Cuma, Nisan 26, 2024

12. Nesil Intel Core HX İşlemcileri Duyuruldu! Serinin Özellikleri

Paylaş

silkroad gaminggentr

Intel, laptoplar için en güçlü işlemciler olarak gösterilen 12. Nesil Intel Core HX serisini sonunda duyurdu.

Serinin sadece sızıntısı yapıldığı zaman bile Intel’in, şu ana kadar ki en hızlı laptop işlemcilerini hazırladığı iddiası üzerinde duruluyordu. Tanıtımdan sonra gördük ki bu iddiaların bir çoğu doğru. Zira yeni işlemciler gerçekten iddialı özellikler sunuyor.

12. Nesil Intel Core HX Serisinin Özellikleri Nasıl?

Serinin özelliklerinden söz edeceğim ama öncesinde hemen bir nasıl ilerleyeceğimi anlatayım. Yeni seride toplam 7 ayrı işlemci var. Bu yazımızda genel olarak serinin özelliklerinden söz edeceğiz. Sonrasında ise bu 7 ayrı modeli de tek tek ele alacağım. Onları da ayrı içerikler olarak ekleyeceğiz. O zaman hemen yeni serinin artılarına ve özelliklerine geçelim.

Marka, 12. Nesil Intel Core HX serisi oyun ve iş istasyonu odaklı üst düzey laptop modellerinde kullanılacak diyor. Çünkü yeni seri, neredeyse masaüstü işlemciler kadar yüksek bir performans sunuyor.

Serinin Alder Lake-S masaüstü işlemcilerin yeniden tasarlanmış versiyonları olduğunu belirtelim. Laptop özel versiyon için Intel, masaüstü işlemcilerinde kullandığı kalıp yüksekliğini biraz daha inceltmiş. 4.4 mm kalıp yüksekliği yerine 2.0 mm kalıp yüksekliğine geçilmiş.

12. Nesil Intel Core HX

Yani laptoplara uyacak ve tasarımı bozmayacak şekilde ince işlemciler elde edilmiş. Yükseklikte yapılan bu değişikliği saymayacak olursak, kalıp ölçüleri masaüstü modelleriyle aynı. 45 mm X 37.5 X 2.0 mm ölçülerini görüyoruz.

Yani buradan anlamamız gereken, laptopları coşturacak masaüstü kalıp formunda yeni mobil işlemciler gelmiş oldu.

12. Nesil Intel Core HX

Peki ya 12. Nesil Intel Core HX Serisinden Ne Bekleyeceğiz?

Yeni seri teknik açıdan değerlendirildiği zaman da çok iddialı. Bir kere son nesil teknolojiler destekleniyor. Başta RAM desteğinin geliştiğini görüyoruz.

DDR4-3200 MHz desteğini zaten bekliyorduk ama bu seriyle beraber DDR5-4800 MHz desteği öne çıkıyor. Üstelik ECC yani hata düzeltme kodu desteği de söz konusu.

12. Nesil Intel Core HX

Burada kapasite konusunda da güzel adımlar atılmış. İş istasyonlarının ihtiyacını karşılayacak şekilde seriye 128 GB RAM kapasite desteği verilmiş. Görmek istediğimiz, yüksek performans için aradığımız teknik artılardan biri.

Devam ettiğimiz zaman bir diğer artıyı ise PCIe desteğinde görüyoruz. Seride artık PCIe Gen5 desteği var. X16 PCIe Gen 5.0 ile masaüstü performansını aratmayacak bir performans bekliyorum söyleyeyim.

12. Nesil Intel Core HX

Hız Aşırtma Konusunda da İddialı

Hız aşırtma konusunda da şaşırdığımı söylemem lazım. 12. Nesil Intel Core HX serisi, alanında ilk olma özelliğini taşıyor. İlk defa mobil işlemci serisinde hız aşırtma destekli kilitsiz bir yapı göreceğiz. Artık sınırlar ne kadar zorlanır bunu zamanla öğreneceğiz. Hız aşırtma konusunda ek notları da aşağı ekliyorum.

12. Nesil Intel Core HX

Çekirdek Hız Aşırtma

  • Intel hız Optimize edici desteği
  • Intel Extreme Tuning yazılımı

Bellek Hız Aşırtma

  • DDR5 belleklerde Intel XMP 3.0 desteği
  • Intel dinamik bellek güçlendirme desteği

Bağlantılar Konusu

Her şeyiyle üstün olan 12. Nesil Intel Core HX serisinin bağlantılar konusunda da çok iddialı olduğunu söylemeye bile gerek yok. Seride 6 GHz spektrumuna erişim sunan Wi-Fi 6E (Gig+) desteği göreceğiz.

Zaten yüksek hız sunan Thunderbolt 4 bağlantı desteği de beklediğimiz özelliklerdendi. Artık Thunderbolt 4 desteği olduğunu söylemeden bile anlamışsınızdır. 🙂

12. Nesil Intel Core HX

Yeni nesil 12. Nesil Intel Core HX işlemciler için genel artılar bu şekilde sıralanabilir. Serinin öne çıkan diğer artılarını da madde madde aşağı ekliyorum. Birazdan paylaşacağımız içeriklerde de tek tek modelleri ele alacağız hatırlatayım. 🙂

12. Nesil Intel Core HX Serisi Notlar

  • 16 adede kadar yeni mimarisi çekirdek. 8+8 şeklinde kümeleniyor.
  • X16 PCIe Gen5 desteği
  • 128 GB’a kadar DDR5 desteği ve ECC hata düzeltme kodu desteği. Ayrıca bellek hız aşırtma desteği de var.
  • Mobilde kilitsiz olarak gelen ilk işlemciler.
  • WiFi 6E (Gig+) bağlantı
Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler