Salı, Nisan 23, 2024

13.nesil Intel Raptor Lake Görücüye Çıktı! İlk Detaylar

Paylaş

silkroad gaminggentr

12.nesil Intel işlemcilerle henüz yeni tanışmış olabiliriz ama bu Intel’in durması için bir neden değil. Firma şimdiden 13.nesil Intel Raptor Lake modelleri için yeni bilgiler paylaştı.

Henüz tüm seri hakkında bilgi verilmedi. Sadece bir mühendislik örneği üzerinden genel olarak serinin özelliklerinden söz edildi. Kaç çekirdek göreceğimiz ve nasıl bir yapıyla karşılaşacağımız konusunda da bilgileri almış oldu. Zaman kaybetmeden bu bilgileri sizlerle de paylaşalım.

13.nesil Intel Raptor Lake Daha Güçlü Olarak Gelecek

Yeni nesilde hibrit mimarisi kullanılmaya devam edecek. Zaten hibrit mimarisi çok yeni bir teknoloji olarak geldi. Intel bu mimari yapısını daha uzun süre kullanır diye umuyoruz. Performans çekirdeklerinin ve verim çekirdeklerinin bir arada yer aldığı mimarinin, performans sonuçları da gayet iyi.

Yeni seri üretim teknolojisi konusunda da değişikliğe gitmeyecek. Yine Intel 7 nm üretim teknolojisini göreceğiz. Zaten mimarinin değişmeyecek olması, Intel 7 teknolojisinin de devam edeceğinin işareti.

Diğer taraftan soket tipi konusunda da güzel bir gelişme yaşandı. 13.nesil Intel Raptor Lake serisinde de LGA1700 soket uyumu olacak. Böylece daha kolay yükseltme yapabileceğiz.

13.nesil Intel Raptor Lake

Fakat burada ek bir BIOS güncelleme gereksinimi doğar mı bilemiyoruz. Zaten Intel bu konuda da bir bilgi vermedi.

Yeni seri için diğer bir önemli bilgi ise DDR4 desteğinin devam edecek olması. Yani öyle DDR5 çıktı diye eski nesil hemen bırakılmayacak. Üstelik hız aşırtma konusunda da 13.nesil Intel Raptor Lake, çok daha fazlasını verebilecek.

Kaçırmayın: Intel Arc Alchemist Ekran Kartlarının Çıkış Tarihi Açıklandı

Gösterilen ilk mühendislik örneğine gelecek olursak modelde, 24 çekirdek olduğu söylendi. Bu ciddi bir artış demek. 16 çekirdekli Alder Lake modellerine göre verimlilik çekirdekleri iki kat artmış demek.

13.nesil Intel Raptor Lake

Zira 24 çekirdekli yapıda 8 performans çekirdeği ve 16 verimlilik çekirdeği şeklinde hibrit bir düzen göreceğiz. Çekirdek sayısına bağlı olarak iş parçacığı sayısının da arttığını görmek mümkün olacak. Gösterilen modelde iş parçacığı sayısı 32 iş parçacığı olarak açıklandı.

Ne Zaman Çıkış Yapacak?

13.nesil Intel Raptor Lake çıkış tarihi için net konuşmalar yapılmadı. Sadece serinin 2022 yılının ikinci yarısı içerisinde ortaya çıkacağını duyduk. AMD Ryzen 7000 ile kafa kafaya mı çıkar bilemiyorum.

Önemli Noktalar

  • Yeni nesilde de Intel 7 nm üretim teknolojisi kullanılacak.
  • LGA1700 soket tipi kullanılmaya devam edecek
  • DDR4 desteği devam edecek ancak daha yüksek hızlardan söz ediliyor.
  • Hibrit çekirdek yapısı devam edecek. Çekirdek sayıları ciddi şekilde yükselecek.
  • 2022 yılının ikinci yarısında serinin boy göstermesini bekliyoruz.
Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler