Cuma, Nisan 19, 2024

7.5 Aydır Haber Alınamayan Opportunity Uzay Aracından Umut Kesildi!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Geçtiğimiz Mayıs ayında Mars’ta başlayan toz fırtınası nedeniyle dünya ile iletişimi kesilen emektar uzay aracı olan Opportunity’den ümit kesilmek üzere. NASA, 15 yıldır görev yapan uzay aracını kurtarabilmek için elinden geleni yapıyor. Fakat yapılan planlar 7.5 aydır sonuç vermiş değil. Peki 15 yıldır Mars yüzeyinde görev yapan bu uzay aracına ne oldu?

NASA’nın en çok bilinen gözlem araçlarından biri olan Opportunity, 7 Temmuz 2003 yılında Dünya’dan Mars yüzeyine fırlatılmıştı. Tam 15 yıldır Mars yüzeyinde toprak analizi, fotoğraflar çekip Dünya’ya ulaştırıyordu. Geçtiğimiz Mayıs ayında kızıl gezegenin yüzeyinde başlayan toz fırtınası belli ki bizim emektar gözlem ve keşif aracını olumsuz etkilemiş. En son 10 Haziran tarihinde Dünya’ya bir tane fotoğraf göndermiş ardından Dünya ile iletişimini kesmişti. O günden bu güne yam 7.5 ay geçti ve halen haber alınamadı.

maxresdefault 2

Opportunity Uzay Aracına Ne Oldu?

Tam 7.5 aydır haber alınamayan gözlem ve keşif aracı Opportunity’nin proje yöneticisi olan John Callas, “Geride bıraktığımız yedi ay içerisinde Opportunity ile iletişime geçmek için 600’den fazla girişimde bulunduk. Uzay aracını kurtarma ihtimalimiz her geçen gün biraz daha azalıyor. Ancak yine de her türlü çözümü denemeye devam edeceğiz. Son koz olarak yeni bir komut stratejisi kullanmaya başladık” ifadelerini kullandı.

 

NASA tarafından yapılan açıklamada ise kızıl gezegende başlayan toz fırtınasının ağustos ayının sonlarına doğru etkisini yitirmeye başladığını ve eylül ayının ortalarında ise gökyüzünün tamamen açıldığını söylüyor. Yapılan planlarda kasım ayında Opportunity uzay aracını tekrar hayata döndürülebileceğini planlıyordu fakat yapılan girişimler başarısız oldu. Uzay aracının bu saatten sonra tekrar Dünya ile iletişimi çok düşük bir ihtimal gibi gözüküyor.

Opportunity uzay aracına emektar denmesinin sebebi ise, 90 günlük bir görev için gönderilmiş olması. Fakat gözlem ve keşif aracı kendisinden beklenenin çok daha üzerinde bir başarı elde etti.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler