar, mobil, server gibi birçok alana zarar veren, kullanıcıların üzerindeki dosyaların konumlarını veya türlerini değiştirerek tahribat yapan veya kullanıcıların gizli bilgilerini ele geçirerek zarar veren yazılım türlerine denilmektedir. Bu zararlı yazılımlar sisteme farklı yollar üzerinden bulaşabilir. Genel anlamda İnternet, Flaş Bellek, Harici Diskler, E-Postalar veya Web siteleri tarafından gizlice aktif olabilmektedirler.

* Casus Yazılımlar

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz zararlı yazılım türlerine benzer olan, ancak tek amacı veri toplayarak kişilerin bilgilerini ekarte ederek firmalara veya şahıslara ileten yazılım çeşitleridir. Bu yazılımlar genellikle para karşılığı satın alınarak, kişi veya kurumların sistemlerine sızmak amacı taşımaktadır.

* Özgür Yazılımlar

Tamamı ile kullanıcılara açık sistem olarak verilen, çalıştırma, kopyalama, dağıtma veya üzerinde çalışarak sistemi değiştirme özgürlükleri bulunan yazılım çeşididir. Bu tür yazılımlar firmalar tarafından yazılım konusunda kendisini geliştirmek isteyen kişi veya kurumlara ücretsiz olarak verilebilmektedir.

visual-basic

PROGRAMLAMA DİLLERİ NELERDİR ?

Az önce yukarıda bahsetmiş olduğum teknolojinin gelişmesi ile birlikte 150’den fazla programlama dili bulunmaktadır. Ancak ülkemizde ve dünyada aktif olarak kullanılan programlama dilleri iki elin sayısını geçmeyecek kadar azdır. Dilerseniz bu programlama dillerine bir göz atalım.

* Makine Dili

Yazılım dünyasında her şey 1 ve 0’lardan oluşmaktadır. Bütün verilen talimatlar ayrıntılı bir şekilde mili saniyeler içerisinde tanımlanarak iki tabanlı sayı sistemine çevrilmesi gerekebilir. İşte bu çevirinin tüm işlemlerini makine dilleri gerçekleştirmektedir.

Ne kadar sürede öğrenirim: 3 AY

* Assembly Dili

En zor dillerden birisi olarak bilinen Assembly Dili, genel anlamda komutları daha anlaşabilecek veya görünebilecek şekilde ifade edilme işlemlerini sağlamaktadırlar. Bu diller ile yazılmış olan program veya yazılımlar çok hızlı çalışır ve çok az depolama alanı gerektirmektedir. Ancak en zor dillerden birisi olduğu için programlama yapabilmek çok zaman alır, çok yorucudur ve çok sıkıcıdır.

Ne kadar sürede öğrenirim: 6 AY

* Yüksek Seviyeli Diller

Günümüz teknolojilerine biraz daha yakın olan yüksek seviyeli dillerin öğrenilmesi daha kolay, yazması daha az zaman alan ve çok daha iyi sonuçlar alabilmeyi sağlayan yazılım dilidir. Bu yazılım dili ile yazılan programlamalar direk olarak çalışmadığı gibi, makine diline çevrilmesi gerekmektedir. Bunun için de Derleyici adı verilen ( Compiler ) kullanılarak çeviri işlemleri sağlanır. Bu derleyicilere örnek olarak Pascal, Basic, Cobol ve Fortran verilebilir.

Ne kadar sürede öğrenirim: 8 AY – 1 YIL

* Çok Yüksek Seviyeli Diller

Bu diller günümüzde de en fazla kullanılan yazılım dilleri olduğu gibi, Visual Basic, Java, Delphi, C ++ dilleri bu programlamaya örnek olarak verilebilmektedir. Bu dili öğrenebilmek için temel özellik olarak kullanıcıların bir şeyi nasıl yapılacağını tarif etmesi değil, nasıl en kısa yoldan ifade edebileceği üzerine kurulu bir sistemdir. Çok yüksek seviyeli bir dili tam anlamı ile öğrenebilmek için 1 yıl kadar süre eğitimi alınması gerekmektedir.

Ne kadar sürede öğrenirim: 1 YIL

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler